Florin Segărceanu, pronostic pentru Wimbledon: "Favoritele la titlu sunt jucătoarele care au un joc agresiv. Pe lângă Simona, favorita noastră, văd o şansă pentru Kvitova, Pliskova sau Muguruza" - LIFE.ro
Mergi la conținut

Astăzi începe cel de-al treilea Grand Slam al anului. Turneul de la Wimbledon nu înseamnă doar singurul care se desfăşoară pe iarbă, ci şi singurul pentru care toată lumea trebuie să respecte tradiţia şi să se îmbrace în alb. Competiţia din Marea Britanie este cu atât mai importantă pentru România, cu cât Simona Halep, locul 1 mondial, vine după câştigul incredibil de la Rolland Garros. 

Pentru a ne gândi din nou la un succes, trebuie să avem, însă, răbdare. Luăm lucrurile pas cu pas (şi victorie după victorie, sperăm noi). Simona îşi începe parcursul la Wimbledon având-o ca primă adversară pe nipona Kurumi Nara (101 WTA), o jucătoare foarte mică de înălţime, de doar 1,55 m. Simo va evolua pe aceeaşi jumătate cu deţinătoarea trofeului, Garbine Muguruza, dar şi cu dubla campioană de la Wimbledon, Petra Kvitova – posibilă adversară în sferturi.

Până mâine când intră în scenă Simona, ne pregătim de meciuri alături de Florin Segărceanu. Ne putem gândi la o nouă victorie de răsune a Simonei? Ce înseamnă tenisul actual? Şi cum îi putem ajuta pe copii de astăzi să fie profesioniştii de mâine?

Astăzi s-a dat startul turneului de la Wimbledon, ne mai face Simona Halep încă odată să plângem de fericire? 

Wimbledon este un turneu foarte dificil, este un turneu unde jucătoarele care au un joc agresiv, bazat pe serviciu puternic si un joc bun la fileu au şansa principală. Sincer vorbind, nu este suprafaţa favorită a Simonei. Dar asta nu înseamnă că Simona nu are şanse să ajungă în fazele finale ale concursului.

De ce este special turneul din Marea Britanie?

Wimbledon este probabil cel mai renumit turneu de Grand Slam. Este turneul cel mai râvnit de jucători pentru că a fost turneul cu cel mai mare renume. Multe Grand Slam-uri au fost jucate iniţial pe iarbă, dar Wimbledon este singurul care a rămas pe această suprafaţă.

Pronostic pentru turneul de la Wimbledon?

Aşa cum am spus, favoritele la titlu sunt jucătoarele care au un joc agresiv. Pe lângă Simona, favorita noastră evident, văd o şansă pentru Kvitova, Pliskova sau Muguruza.

Tenisul este unul dintre cele mai solicitante sporturi, cu toate acestea mai ales datorită rezultatelor deosebite obţinute de sportivii noştri, din ce în ce mai mulţi copii se îndreaptă către acest sport. Ce i-aţi spune unui copil care îşi doreşte să facă tenis de performanţă? Dar părinţilor lui?

În primul rând, le-aş spune părinţilor: nu forţaţi copii să facă sport de performanţă dacă nu există pasiune şi plăcere din partea acestora. Pe de altă parte, pentru copii aş avea doar încurajare şi susţinere, fără presiune.

Serena Williams zicea că nu ştie niciun jucător care să-şi fi dus voluntar copilul la tenis. Aşa e? 

Majoritatea jucătorilor profesionişti nu îşi ,,forţează” copii. Nu vor să le impună să aibă aceeaşi carieră cu a lor. Ştiu ce sacrificii au făcut ei pentru a ajunge acolo şi nu sunt siguri dacă copii lor fac acest sport din pasiune pură sau din încercarea de a le călca pe urme. 

Câtă muncă este în spatele unei victorii la profesionişti? Şi cât e de greu este saltul de la juniori la seniori?

Este greu să faci pe cineva să înţeleagă câtă muncă stă în spatele unei performanţe la profesionişti. Este foarte clar că fără pasiune şi talent, aceste rezultate deosebite vor fi foarte puţin probabil să apară. Noi am avut mulţi jucători valoroşi la juniori care, din păcate, nu au reuşit să facă pasul în tenisul ,,mare ” (mai ales în tenisul masculin).

Cred că o componentă importantă este atitudinea jucătorului şi a echipei sale care trebuie să realizeze că din acel moment începe greul. Nu este suficient să ai potenţial şi să crezi că vei reuşi, trebuie să conştientizezi că nu se poate fără foarte multă muncă şi sacrificiu.

Care este diferenţa dintre fete şi băieţi? Dar dintre WTA şi ATP? La băieţi este mult mai uşor să faci pronosticuri, de cele mai multe ori favoriţii sunt cei care ajung în fazele superioare ale competiţiilor, la fete nu se întâmplă asta, de ce? 

O întrebare foarte dificilă. Aş spune că în fazele de tranziţie către senioare, fetele sunt mult mai conştiincioase. Pe de altă parte, la nivelul de top, fetele cred că sunt mai vulnerabile din punct de fizic şi psihic. 

Cred că factorul emoţional este mai puternic în tenisul feminin. Nu vreau să se înţeleagă greşit, eu cred că tenisul feminin a adus un plus de imagine în tenisul mondial.

Cum se bucură fiecare după o victorie? Şi cum trec fiecare peste o înfrângere?

Nu cred că este o diferenţă între cele două categorii. Cred că misiunea dificilă cade în sarcina echipei din spatele jucătorului care trebuie să ştie cum să gestioneze rezultatele şi să facă jucătorul sau jucătoarea să înţeleagă ce este de făcut în perioada următoare.

Este mai uşor să ai succes la fete decât la băieţi? De ce?

Cred că există o diferenţa în ceea ce priveşte factorul emoţional … nimic mai mult.

Dacă ar fi să enumeraţi câteva momente deosebite din cariera dumneavoastră, care ar fi acelea? Ar fi setul câştigat împotriva lui John McEnroe în 1983? 

Da, se pare că acel set a rămas memorabil. Probabil pentru că a fost singurul set pierdut de John McEnroe la Wimbledon în 1983. A fost un meci deosebit pentru mine. Iniţial am avut teama de a nu pierde cu un scor umilitor, dar am jucat foarte bine şi am câştigat primul set. 

Cum a fost setul acela? Şi ce s-a întâmplat după?

În setul doi McEnroe a făcut o criză ,,programată” şi nu am înţeles ce se întâmpla. Atunci când m-am trezit, eram deja la vestiar. Dar a fost superb să văd multă lume care mă felicita după meci.

Şi a mai fost unul la Cupa Davis, la Bucureşti.

La Bucureşti a fost diferit, am jucat la 3-0 pentru America şi am crezut că nu-l mai interesează meciul acela. Am câştigat primul set şi după … a revenit pe teren adevăratul John McEnroe.

Cât de mult s-a schimbat tenisul de când eraţi dumneavoastră în teren? Şi de ce?

Tenisul s-a schimbat foarte mult în ultimul timp. După părerea mea, datorită premiilor foarte mari care au schimbat atitudinea jucătorilor şi mai ales a managerilor şi a echipelor acestora.

Dacă ar fi să vă întoarceţi pe teren, în ce perioadă aţi vrea s-o faceţi? În trecut, acum sau poate în viitor?

Sincer, aş vrea să pot juca în aceeaşi perioadă, dar cu condiţia să pot călători şi juca peste tot în lume, fără restricţii.  

Cu ce jucător aţi vrea să jucaţi acum? 

Probabil aş vrea să joc măcar o dată împotriva lui Federer.

Ce jucători/jucătoare vă plac acum?

La băieţi: Federer este unic, iar Nadal este maxim! 

La fete: Halep, Halep, Halep (!) şi Kasatkina.

Până acum pare să fie anul Simonei la feminin şi al lui Rafael Nadal la masculin, credeţi că cei doi vor continua tot sezonul în acelaşi mod? 

Cred că Federer va termina pe locul 1, la fel şi Simona.

Până acum toată lumea se întreba când v-a câştiga Simona Halep primul trofeu de Grand Slam. Acum după victoria de la Roland Garros, întrebarea este simplă, când va fi următorul?

Probabil că Simona are mai multe şanse la US Open să câştige un nou Grand Slam.

Mats Wilander spunea că va urma o perioadă de câţiva ani în care Simona Halep va domina competiţia feminină, dumneavoastră credeţi acelaşi lucru? 

Şi eu cred că Simona poate ,,domina tenisul” în următorii 2 ani. Şi mai cred că va mai putea câştiga cel puţin 2-3 turnee de Grand Slam.

Este cea mai bună perioadă a tenisului românesc?

Tenisul feminin românesc trăieşte, în mod clar, cea mai bună perioada din istorie. Avem un număr 1 mondial şi 6 jucătoare în top 60. Este ceva incredibil (!). 

Cu ce jucătoare poate fi Simona comparată?

Am putea să o comparăm cu perioadele unor jucătoare precum Virginiei Ruzici, Florenţa Mihai sau Mariana Simionescu.

Aţi fost aproape 13 ani pe bancă la Cupa Davis, iar acum sunteţi pe banca echipei noastre de Fed Cup. Cât de greu v-a fost să acceptaţi această nouă provocare?

La Davis Cup a fost puţin diferit, jucasem cu o parte din jucători şi am avut o experienţă foarte folositoare că jucător. Când am ajuns în poziţia de căpitan, îi cunoşteam deja pe jucători şi a fost mai uşor să comunicam şi să colaborăm. A fost o experienţa superbă pentru care am putut să folosesc toate lucrurile pe care le învăţasem de la antrenorii mei de suflet Alexe Bardan şi Stefan Georgescu. Pe de altă parte, oportunitatea de a ajunge la Fed Cup a fost una întâmplătoare şi trebuie să recunosc că a fost foarte tentantă şi provocatoare.

Cum vă înţelegeţi cu fetele?

Cu fetele mă înţeleg foarte bine. Trebuie să recunosc că nu a fost uşor, a trebuit să le cunosc mai bine, să merg la turnee, să comunic cu ele şi să învăţ de la antrenorii lor.

Mergeţi să le urmăriţi la turnee? 

Încerc să fiu în contact cu jucătoarele în tot programul competiţional. În funcţie de programul Fed Cup, particip la turneele principale. Mai ales înaintea unui meci de Fed Cup.

Cum arată echipa noastră? Cum se înţeleg fetele? 

În acest moment avem o echipa foarte bună şi omogenă, datoram acest lucru Simonei Halep care este un lider şi care reuşeşte să facă echipa bună cu majoritatea jucătoarelor.

Ce şanse avem să ajungem cât mai sus în această competiţie? 

Pentru ediţia 2019, avem şansa de a participa în grupa principală unde sunt top 8 echipe din lume. Cu Simona sănătoasă şi cu celelalte componente ale echipei fără probleme şi cu puţină şansă, cred că putem ajunge în finală.

Cum este să fiţi antrenorul de pe bancă al Simonei Halep? Cât de importantă este prezenţa Simonei chiar şi când nu joacă?

Am avut emoţii să stau pe bancă alături de Simona, dar am aflat că şi ea a avut emoţii. În final ne-am înţeles şi sunt foarte bucuros că avem o relaţie foarte bună. Important pentru echipa României si pentru mine este că putem să ne bazăm pe participarea Simonei în Fed Cup .

Foto: Laszlo Raduly

Ce face Florin Segărceanu în afară de tenis?

În afară de tenis, există pasiunea pentru golf. Şi apoi încerc să dezvolt cel mai frumos proiect pe care familia mea l-a început în domeniul educaţiei acum 10 ani (respectiv instituţie de învăţământ româno-britanic pentru elevi între 2 şi 14 ani Avenor College).

Ce simţiţi atunci când sunteţi pe terenul de golf?

Golful pentru mine a reprezentat şansa de a-mi canaliza energia şi concentrarea într-un alt sport la fel de competitiv precum tenisul.

Şi cum se împacă cele două sporturi … l-ar ajuta pe un jucător de tenis să practice şi golf? 

Golful, din punctul meu de vedere, este cel mai … sau unul dintre cele mai dificile sporturi din lume. Este un sport foarte complex care are foarte multe şi diferite variante de joc de la o zi la alta, ceea ce nu există în alte sporturi. Este un sport care aparent nu te solicită fizic, dar te solicită psihic pe o perioada de peste 4-5 ore. Din acest punct de vedere cred că pentru un jucător de tenis poate fi considerat un sport complementar benefic.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora