fbpx

Căutare

Share this article

Moda şi oamenii din spatele ei au fost întotdeuna un subiect de atracţie, nu doar pentru publicul larg, ci şi pentru regizori de film care s-au arătat fascinaţi de lumea magnetică a creatorilor de fumos. Dar parcă niciodată până acum nu şi-au găsit mai bine locul în filme care să le spună poveştile tulburătoare. Numai în ultimele luni au fost lansate sau anunţate documentare dedicate unor personalităţi precum Alexander McQueen, Vivienne Westwood, Gianni Versace, Guo Pei dar şi unor editori de modă precum Andre Leon Talley sau fotografi precum Cecil Beaton.

„Este un moment deosebit de fertil pentru filmele de modă, şi asta pentru că ne gândim diferit la identitate – moda conţine totul despre identitate, spune Kate Novack, care a regizat ”The Gospel According to Andre”, un film interesant despre fostul editor Vogue, Andre Leon Talley şi despre rasismul din America.

Dacă nu le-aţi văzut încă, puteţi începe cu oricare dintre ele! Toate sunt fascinante, dramatice, inspirante.

The Gospel According to Andre
Filmul lui Kate Novack oferă un portret evocator al lui Talley, care a fost crescut în condiţii modeste de bunica sa în Carolina de Nordnşi care a devenit una din figurile iconice din fashion-ul contemporan. „Mersul la biserică a fost cel mai important lucru din viaţă”, îşi aminteşte Talley care mărturiseşte că pălăria generoasă purtată de femeile care participau la slujbă a fost introducerea sa în modă. Cu o bursă în studii franceze, cu o experienţă la Metropolitan Museum’s Costume Institute, din New York, Talley a ajuns editor la Vogue pe la jumătatea anilor 1980, când Ana Wintour se arăta mpresionată de cunoştinţele sale extinse despre istoria modei.

Yellow Is Forbidden
Designerul chinez Guo Pei este subiectul unui documentar impresionant al regizorului din Noua Zeelandă, Pietra Brettkelly (A Flickering Truth). Filmul se concentrează, în primul rând, pe organizarea show-ului din primăvara anului 2017, de la La Conciergerie din Paris. Aceasta a fost închisoare unde Marie Antoinette a fost ţinută înainte de procesul şi execuţia ei, iar unul dintre provocările lui Guo a fost ca fiecare rochie din colecţie să corespundă cu declaraţia finală a unui monarh condamnat.

The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story
Acest al doilea sezon din seria de televiziune American Crime Story documentează asasinarea lui Gianni Versace de către Andrew Cunanan. Cu o distribuţie interesantă, aclătuită din Édgar Ramírez (Gianni Versace), Darren Criss (Andrew Cunanan), Ricky Martin (Antonio D’Amico) şi Penélope Cruz (Donatella Versace), filmul este nu doar povestea unuia dintre cei mai vizionari designeri vestimentari, ci şi povestea unei ambiţii eşuate, a felului în care fuga după visul american se poate sfârşi cu sânge.

McQueen
Unul dintre cele mai aşteptate documentare de modă este ”McQueen”, al regizorilor Ian Bonhôte şi Peter Ettedgui, care-şi are lansarea mondială pe 20 iulie. Bazat pe interviuri cu designerul însuşi şi nu numai, documentarul insistă asupra geniului creator al acestui artist dar şi asupra demonilor cu care s-a luptat până în momentul sinuciderii. Ultima prezentare a lui McQueen, din 2010, a fost cât se poate de prevestitoare prin tematica şi conceptul ce făcea trimitere la viaţa de apoi.

Westwood: Punk, Icon, Activist
Aşa cum sugerează şi titlul, filmul lui Lorna Tucker, face o incursiune în viaţa lui Vivienne Westwood, designerul care a redefinit moda britanică în decurs de mai bine de 40 de ani. De la anii copilăriei petrecute în Derbyshire şi până la relaţia cu fostul manager Sex Pistols, Malcolm McLaren, şi la surpinzătoarele apariţii pe podiumurile din Paris sau Milano, Tucker face un portret intim al unui important icon cultural din epoca noastră.

Love, Cecil
Regizat de Lisa Immordino Vreeland, acest documentar ni-l prezintă pe Cecil Beaton, fotograf englez, designer de interior, scenarist şi designer de costume pentru filme şi teatru, cunoscut pentru fotografiile lui răvăşitoare şi pentru costumele unor musical-uri precum ”Gigi” (1958) şi ”My Fair Lady” (1964). Folosind imagini şi fotografii nevăzute anterior, extrase din jurnalele sale, Vreeland ne introduce în lumea fascinantă a lu Beaton: de la munca sa pentru Vogue, ca fotograf în Cel de-Al Doilea Război Mondia, şi până la relaţia sa cu familia regală şi cu Greta Garbo (o fotografie cu ea a fost descoperită în dormitorul său printre altele înfăţişându-i pe iubiţii lui).

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO