fbpx

Căutare

Share this article

Va fi greu pentru fondatorul Jumbo, Apostolos Vakakis să uite acea dimineață când, la vârsta de 8 ani, pleca cu părinții săi din Alexandria, Egipt, pentru a se stabili definitiv la Atena. Ținându-și elicopterul în mână, nu știa că în câțiva ani jucăriile vor fi centrul vieții sale și elicopterul va deveni mijlocul său de transport zilnic către zecile sale de companii.

Crescând în „pene”, micuțul Apostolos Vakakis s-a născut în 1954 în Alexandria, Egipt. Tatăl său, un grec inteligent din Diaspora, a deschis o fabrică de polistiren, materialul izolator de bază al vremii pentru frigidere și clădiri. Lucrurile mergeau bine și viața părea frumoasă în Alexandria. Era ca un basm și Apostolos creștea armonios și fericit.

Fondatorul Jumbo și drumul din Egipt până la Atena

Cu toate acestea, evoluțiile politice din Egipt au obligat familia Vakakis să părăsească țara pentru totdeauna și să caute o viață mai sigură la Atena, în 1962. Lucrurile din Grecia anilor ’60 nu păreau foarte roz și nimic nu anunța prosperitatea, mai ales celor obișnuiți cu viața confortabilă din Alexandria. Astfel, George Vakakis alege să facă o călătorie în Italia, unde primește un loc de muncă în industria jucăriilor. Această filă din viața sa l-a făcut să vadă oportunitatea în Grecia, o țară în care jucăriile erau subevaluate. Dar cum nimic nu începe fără o investiție inițială, soția sa, Sofia, decide să-și vândă toate bijuteriile și astfel ia naștere magazinul de jucării „El Greco”.

Lucrurile merg bine și El Greco își face un nume pe piață. Între timp, Apostolos împlinea 20 de ani și pleca să studieze contabilitate și finanțe în Warwick, Marea Britanie, deoarece perspectiva de a se alătura tatălui său în dezvoltarea business-ului de familie nu-l entuziasma. Visul său era să studieze la Berkeley, însă nu și l-a realizat niciodată deoarece 3 ani mai târziu, a fost obligat să se întoarcă în Grecia. Un mare incendiu ce afectase fabrica de jucării a tatălui său l-a obligat să preia conducerea firmei, ce părea o cauză pierdută.

Fondatorul Jumbo și primul magazin cu acest nume

Apostolos nu s-a lăsat doborât. Și-a suflecat mânecile și a mers la Zakynthos, unde se află unitatea de producție industrială, pentru a o reconstrui de la zero. S-a întors la Atena în 1985 și l-a îndepărtat pe tatăl său din firmă, preluând controlul deplin asupra companiei Babyland A.E. Prima idee pe care a pus-o pe masă și care s-a dovedit a fi inteligentă a fost crearea de magazine la etajele superioare ale mall-urilor, care erau spații comerciale „nedorite” și, prin urmare, mai ieftine. Anul următor, primul magazin Jumbo se deschide în Glyfada într-un spațiu „nedorit” de nimeni. În 1990, a decis să vândă El Greco către multinaționala Hasbro, păstrând funcția de conducere a grupului și participând totodată la consiliul de administrație al Hasbro Europe. Momentul Bursei a venit în iunie 1997 și strângerea a 2 milioane de euro era de acum un fapt.

Fondatorul Jumbo și emblema Jocurilor Olimpice de la Atena

Dincolo de asta, totul pare să vină ca o consecință naturală a unui curs genial prescris. În 1998, Vakakis căuta depozite mai mari, recunoscând importanța unui management logistic adecvat. Astfel, el închiriază un depozit de două ori mai mare decât Inofyta, depozitul original din Nisa.

În loc să își investească profiturile în acțiuni și obligațiuni, cumpără terenuri și investește în noi parteneriate. Succesele se succed, până când în 2004, Vakakis scrie cu litere de aur o altă pagină a istoriei sale. După o licitație, își asumă dreptul de a produce și comercializa exclusiv mascotele din 2004 pentru Jocurile Olimpice de la Atena. Phoebus și Athena, sunt în mâinile tinerilor și bătrânilor și călătoresc în fiecare colț al globului cu spiritul olimpic.

Următorul pas a fost transformarea supermarketurilor de jucării în supermarketuri cu articole de uz casnic, îmbrăcăminte, alimente și băuturi răcoritoare. La urma urmei, dl. Jumbo s-a referit de multe ori la rata scăzută a natalității din Grecia, dar și la faptul că jocul nu poate avea un viitor comercial foarte roz acolo. El a menționat chiar că 47% din cifra sa de afaceri provine din articole pentru bebeluși, jucării și librărie . Restul de 53% vine din articole de uz casnic și produse cumpărate spontan.

Provocările prin care trece un business și cum a reușit fondatorul Jumbo să le depășească

Trecerea de la „magazinul de jucării” tradițional la epoca electronicelor și a internetului, a fost o altă provocare pentru Apostolos Vakakis. Soluția a fost simplă și în același timp inteligentă: Vakakis și-a dat seama de la început că atunci când vine vorba de jucării, copiii doresc, dar adulții plătesc. Așa că a organizat o campanie de publicitate inteligentă la radio – fără a cheltui sume uriașe pentru reclame TV. O tactică ce continuă până în prezent, cu reclame TV la preț redus, adesea la marginea calupului de publicitate, dar care își atinge întotdeauna scopul: să aducă din ce în ce mai mulți clienți în magazine. Se spune că implicarea lui Vakakis în crearea de reclame este mai mult decât evidentă, el chiar „ascunzându-se” în spatele unora dintre cele mai de succes sloganuri ale acestor reclame.

Fondatorul Jumbo. Foto: The Sun

Fondatorul Jumbo și „furtunile” din viața sa

În afară de furtunile din afaceri, Vakakis s-a confruntat și cu mai multe furtuni personale. Fondatorul Jumbo a fost acuzat că în timpul construcției luxoasei sale vile și a piscinei de 700 de metri pătrați, constructorul său a aruncat moloz într-o zonă forestieră care a fost arsă în incendiile din 2007 și a fost declarată reîmpădurită. De fapt, fondatorul Jumbo a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, însă împotriva deciziei a fost depusă o cale de atac. După cum subliniază el, echipajele nu au aruncat niciodată moloz într-o zonă forestieră, ci sol vegetal într-o zonă privată ne-forestieră și că a întreprins dezinteresat reîmpădurirea zonei care a fost arsă în urmă cu 7 ani, cu acordul municipalității Kifissia pentru refacerea biosistemului natural. Desigur, chiar și astăzi afirmă că în spatele acestui caz se ascund concurenți și oportunități de afaceri.

Numele său, totuși, a fost implicat și în problema investigațiilor offshore. În 2007, o firmă de avocatură cipriotă a înființat compania offshore Karpathia Ltd în Insulele Virgine Britanice, în care, conform documentelor ICIJ, acționarul unic era A. Vakakis. În același an, Karpathia a cumpărat 3,5 milioane de obligațiuni convertibile emise de Jumbo în loc de 36,7 milioane. În 6 luni, Karpathia a vândut obligațiuni cu un profit de 28 de milioane, dar cumpărătorii au rămas anonimi. Vakakis a răspuns, totuși, că a declarat oficial toate tranzacțiile care trebuiau dezvăluite.

El a fost în „centrul furtunii” de multe alte ori, din cauza cooperării sale cu țări producătoare din Balcani, dar și cu China, lucru ce i-a creat probleme în ceea ce privește calitatea produselor vândute. Astfel, nu a fost de mirare că a fost amendat și obligat să retragă produse din cauza substanțelor nocive pe care le conțineau. Politica prețului scăzut, care variază de la 1 la 10 euro pentru majoritatea produselor sale, funcționează adesea în detrimentul calității, lucru de care rivalii săi îl acuză constant, scrie publicația businessnews.gr.

Foto: Shutterstock

Aceeași publicație mai spune că au fost nenumărate plângeri din partea angajaților Jumbo, ce au culminat cu greve și proteste împotriva programului de lucru și a salariilor mici.

Vakakis a răspuns la toate acestea cu cifre, spunând că în perioada celei mai grave crize din Grecia, el nu a făcut concedieri sau reduceri salariale, ba mai mult a angajat 2.880 de oameni permanent și 1.294 de muncitori sezonieri.

Cei care nu s-au plâns niciodată sunt cu siguranță acționarii companiei. Instituțiile străine, care dețin 61% din acțiunile companiei, au pariat pe genul său de afaceri și se pare că nu au greșit.

Fondatorul Jumbo și viața sa retrasă

Apostolos Vakakis este un om de afaceri înnăscut. El petrece ore în șir în biroul său din Moschato pentru a menține controlul a 73 de magazine din patru țări (53 în Grecia, 5 în Cipru, 8 în Bulgaria, 7 în România). El crede că timpul înseamnă bani și pentru asta și folosește un elicopter în călătoriile sale chiar și în oraș, pentru a nu se implica în traficul de pe străzi. Evită laicitatea și nu-i place să fie văzut alături de politicieni și oameni de afaceri.

Fondatorul Jumbo și prima sa soție, mama celor trei copii ai lui Valakis

La fel, nu-i place să provoace cu informații din viața sa personală. A fost căsătorit mulți ani cu peruviana, Evi Giatili, cu care a avut trei copii, Christina, Sofia și George. Cu toate acestea, căsătoria lor nu a durat, ceea ce l-a costat mult pe Apostolis Vakakis. După despărțirea de Giatili, a găsit din nou dragostea în persoana lui Aliki Benroubi, ce deține grupul omonim pentru comerț și import de aparate electrice. Dar nici această relație nu a durat mult timp, Vakakis găsind „refugiu” în brațele lui Irini Panagopoulos, fiica armatorului Pericles Panagopoulos.

Fondatorul Jumbo și moștenirea sa

Cârma companiei pare a fi deținută de fiica sa, Sofia, întrucât a preluat deja o poziție de responsabilitate în consiliul de administrație al companiei listate, în calitate de membru executiv. Licențiată în economie în SUA, Sofia Vakakis a început să rătăcească în magazinele tatălui ei de la o vârstă fragedă, în timp ce, după absolvire a obținut un loc de muncă în companie, ca angajată. Cei care au cunoscut-o vorbesc despre o prezență foarte amabilă, prietenoasă cu personalul și cu mare zel de a descoperi rapid secretele bine ascunse ale afacerilor. A doua fiică a lui Vakakis, Christina, a fost, de asemenea, implicată în companie în domeniul crucial al relațiilor publice și în magazinul electronic, dar dragostea ei pentru gătit a câștigat-o și acum studiază în cadrul unui curs de bucătărie în Miami.

Fondatorul Jumbo și fiica sa, Sofia

Cât despre fiul său, George… Ca un tragic joc al sorții, George a fost ucis într-un accident de mașină, care a zguduit națiunea. Conducea cu viteză foarte mare Porsche-ul tatălui său și, în drum spre Arachova, împreună cu un prieten, a pierdut controlul volanului, a intrat într-o parcare de pe autostradă și s-a izbit de o mașină parcată, ucigând instantaneu o mamă în vârstă de 33 de ani împreună cu copilul ei de 3 ani. Patru persoane și-au pierdut viața.

Fondatorul Jumbo și fiica lui, Christina

Fondatorul Jumbo și secretul succesului?

Când Grecia părea că se scufundă din ce în ce mai mult în mlaștină, povestea unui om de afaceri de succes pare cu siguranță un far de lumină în întuneric. În căutarea secretului bine ascuns al succesului, jurnaliștii de la ziarul grecesc Business New au colectat câteva puncte de vedere despre Apostolos Vakakis care rezumă filosofia sa: „În Grecia nu trebuie să „gândești” pentru că pierzi timp prețios. Tot ce trebuie să faci este să mergi pe urmele evoluției în străinătate”.

George Valakis, fiul pierit în cumplitul accident rutier

În ceea ce privește modul său de gândire, care l-a condus din Alexandria către zecile de companii cu cifre de afaceri de milioane de euro, Apostolos Vakakis afirmă: „Am fost și sunt fan al unor lucruri. Sunt un fan al celor simple – orice nu înțeleg mă face să fiu nervos. Sunt un fan al productivității, deoarece nu realizez cum bogăția se va răspândi în clasele mijlocii și inferioare fără a crește productivitatea. Sunt, de asemenea, un fan al unei logici care spune că nu ar trebui să protestați, ci să vă confruntați întotdeauna cu situațiile pe măsură ce apar”… O frază de o importanță deosebită pentru Apostolos Vakakis, care, când a văzut afacerea de familie decimată de foc, nu s-a lăsat doborât, ci și-a suflecat mânecile și a început să lucreze.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO