Căutare

Share this article

Pierre Omidyar este creatorul și fondatorul eBay Inc., prima și cea mai mare platformă online de licitații. Datorită ideii sale, fondatorul eBay devenise miliardar la vârsta de 31 de ani.

Însă nu s-a gândit niciodată că va fonda o companie atât de mare, nici măcar nu și-a pus în cap să aibă un business, pur și simplu a încercat să-și ajute iubita, colecționară de dispozitive Pez candy. eBay a evoluat de la un start-up online în culorile alb-negru, la o comunitate uriașă de oameni și business-uri, formând cea mai mare piață de desfacere din lume.

Dar cine este Pierre Omidyar, fondatorul eBay?

Foto: epertmoney.com

Cum s-a născut fondatorul eBay?

Pierre Omidyar s-a născut la data de 21 iunie 1967, în Paris. Părinții lui erau de naționalitate iraniană, însă trăiau în Paris încă din adolescență, când au ajuns în capitala Franței la studii. Când Pierre avea șase ani, familia sa s-a mutat din Franța în Maryland, SUA, unde tatăl său a primit un post de chirurg la Johns Hopkins University Medical Center.

În scurt timp, cel care avea să devină fondatorul eBay –s-a transformat într-un american veritabil, și-a descoperit pasiunea pentru tehnologie de la o vârstă fragedă, iar în școala primară fugea de la orele de sport pentru a se juca pe computer.

La vârsta de 14 ani, biblioteca școlii la care învăța l-a angajat cu șase dolari pe oră pentru a scrie un program cu ajutorul căruia să aranjeze cărțile. „Eram tocilarul tipic”, a declarat Pierre Omidyar pentru revista Time.

În 1988 și-a luat diploma de licență în informatică la Tufts University din Massachusetts. La această facultate și-a cunoscut și viitoarea soție, cea care urma să-i devină muză pentru crearea eBay.

După absolvire s-a angajat ca dezvoltator software la Claris, o subsidiară a companiei Apple, unde a scris aplicația MacDraw. Următoarea sa mutare a fost să devină inginer pentru General Magic, un producător inovator de software interactiv online din Silicon Valley.

Omidyar a gustat pentru prima dată succesul antreprenoriatului în 1991 când împreună cu trei prieteni a fondat Ink Development Corp. Mai târziu, această companie a fost redenumită în eShop Inc. și a fost de fapt printre primii pionieri ai shoppingului online. În 1996, această companie a fost vândută către Microsoft Corp.

Apariția eBay

În timpul unei conversații obișnuite cu iubita sa, Pamela, Omidyar a aflat că ei îi este greu să îi găsească pe cei pasionați de colecționarea dispozitivelor Paz candy și s-a gândit că ar fi o idee bună ca această comunitate să se întâlnească online. Astfel Omidyar a realizat că acești colecționari au nevoie de o locație centrală unde să se întâlnească și unde să poată vinde, cumpăra și discuta despre hobby-urile lor.

Fondatorul eBay, Pierre Omidyar și soția sa, Pamela. Pinterest.com

Era încă angajat al companiei General Magic când a lansat Auction web, un site de licitații online person-to-person, chiar de ziua muncii, în 1995.

Mai târziu, Omidyar a redenumit site-ul în eBay, prescurtarea de la „electronic Bay”, ultimul cuvânt fiind un omagiu adus zonei golfului din San Francisco, zona sa de suflet în care a copilărit. Platforma extrem de simplă, în culorile alb-negru, era gratuită pentru utilizatori, iar Pierre care a privit această aventură a sa drept un hobby, nici măcar nu s-a gândit să-și fixeze un salariu.

Promovată în mare parte din gură în gură, afacerea a prins rapid și în 1996, furnizorul său de servicii de internet, Best Internet, l-a informat că trebuie să își actualizeze abonamentul și să plătească 30 de dolari pe lună din cauza traficului intens. Acela a fost momentul în care fondatorul eBay a renunțat la job-ul său și s-a dedicat full time acestui business.

Foto: wikipedia.org

Site-ul era foarte ușor de folosit: vânzătorii și cumpărătorii se întâlneau pe această platformă pentru a comercializa diferite obiecte, de la antichități, până la produse de colecție. El a gândit modelul de licitație pentru crearea unei piețe eficiente: „Un bun exemplu a fost un bărbat care voia să vândă o fotografie realizată printr-un proces fotografic străvechi; cred că a cerut pe ea 450 de dolari pentru că nu era conștient de valoarea ei de piață. A ajuns să o vândă cu 9 mii de dolari. Licitația a creat o adevărată piață oficială în acest caz”, declara Omidyar pentru Vision.

Procesul de licitație era foarte simplu. După înregistrare, vânzătorul scotea un produs la licitație pentru o perioadă stabilită de timp, de la 3 la 14 zile și putea seta un preț minim sau un preț de rezervă. Cumpărătorii interesați scriau suma maximă pe care doreau să o investească, sub amendamentul confidențialității, iar eBay licita automat în numele lor până la atingerea prețului maxim.

În timp, utilizatorii eBay au sugerat plata unei taxe pentru vânzători, astfel încât să fie ținuți la distanță cei care postau lucruri fără valoare. Omidyar a fost de acord și în februarie 1996, eBay a început să perceapă o taxă pentru vânzători, de la 25 de cenți și până la un procent din prețul de vânzare al produsului. Așa a ajuns și compania profitabilă. În mai 1996, singurii angajați ai companiei erau Pierre Omidyar și Chris Agarpao, care lucra cu jumătate de normă. Câteva luni mai târziu, Omidyar care încă își conducea afacerea din sufrageria casei sale, l-a angajat pe Jeff Skoll în funcția de vice președinte ce urma să se ocupe de planul strategic și analiza activității companiei. Skoll a fost cel care a formulat primul business plan. În scurt timp, compania și-a mutat sediul operațional în casa lui Skoll și a închiriat temporar un birou în Sunnyvale, după care în San Jose, California. Un an mai târziu, volumul de muncă pentru cei trei angajați era covârșitor, așa că Omidyar a angajat o duzină de respinsabili cu clienții. La mijlocul anului 1997, adică la doi ani după apariția eBay, compania ținea aproape 800 de mii de licitații pe zi. Până la finalul anului 1997, se vânduseră mai bine de 3 milioane de produse, în valoare de 94 de milioane de dolari, lucru ce a generat încasări de 5,7 milioane de dolari pentru eBay.

După o infuzie de capital și după angajarea de oameni capabili în poziții cheie, eBay a devenit o companie publică, fiind tranzacționată la bursă, în septembrie 1998.

Conform sondajelor, în anul 2000, oamenii petreceau mai mult timp pe eBay decât pe oricare al site. În 2001, eBay avea peste 8000 de categorii de produse cu 34 de milioane de utilizatori înregistrați si cu site-uri specifice în Austria, Australia, Canada, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Japonia, Coreea, Noua Zeelandă, Elveția și Marea Britanie.

Foto: Fortune.com

Fondatorul eBay în viața privată

Pierre Omidyar s-a căsătorit cu Pamela în cadrul unei ceremonii private ce a avut loc în Las Vegas, în februarie 1999. Cadoul de nuntă pentru soția sa a fost un exemplar extrem de rar, un dispozitiv Pez – mire și mireasă pe care l-a găsit pe eBay. Astăzi, cei doi trăiesc tot în Las Vegas și au împreună trei copii.

În 1999 a fost numit cel mai tânăr antreprenor al anului și a fost premiat în cadrul unei gale de business.

Pierre și Pamela au pus bazele The Omidyar Foundation, o fundație concepută pentru un nou tip de filantropie numit „filantropia de risc”. Fundația are un număr mic de cauze care au urmat planuri de afaceri solide și au îndeplinit anumite criterii, inclusiv câștigul suficient pentru a susține partea nonprofit a muncii lor. Cei doi și-au planificat ca mare parte din averea lor de aproape 4 miliarde de dolari să o doneze fundației.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO