fbpx

Căutare

Share this article

Snapchat este o aplicație multimedia de mesagerie, utilizată în întreaga lume, iar fondatorii ei sunt câțiva studenți de la universitatea Standford. Cei trei sunt Even Spiegel, Bobby Murphy și Reggie Brown, primul dintre ei fiind astăzi și CEO al companiei și al 776-lea cel mai bogat om din lume, cu un venit de 3,2 miliarde de dolari, avere legată direct de prețul acțiunilor Snapchat.

Tot Evan Spiegel, este și cel mai controversat personaj din toată această poveste, cel despre care se scriu tot timpul articole și bârfe, unele dintre ele destul de incomode.

Una dintre singurele poze făcute celor trei prieteni care au fondat Snapchat

Fondatorii Snapchat. Cum arată copilăria unui miliardar?

Evan Thomas Spiegel este un businessman american, primul fondator Snapchet și CEO al companiei. Spiegel s-a născut în Los Angeles, California, într-o familie bogată de avocați. Atât mama, Melissa An Thomas, cât și tatăl, John W Spiegel, erau avocați de profesie, oameni extrem de apreciați și recunoscuți, dar și foarte bogați.

Spiegel a copilărit în luxosul cartier, plin de vedete, Pacific Palisarde din California. A urmat școala primară la Crossroards School for Art and Science în Santa Monica, iar pentru că era foarte interesat de artă și design în copilărie și după, a urmat cursurile colegiului de artă și design Otis College unde a încercat să-și îmbunătățească abilitățile, pregătindu-se pentru universitatea Standford.

În timpul studenției, Spiegel a lucrat pentru foarte multe companii deoarece mereu și-a dorit să învețe lucruri noi. A fost internship la o companie biomedicală, dar și la Red Bull.

Cum apar fondatorii Snapchat?

În 2011, când Spiegel studia la Standford designul de produs, a desenat o aplicație de mesagerie, acesta fiind proiectul lui la clasă, alături de alți colegi. Cu această ocazie i-a cunoscut pe Bubby Murphy și Reggie Brown care studiau și ei la Standford University.

Mai târziu, au devenit foarte buni prieteni, au lucrat împreună timp de câteva luni la acel concept de proiect și au lansat Snapchat sub numele de „Picaboo” pe platforma iOS. Mai târziu aplicația a fost redenumită Snapchat și a câștigat foarte multă popularitate într-un timp foarte scurt.

Even Spiegel, Bobby Murphy

În 2012 Spiegel a renunțat la universitate fără să-și termine studiile și fără să aibă o diplomă, doar pentru a petrece mai mult timp cu Snapchat și a îmbunătăți calitatea aplicației.

La finalul anului 2012 Snapchat a bătut recordul și a atins un număr de 1 milion de utilizatori activi pe zi, din diferite țări din lume, și a devenit una dintre cele mai preferate platforme de Social Media pentru users.

Despre fondatorii Snapchat de prin presă adunate

Așa cum spuneam mai sus, Even Spiegel a fost ținta comentariilor în presa internațională, astfel încât sunt foarte multe picanterii legate de el. Am adunat câteva dintre ele, în ordine cronologică pentru a-i putea vedea și din altă lumină pe fondatorii Snapchat.

 • Evan Spiegel a crescut într-o enclavă a bogătașilor, la est de Malibu. El mai are un frate mai mic, iar părinții lor au divorțat când Spiegel era în liceu.
 • Când Spiegel a împlinit 16 ani și și-a obținut permisul de șofer, a primit un Cadillac Escalade, pe care îl parca în parcarea închisă a companiei Edison, de lângă școala sa. Tatăl lui Spiegel a reprezentat pe Edison în timpul crizei energetice.
 • La școala la care a mers Spiegel, taxa de școlarizare era câteva zeci de mii de dolari pe an, iar printre colegii lui s-au numărat cofondatorul Tinder, sean Rad, Kate Hudson, Jonah Hill, Jack Black sau Gwyneth Paltrow (în generații diferite, evident).
 • În perioada în care își făcea stagiatura la Red Bull, Spiegel a decis că-și dorește o mașină care să fie mai eficientă din punct de vedere al consumului de energie, așa că le-a scris părinților lui, rugându-i să-i ia un BMW 5501, în valoare de 75 de mii de dolari. „Mașinile îmi aduc bucurie”, a scris el. „Aș aprecia foarte mult dacă mi-ați valida toată munca mea grea prin acest BMW.”
 • Într-un interviu pentru Forbes, Spiegel a spus că după ce i-a întâlnit pe cei doi cofondatori Snapchat: „nu eram deloc cool. Așa că am încercat să construim lucruri care să fie cool”.
Even Spiegel, Bobby Murphy , Foto: Shutterstoc
 • Cei trei au fost membri ai frăției Kappa Sigma. În 2014, email-urile din perioada lui Spiegel la Standford au apărut în presă. În mesajele exploatatoare către membrii frăției sale, Spiegel a făcut glume jignitoare despre relațiile sexuale cu femeile. După publicarea acestor mesaje, Spiegel a insinuat niște scuze: „Îmi pare rău că le-am scris la vremea respectivă și cred că am fost un nemernic că le-am scris ”, a spus el în 2014. „Nu reflectă în niciun fel cine sunt astăzi sau părerile mele față de femei.
 • Spiegel s-a împrietenit cu fondatorul Intuit, Scott Cook, după ce acesta a fost invitat să vorbească la un curs la facultate. Astfel Cook a devenit unul dintre primii investitori Snapchat deoarece era extrem de impresionat de Spiegel.
 • În 2013 Reggie Brown i-a dat în judecată pe Spiegel și pe Murphy deoarece l-au forțat să-și facă ieșirea din companie și nu l-au răsplătit echitabil. Procesul a fost soluționat și Snapchat l-a plătit pe Brown cu 157,5 milioane de dolari ca să dispară.
Reggie Brown
 • Abia în anul 2014 Spiegel s-a mutat să locuiască singur, părăsind astfel casa părintească pentru o casă a sa pentru care a plătit 3,3 milioane de dolari.
Casa în care locuyiesc astăzi Even Spiegel și familia lui
 • Nu a trecut mult timp până ce investitorii au venit să-i bată la ușă lui Snapchat ca să o cumpere. Spiegel a refuzat o ofertă de 3 miliarde de dolari de la CEO Facebook, Mark Zuckerberg în 2013.
 • Spiegel a avut o relație amoroasă cu superstarul pop Taylor Swift, pe care a cunoscut-o la o petrecere de Revelion.
 • În vara lui 2015, Spigel a început să iasă cu supermodelul Miranda Kerr, iar în mai 2016, cei doi au cumpărat o casă imensă care a aparținut lui Harrison Ford și pe care au plătit 12 milioane de dolari. Cei doi s-au căsătorit anul următor, iar la începutul acestui an s-a născut primul lor copil.
Even Spiegel alături de soția sa, Miranda Kerr
 • În martie 2017 Snapchat a intrat la bursă, cu o evaluare totală de 33 de miliarde de dolari. Spiegel a adăugat instantaneu 1,6 miliarde venitului său, doar din faptul că acțiunile Snapchat au crescut cu 44% în prima zi de tranzacționare.
 • Cu toate acestea, Even Spiegel rămâne unul dintre cei mai tineri și de succes fondatori în domeniul tehnologiei. A fost declarat de către Forbes cel mai tânăr miliardar (bani proprii, nu proveniți din moșteniri) la vârsta de 25 de ani.
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO