Fondatorii Pfizer și povestea succesului unor imigranți germani ce au făcut senzație cu un medicament împotriva viermilor intestinali - LIFE.ro
Mergi la conținut

Fondatorii Pfizer și povestea succesului unor imigranți germani ce au făcut senzație cu un medicament împotriva viermilor intestinali

Pfizer a fost fondată în Brooklyn, New York, în 1849, sub numele de Charles Pfizer & Company, iar fondatorii săi au fost chimistul și antreprenorul german Charles Pfizer și vărul său, Charles Erhart, de profesie cofetar.
Share this article

De câteva luni toată lumea vrea să știe cine au fost fondatorii Pfizer, una dintre cele mai mari companii ce activează în domeniul cercetării farmaceutice și biomedicale, dedicată descoperii, dezvoltării și producției de medicamente, atât pentru oameni, cât și pentru animale.

Cu sediul central la New York, Pfizer are o istorie de peste 150 de ani, iar fondatorii ei erau imigranți germani.

Pfizer a fost fondată în Brooklyn, New York, în 1849, sub numele de Charles Pfizer & Company, iar fondatorii săi au fost chimistul și antreprenorul german Charles Pfizer și vărul său, Charles Erhart, de profesie cofetar.

Compania, pe atunci o afacere ce producea și comercializa produse chimice, a fost finanțată inițial cu un împrumut de 2.500 de dolari de către tatăl lui Pfizer.

Fondatorii Pfizer

Pfizer și Erhart au avut succes aproape imediat cu primul lor produs, o formă de santonină – un medicament antihelmintic utilizat pentru tratarea viermilor intestinali, o afecțiune obișnuită la mijlocul anilor 1800.

Ulterior a fost o cerere mare de dezinfectanți, conservanți și analgezice în timpul războiului civil american (1861-1865), ceea ce a dublat veniturile companiei și a permis extinderea acesteia. La sfârșitul anilor 1800, producția de acid citric a crescut odată cu popularitatea băuturilor de cola, cea ce a dus la decenii consecutive de profit pentru fondatorii Pfizer.

După moartea lui Erhart, în 1891, Pfizer a câștigat controlul deplin al companiei. În 1900 a depus un certificat de constituire și compania a rămas 100% privată până în 1942. În 1905, fiul cel mic al lui Pfizer, Emile, a fost numit președinte al companiei; Charles Pfizer a murit în anul următor.

Emile Pfizer

Fondatorii Pfizer și povestea succesului

În 1941, la cererea guvernului SUA, Pfizer – singura companie care utiliza tehnologia de fermentare pentru producerea în masă a penicilinei – a accelerat producția pentru a trata soldații aliați care luptau în al doilea Război Mondial. Deceniul următor războiului a venit cu o expansiune semnificativă a companiei, odată cu crearea diviziilor sale internaționale și agricole și a forței sale de vânzări farmaceutice, precum și a parteneriatului cu compania japoneză Taito pentru a produce și distribui antibiotice.

Charles Pfizer alături de familia sa

Pfizer a continuat să se extindă în anii 1970, cu achiziții ale altor companii, precum producătorul farmaceutic Mack Illertissen (1971).

În secolul 21, Pfizer a continuat să achiziționeze companii farmaceutice, inclusiv Warner-Lambert, urmată de Pharmacia Corporation (2003) și Wyeth (2009). Pfizer s-a alăturat, de asemenea, ONU Global Impact (2002), cea mai mare inițiativă globală de responsabilitate corporativă din lume. În 2004, Dow Jones and Co. au selectat Pfizer pentru a fi inclus în Dow Jones Industrial Average.

Membrii board-ului companiei Pfizer, în urmă cu mai bine de 50 de ani

În 2015, Pfizer a anunțat că va fuziona cu Allergan, producătorul de Botox din Dublin, într-o tranzacție care a fost evaluată la 160 miliarde de dolari și ce permitea companiei Pfizer să se reintegreze în străinătate, reducând astfel taxele sale federale din SUA. Cu toate acestea, în aprilie 2016, guvernul SUA a introdus reglementări pentru a preveni astfel de tranzacții de inversare a impozitelor și, la scurt timp, fuziunea a fost anulată.

Printre cele mai importante produse ale lui Pfizer se numără antidepresivul Zoloft, medicamentul pentru disfuncții erectile Viagra și medicamentul antidepresiv și anti anxietate, Xanax.

Astăzi întreaga planetă stă la mâna Pfizer pentru a produce și distribui cât mai multe doze de vaccin împotriva coronavirusului, fiind prima companie acceptată să facă acest lucru, în mai puțin de un an de la începutul pandemiei de Covid-19.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora