Fondatorii Bayer, drumul de la producţia de vopsele la heroina vândută pe post de medicament şi descoperirea celebrei aspirine - LIFE.ro
Mergi la conținut

Fondatorii Bayer, drumul de la producţia de vopsele la heroina vândută pe post de medicament şi descoperirea celebrei aspirine

Numele companiei Bayer este legat şi de introducerea heroinei pe lista medicamentelor şi păstrarea acesteia în farmacii vreme de mai bine de 20 de ani. Erau începuturile producţiei de medicamente cu ajutorul produşilor sintetici, iar heroina...
Share this article

Industria farmaceutică este în topul industriilor care fac investiţii în cercetare şi dezvoltare, alături de cea IT&C. Este, în egală măsură, şi o industrie în continuă creştere de la an la an, anul 2020, marcat de pandemia de coronavirus, devenind probabil unul de referinţă de acum înainte pentru acest sector. Între primele 10 companii din lume se regăseşte şi Bayer, compania care a făcut vedetă din banala aspirină şi care a vândut heroina pe post de medicament timp de mai bine de 20 de ani. Fondatorii Bayer sunt 2 prieteni cu mult spirit inovativ şi antreprenorial în acelaşi timp.

Fondatorii Bayer – Doi prieteni şi dorinţa lor de inovaţie

Pe 1 august 1863, în oraşul german Wuppertal, 2 foarte tineri prieteni lăsau în urmă tradiţiile de familie şi puneau împreună bazele companiei ce avea să devină una dintre cele mai mari din lume.

Friedrich Bayer s-a născut drept Friedrich Beyer pe 6 iunie 1825 în Barmen, un district din Wuppertal. Tatăl, muncitor într-o fabrică de mătase, ar fi vrut ca fiul să îi calce pe urme. Adolescentul avea însă alte gânduri. La numai 14 ani a început să lucreze ca ucenic într-o fabrică de produse chimice. Flerul şi felul de a fi au făcut să ajungă în scurt timp mâna dreaptă a proprietarului fabricii, primind astfel acces la o mulţime de informaţii extrem de importante pentru drumul pe care avea să calce un pic mai târziu. A învăţat bazele chimiei, a învăţat ce înseamnă industria producătoare de astfel de produse cu tot ce presupune ea şi, în plus, a învăţat ce înseamnă vânzările.

Friedrich Bayer, foto: medium.com

La 20 de ani şi-a dat seama că poate face lucrurile pe cont propriu, aşa că şi-a deschis propria afacere în domeniu. Tot atunci a făcut o pasiune pentru coloranţii naturali şi a simţit că aceştia îi pot aduce câştiguri substanţiale. Şi a avut dreptate. În scurt timp devenea unul dintre cei mai importanţi producători şi furnizori din întreaga Europă. Şi tot atunci şi-a schimbat numele din Beyer în Bayer, de teamă să nu fie confundat cu un negustor cu acelaşi nume, din Leipzig, recunoscut pentru înşelătoriile sale.

Johann Friedrich Weskott s-a născut în 1821 într-o familie cu tradiţie în vopsitul fibrelor. Spre deosebire de prietenul său, Weskott şi-a urmat tatăl şi la 16 ani devenea ucenic alături de el. Pasionat de meserie, în câţiva ani ajungea să pună bazele unei afaceri proprii în domeniu şi era deja recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni.

Johann Friedrich Weskott, foto: media.bayer.com

Fondatorii Bayer – Compania care revoluţionează producţia în industria chimică

Cei doi, deja proprietari ai unor companii cu renume foarte bun, şi-au dat seama că ar putea face echipă bună, mai ales că lucraseră deja împreună la crearea unor noi tipuri de coloranţi. Aşa s-a ajuns la apariţia companiei Bayer în 1863. Şi-au împărţit foarte clar şi atribuţiile astfel încât să o poată dezvolta cât mai bine şi cât mai repede. Bayer avea să se ocupe de partea de vânzări şi de dezvoltare a business-ului, Weskott urma să-şi asume partea preferată, cea tehnică.

În doar 4 ani, în 1867, compania avea deja 50 de angajaţi. Cei doi şi-au dat seama că producţia de coloranţi sintetici era mult mai productivă decât cea a coloranţilor naturali, aşa că au făcut schimbarea destul de rapid. Tocmai această mutare avea să le aducă succesul. Compania a început să vândă masiv nu doar în Germania, unde armata devenise abonată la vopselurile Bayer, ci pe întreg continentul.

Un alt pas important în dezvoltarea companiei a fost momentul în care fondatorii Bayer au început să angajeze chimişti cu acte în regulă. Materia era încă nouă, iar absolvenţii în domeniu, puţini. A fost mutarea care i-a diferenţiat faţă de ceilalţi producători de vopsele, mai ales că odată cu stabilirea legislaţiei referitoare la modul în care se putea patenta invenţiilor în domeniu chimiştii erau singurii care putea confirma sau infirma inovaţiile noilor produse.

Începutul anilor 1880 a adus cu el o companie puternică, cu peste 300 de angajaţi, dar a adus şi sfârşitul fondatorilor săi. Johann Friedrich Weskott s-a stins primul, în 1876, la numai 55 de ani, în urma unor afecţiuni la plămâni. 4 ani mai târziu avea să-şi piardă viaţa şi Friedrich Bayer, la numai 54 de ani.

Fondatorii Bayer – Un drum presărat cu succese, greşeli şi eşecuri

Compania celor 2 avea să se transforme într-un gigant după ce a fost preluată de copiii şi ginerele lui Bayer şi de copiii lui Weskott.

Drumul de la producţia de vopseluri la cea de medicamente a apărut însă în egală măsură dintr-o întâmplare şi o curiozitate. Deşeurile rezultate din producţia de vopsele, care în primă fază nu erau folosite la nimic, au început să fie utilizate de către chimişti pentru diverse experimente. Aşa au ajuns să descopere că produse obţinute în urma acestor experimente au capacitatea de a ameliora diverse suferinţe sau pot chiar trata diverse boli.

La 6 martie 1899 era patentat celebrul Aspirin, provenit din prelucrarea clasică a acidului acetilsalicilic, până atunci un simplu deşeu provenit în urma producţiei de vopsele. Era începutul unei noi ere, aceea în care Bayer îşi construia drumul către viitorii giganţi ai industriei chimice şi farmaceutice, una marcată însă de o mulţime de suişuri şi coborâşuri.

Numele companiei Bayer este legat şi de introducerea heroinei pe lista medicamentelor şi păstrarea acesteia în farmacii vreme de mai bine de 20 de ani.

Foto: historia.ro

Erau începuturile producţiei de medicamente cu ajutorul produşilor sintetici, iar heroina a fost obţinută prin adăugarea unor acetili la molecula de morfină. A fost prezentat la acea vreme ca un medicament extrem de eficient în suferinţele aduse de bolile respiratorii, pneumonia şi tuberculoza fiind atunci principalele boli cauzatoare de moarte. Studiile făcute la acea vreme arătau că aceasta ajuta la ameliorarea tusei şi avea un efect analgezic şi de somnifer mult mai puternic decât morfina sau codeina. Doar că şi dependenţa dezvoltată de pacienţi era mult mai mare. Dacă în Europa reglementările erau mult mai stricte, în SUA lucrurile au luat o turnură extrem de gravă, iar numărul dependenţilor de heroină a crescut anual. Până la urmă heroina a fost scoasă în afara legii şi a rămas exclusiv pe tărâmul cartelurilor de droguri.

În prezent compania Bayer are sediul la Leverkusen şi are mai multe direcţii de producţie, una de medicamente, alta de pesticide, erbicide şi seminţe şi încă una de materiale chimice destinate industriilor auto, electronice şi de construcţii. Aproape jumătate din cifra de afaceri este asigurată de vânzarea de medicamente.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora