fbpx

Căutare

Share this article

Asa Griggs Candler, fondatorul Coca Cola Company, a fost un simbol pentru mediul de afaceri american. Deși născut într-o familie prosperă ce deținea pământuri agricole în America, nu a putut să-și urmeze visul de a studia medicina din cauza ghinionului ce s-a abătut asupra averii familiei sale. Din această cauză a decis să devină farmacist, s-a mutat în Atlanta unde a lucrat într-o farmacie până în momentul în care a putut să-și deschidă propriul business în acest domeniu. În scurt timp a început să cumpere rețete și a făcut o mare avere din fabricarea și vinderea produselor rezultate. În 1888 a cumpărat rețeta unei băuturi dulci obținută din coca, extracte de nucă de cola și damiana, care a fost marketată drept „Coca Cola” de către inventatorul său. Realizând potențialul acestui produs, el a format o corporație pe care a denumit-o Coca Cola Company și a înregistrat marca. A făcut unele modificări în ceea ce privește ingredientele și a început să producă cantități uriașe din această băutură care până în 1895 se găsea peste tot în America, iar în 1901 pătrundea și în Europa.

Un mare filantrop, fondatorul Coca Cola a donat sume impresionante de bani către școli și universități.

Asa Griggs Candler

Fondatorul Coca Cola. Copilăria și adolescența geniului afacerilor de mai târziu

Fondatorul Coca Cola, Asa Griggs Candler s-a născut pe data de 30 decembrie 1851, în Villa Rica, un oraș în statul american Georgia. Tatăl său, Samuel Charles Candler, era un prosper comerciant și cultivator de pământ. Pe mama sa o chema Martha Bernetta Beall Candler. Fiind al optulea dintre cei 11 copii ai familiei, Asa mai avea șapte frați și trei surori.

Asa a început școala primară la scurt timp după ce a împlinit vârsta de cinci ani. Însă, când avea zece ani, a izbucnit Războiul Civil , ceea ce a dus la epuizarea veniturilor familiei. Astfel micuțul Asa a fost retras de la școală pentru a primi educație acasă.

Crescut în credință religioasă și cu ideea că munca este foarte importantă în viață, când i-a venit rândul, a renunțat la a studia la Emory College în favoarea fratelui său, William, deoarece acesta din urmă dorea să devină preot. El își dorea să studieze medicină, însă știa că familia nu putea să-l susțină la școală.

Familia lui Candler

Fondatorul Coca Cola și începutul carierei de farmacist

Neputând să devină medic, Asa Griggs Candler a decis să urmeze cariera de farmacist. În preajma anilor 1870 a început să lucreze ca ucenic al doctorilor Best și Kirkpatrick, făcând diferite treburi pentru ei și acumulând cunoștințele de bază în acest domeniu. Mai târziu s-a mutat în Atlanta unde spera să întâlnească oportunități mai bune.

În 1876, pe când lucra într-o farmacie din Atlanta, Candler și-a deschis propria farmacie pe care a denumit-o „Hallman and Candler”, în parteneriat cu Marcellus Hallman. Curând a început să cumpere și să fabrice produse patentate, precum „balsam de sânge” și parfumuri, obținând astfel un profit uriaș. Astfel a putut cumpăra partea de acțiuni a partenerului său.

Coca Cola produs medicinal

Fondatorul Coca Cola, una dintre cele mai mari companii din lume

În vreme ce Asa Griggs Candler era ocupat cu extinderea afacerii sale, un biochimist pe nume John Stith Pemberton încerca să dezvolte o formulă pentru un calmant fără morfină. A obținut o formulă pe bază de alcool care conținea printre alte ingrediente coca, extract de cola și damiana și a început să o vândă ca pe un produs medicinal.

Continuând să lucreze la această formulă, Pemberton a produs o alternativă non-alcoolică în 1886 pe care, din greșeală, a amestecat-o cu apă acidulată. Intrigat de descoperirea sa, a decis să vândă această formulă non-acoolică drept „băutură carbogazoasă”.

Pemberton, fondatorul de fapt al Coca Cola

La sugestia partenerului său și a celui care îi păstra rețeta, a marketat băutura sub numele de Coca Cola. A vândut 25 de galoane americane în 1886 și 1049 în 1887.

În 1888, din cauza problemelor de sănătate, Pemberton a decis să vândă rețeta. Oricum nu mai era un secret deoarece, până atunci, îl împărțise cu asociații săi din business.

Cu toate acestea, Candler a fost atât de intrigat de băutura dulce încât a cumpărat rețeta pentru 2.300 de dolari.

Prima tarabă de vânzare pentru Coca Cola

Odată ce a cumpărat rețeta, Candler a început să lucreze la ea. El nu numai că a schimbat unele dintre ingredientele originale, ci și a îmbunătățit procesul de fabricație, care la rândul său a îmbunătățit aroma sa.

Până în 1892, vânzările au crescut de zece ori. În același an, și-a vândut afacerea farmaceutică cu 50.000 de dolari și a început să se concentreze asupra noii sale afaceri, formând o corporație numită „Compania Coca Cola” în parteneriat cu fratele său John S. Candler, Frank Robinson și alți doi asociați.

Începând cu un capital inițial de 100.000 de dolari, Compania și-a înregistrat marca comercială, „Coca Cola”, la Oficiul de Brevete al Statelor Unite la 31 ianuarie 1893. De asemenea, în același an, au plătit primul lor dividend de 20 USD pe acțiune.

Prima fabrică Coca Cola

În 1894, au înființat o altă fabrică la Dallas, care a fost prima lor fabrică în afara Atlanta. Tot în același an, prima fabrică de îmbuteliere a fost înființată în Vicksburg, Mississippi, de Joseph A. Biedenharn, care a început să vândă produsele în ferme și tabere de cherestea de-a lungul râului Mississippi.

Până în 1895, Coca Cola era vândută în fiecare stat american. Acum aveau plante în alte orașe precum Chicago și Los Angeles. În 1899, au început să exporte în Cuba și în 1901 în Europa.

În 1916, Asa Griggs Candler s-a retras din conducerea zilnică a companiei în favoarea fiului său, Charles Howard Candler, care l-a succedat ca președinte. În 1919, el a predat majoritatea acțiunilor sale copiilor săi, încheind astfel implicarea de zeci de ani în companie.

Evoluția sticlelor Coca Cola

Fondatorul Coca Cola și implicarea sa în societate

În 1904, Asa Griggs Candler a început construcția celei mai înalte clădiri din Atlanta, un zgârie-nori cât șapte zgârie-nori, numit „Candler Building”, finalizând lucrările până în 1906.

Tot în 1906 a fondat „Central Bank and Trust Corp”, care a funcționat independent până când a fost fuzionată în Citizens & Southern National Bank în 1922.

În 1916, a câștigat alegerile pentru primărie, preluând funcția de primar al Atlanta în 1917. Când în luna mai, un mare incendiu a cuprins orașul, distrugând o mare parte din acesta, fondatorul Coca Cola a ieșit în evidentă prin abilitatea sa de a echilibra bugetul orașului și a coordona lucrările de reconstrucție, dar și oferind împrumuturi personale.

Ajutorul în dezvoltarea zonei Hill Druid a fost, de asemenea, o altă contribuție a sa. A donat sume mari de bani spitalelor, școlilor și universităților, finanțând mutarea Colegiului Emory din Oxford (Georgia) în Atlanta, redenumându-l drept Universitatea Emory.

Fondatorul Coca Cola. Viața personală și familia

La 15 ianuarie 1878, Candler s-a căsătorit cu Lucy Elizabeth Howard, fiica lui George Jefferson Howard, unul dintre primii săi angajatori din Atlanta. Împreună au avut patru fii și o fiică, și anume, Charles Howard Candler, Asa Griggs Candler, Jr., Walter T. Candler, William Candler și Lucy Beall Candler.

În 1919, soția sa, Lucy Elizabeth, a murit. La 22 iunie 1923, s-a căsătorit cu Mae Little Ragin, o văduvă ce avea două fiice gemene. Căsătoria nu a avut succes și Candler a cerut divorțul în iunie 1924; dar a renunțat la proces în decembrie. Au rămas căsătoriți până la moartea lui.

În 1926, a suferit un accident vascular cerebral, din care nu s-a mai putut recupera. La 12 martie 1929, a murit la Spitalul Memorial Wesley din Atlanta și a fost înmormântat la cimitirul Westview.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO