Căutare

Share this article

Compania Colgate-Palmolive a pornit de la un mic business ce producea lumânări și săpun, având la bază ideea lui William Colgate, fondatorul ei. Astăzi compania are o gamă foarte largă de produse de igienă personală și este poate cel mai cunoscut brand din lume. Dar cum sună povestea celui care a fost fondatorul Colgate?

Fondatorul Colgate și istoria unui brand dedicat lui Dumnezeu

Legenda spune că William Colgate avea 12 ani când a luat viața de la zero, după ce cineva a bătut la ușa casei sale. Era miezul nopții în micul oraș Shoreham, din apropierea Londrei.

William Pitt, primul ministru britanic îi trimitea un mesaj de avertisment vechiului său prieten – tatăl lui William Colgate – și îl anunța că ar face bine să părăsească Anglia imediat, altfel riscă să fie dus la închisoare sau chiar omorât. Asta din cauza părerilor sale politice, exprimate cu prea mare lejeritate. Toată lumea știa că Robert Colgate simpatiza cu americanii în timpul ultimei lor lupte pentru independență. Așadar, în martie 1875, familia Colgate s-a îmbarcat pe vaporul ce avea să-i ducă la Baltimore. Când familia a ajuns în America, s-a stabilit la o fermă. Acolo tatăl lui William s-a parteneriat cu Ralph Maher pentru a produce săpun și lumânări, William fiind un ajutor de bază în această afacere. Parteneriatul s-a dizolvat după doi ani, motiv pentru care William s-a întors la activitatea din fermă.

William, în vârstă de 19 ani, a decis să intre pe cont propriu în business – cu puțin ajutor financiar din partea mătușii sale – dar afacerea a eșuat în mai puțin de un an. Însă William nu s-a lăsat, a încercat din nou, de această dată la New York.

Începuturile Colgate și promisiunea pe care o face fondatorul

„Asigură-te că începi afacerea corect și îți va merge bine”, l-a sfătuit un prieten, un creștin ce era căpitan pe o barcă. „Cineva va fi lider în producția de săpun în New York. Acela ai putea fi tu! Fii un om bun. Dăruiește-i inima ta lui Iisus Hristos. Dă-i domnului tot ce-i aparține. Fă un săpun cinstit și vinde-l corect”.

William a citit povestea din vechiul Testament legată de jurământul lui Iacov. Când Iacov a plecat de acasă, a spus: „Dacă Dumnezeu va fi cu mine și va veghea asupra mea în această călătorie pe care o fac, dacă-mi va da pâine să mănânc și haine să mă îmbrac și dacă mă voi întoarce în pace în casa tatălui meu, atunci Domnul va fi Dumnezeul meu. Piatra aceasta pe care am pus-o ca stâlp de aducere aminte va fi casa lui Dumnezeu și Îți voi da a zecea parte din tot ce-mi vei da” – Geneza 28:20-22

Jurământul lui Iacov a fost provocarea lui William Colgate. El a făcut unul asemănător: s-a hotărât să-i acorde lui Dumnezeu primul loc în viața sa și a promis să-i dea mereu a zecea parte din profiturile sale.

În 1804, la vârsta de 21 de ani, William s-a angajat la celebrii fabricanți de lumânări, Slidel and Company, unde a învățat și mai multe despre afacerea producției de lumânări. Doi ani mai târziu, când compania a încetat producția, William era pregătit să mai încerce o dată.

William Colgate și compania au cunoscut succesul încă de la început. În următorii șase ani, el a adăugat și fabricarea amidonului la gama sa de produse de igienă. Mai tâziu a început să producă o gamă largă de săpunuri de toaletă și creme pentru bărbierit.

Fondatorul Colgate și viața sa personală

Pe măsură ce compania creștea, așa se întâmpla și cu familia Colgate. În 1811, William s-a însurat cu Mary Gilbert și împreună au avut 11 copii – botezați în special cu nume biblice. Era o familie frumoasă, cu frica lui Dumnezeu, ce petrecea mult timp împreună, citind Biblia și frecventând biserica.

William a devenit cunoscut sub numele de diaconul Colgate în biserica sa. În mod deliberat el susținea misiunile bisericești, cumpătarea (nu a permis niciodată alcoolul în casa sa) și educația creștină. A donat mari sume de bani câtorva instituții educaționale, inclusiv colegiului Madison, din Hamilton, New York. Astăzi, acesta se numește universitatea Colgate, în onoarea sa.

Fondatorul Colgate și datoria față de Dumnezeu

William Colgate nu și-a uitat niciodată promisiunea făcută lui Dumnezeu. De la primul dolar pe care l-a câștigat, el a donat a zecea parte misiunilor caritabile. Pe măsură ce afacerea a devenit tot mai prosperă, și-a instruit contabilii să doneze 20% din profit, iar mai apoi 30%. Cu cât avea mai mult, cu atât dădea mai mult celor în nevoie.

A devenit extrem de interesat de Biblie, în special de traducerea, publicarea și distribuirea cărții sfinte. În 1816 a ajutat la organizarea American Bible Society, iar mai târziu, American and Foreign  Bible Society.

Regele săpunului a murit pe data de 25 martie 1857, însă influența sa a rămas în companie.

După moartea sa compania a fost condusă de Samuel Colgate următorii 40 de ani. Abia în 1873 Colgate a introdus pasta de dinți, când deja B.J.Johnson începuse să deschidă fabrici de săpun. În 1898 compania Johnson a introdus săpunul Palmolive ce a devenit curând cel mai vândut săpun din lume.

Câțiva ani mai târziu cele două companii se uneau într-una singură, cea mai mare companie de produse de igienă personală din lume.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO