fbpx

Căutare

Share this article

Viața și copilăria traumatizantă a celui ce avea să devină fondatorul Dominos Pizza

Fondatorul Domino’s Pizza, Thomas Stephen Monagham, s-a născut în 1937 în Ann Arbor, Michigan, o suburbie a orașului Detroit. Tatăl lui a murit când avea numai patru ani și doi ani mai târziu, mama lui l-a lăsat, împreună cu fratele său, James, într-un orfelinat condus de măicuțele din ordinul Felician Sisters.

Ceva mai târziu, când mama lor și-a recăpătat stabilitatea financiară ar fi putut să-i crească și să aibă grijă de ei, însă măicuțele își puseseră deja amprenta asupra celor doi copii. Astfel, cel care avea să devină fondatorul Domino’s Pizza, la mai puțin de zece ani credea că are chemare către preoție. Cu toate acestea s-a dovedit că nu avea disciplina necesară pentru a deveni preot, astfel că a fost exmatriculat de la seminarul teologic.  A dobândit un mai bun simț al disciplinei în vremea celor trei ani în care a servit armata marinei americane.

Fondatorul Dominos Pizza și începutul unei povești frumoase

Thomas Stephen Monagham,

În 1959 Monaghan a fost liberat din armată și s-a întors la Ann Arbor pentru a se înscrie la cea mai apropiată universitate, University of Michigan. Și-a dorit să devină arhitect, inspirat de lucrările lui Frank Lloyd Wright, dar visul lui s-a spulberat repede.

Fără nici o legătură cu planurile de viitor, în 1960, el și fratele lui, James, au împrumutat 500 de dolari pentru a cumpăra o pizzerie din apropiere, în Ypsilanti, Michigan.

Proprietarii anteriori ai restaurantului, Dominic și Nick, numiseră pizzeria Dominick’s. În mai puțin de un an Tom a cumpărat partea de acțiuni a fratelui său pentru un Volkswagen Beetle, iar până în 1965 achiziționase încă două pizzerii și schimbase numele în Domino’s Pizza.

Pizzeriile pierdeau bani însă, cu experiența pe care o acumulase până atunci, Tom Monagham știa cum, literalmente, să satisfacă pierderile. A scos sandwich-urile din meniu și s-a concentrat pe prepararea și livrarea pizzei.

A inventat o cutie izolată care nu doar că păstra pizza caldă, ci suporta și greutatea mai multor cutii de pizza deasupra. Acest lucru îi permitea să livreze mai multe pizza de-odată, fără ca partea de sus a cutiei să se turtească și brânza să se lipească de capac. Așa s-a născut serviciul modern de livrare a pizzei.

Monaghan a pus atât de tare accentul pe livrare astfel că, în 1973, a oferit garanția livrării pizzei în numai 30 de minute de la preluarea apelului telefonic de comandă, altfel, livrarea ar fi fost gratuită. În felul acesta Fondatorul Domino’s Pizza a reușit să se extindă în toată America de Nord.

Cumpărarea Detroit Tigers

Până în 1983 Fondatorul Domino’s Pizza a devenit suficient de bogat încât să-și permită să cumpere echipa locală de baseball, din orașul său natal, Detroit Tigers. După primul lor sezon, sportivii au devenit campioni. Însă, în timp ce echipa scria istoria pe teren, Monagham a luat două decizii ce se pare că au insultat istoricul echipei din afara terenului.

A anunțat că Tiger Stadium, care a fost inaugurat în 1912, are nevoie să fie înlocuit, cerând construirea unuia nou. Deși a spus că vrea un nou stadion în zona Detroit, a explorat posibilitățile de a muta echipa în suburbii, sub zâmbetele fanilor.

A doua greșeală a fost aceea de a aproba concedierea mult iubitului comentator al echipei Tigers, Ernie Harwell. Protestele fanilor au fost atât de mari încât Harwell a fost reangajat sub un nou patronaj.

Detroit Tigers, 1984

Redeșteptarea catolică

În 1992, o redeșteptare a credinței catolice au dus la alterarea stilului de viață al celui care a fost Fondatorul Domino’s Pizza. A vândut echipa Tigers unui alt baron al pizzeriilor din Detroit, Mike Illitch care deja deținea echipa de hochei, Detroit Red Wings.

Neuitând nici o clipă de dragostea lui pentru arhitectura lui Frank Lloyd Wright, a stabilit ca sediul central din Ann Arbour al Domino’s Pizza să fie construit în stilul idolului său și tocmai se pregătea să cumpere o casă proiectată de faimosul arhitect când a apărut această redeșteptare a credinței catolice. Atunci a decis că o casă foarte mare ar fi prea ostentativă și a oprit construcția. Casa a rămas și azi neterminată. A vândut câteva dintre mașinile din colecția sa clasică pentru a fonda colegiul catolic din Ypsilanti și Florida.

Thomas Stephen Monagham,

Dominos Pizza de vânzare

În 1998 Monaghan și-a vândut capitalul de acțiuni pe care le avea la Domino’s Pizza către Bain Capital, firma de investiții din Boston ce a devenit faimoasă la nivel național pentru asocierea cu politicianul din Massachusetts și eventualul candidat la președinție, Mitt Romney, pentru 1 miliard de dolari.

Bain Capital a administrat greșit Domino’s, lucru ce a dus la o incapacitate de plată. În 2001, Monaghan care încă mai deținea 7% din acțiuni, s-a reîntors în managementul companiei. Până în 2004 firma și-a recâștigat din credibilitate și a fost scoasă la bursă.

Astăzi Domino’s Pizza este prezentă la nivel mondial, cu francize în foarte multe capitale de pe mapamond.

În 2001 Monaghan s-a mutat la Naples, Florida unde a pornit o nouă afacere, Gyrene Burger, rezonând cu ideea că burgerii sunt mult mai populari decât pizza, însă conceptul nu a prins către public, motiv pentru care a fost nevoit să închidă toate locațiile.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO