Fondatorul Leica, omul care a scris istoria fotografiei și a antreprenoriatului în Germania. De la fabrica de microscoape, la fondarea Partidului Democrat German și până la cea mai mică cameră de fotografiat a vremii - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ernst Leitz I, fondatorul Leica, este omul care a scris istoria economiei Germaniei, într-un timp în care puține lucruri erau posibile. Mai târziu, fiul său, cel care a preluat compania creată de tatăl său, a scris istoria umanității prin acțiunile sale de ajutorare a evreilor astfel încât aceștia să nu pice în mâinile naziștilor.

Dar cine a fost fondatorul Leica și cum începe istoria fotografiei moderne?

Fondatorul Leica. Copilăria, tinerețea și anii de călătorie ai unui vizionar

Ernst Leitz s-a născut pe data de 26 aprilie 1843, în micul oraș din Baden, Sulzburg, ca fiu al profesorului Ernst August Leitz și al soției sale Christina, născută Döbelin. În renumitul „atelier pentru instrumente fizice”, fondat de Ferdinand Oechsle la Pforzheim, Ernst Leitz a fost instruit ca mecanic în perioada 1858–1863 și a urmat și școala de comerț locală. Cea mai importantă oprire a călătoriei sale ulterioare a fost să fie fabrica modernă de telegraf și ceasuri a lui Matthias Hipp din Neuchâtel (Elveția), unde a învățat cum să înceapă producția de serie. La recomandarea lui Karl Junker, venit din Gießen, Ernst Leitz s-a alăturat fostului institut optic al lui Carl Kellner din Wetzlar în 1864.

Fondatorul Leica, Ernst Letz I. Foto. Pinterest

Fondatorul Leica: Preluarea Institutului Optic Kellner, cu accent pe construcția microscopului

Succesorul marelui profesor, opticianul Friedrich Belthle din Tübingen, l-a făcut pe Leitz partenerul său în 1865. În 1870, la doar câteva luni după moartea lui Belthle, Ernst Leitz a devenit singurul proprietar al micii afaceri meșteșugărești.

Institutul optic s-a ocupat inițial de construcția și optimizarea telescoapelor.

În 1867, Ernst Leitz s-a căsătorit cu fiica unui meșter, Anna Löhr (1844–1908) din Wetzlar, care urma să devină un asistent indispensabil pentru el în următorii ani și să-l sfătuiască cu succes în probleme importante de afaceri.

Fondatorul Leica. Producția de serie orientată către utilizator a dus la succes

După sfârșitul războiului franco-prusian din 1871, atelierul a cunoscut un boom semnificativ. Realizând că microscopul va deveni cel mai important ajutor în știință, Leitz și-a concentrat producția asupra acestui instrument și optimizarea acestuia. A ales astfel produsul potrivit la momentul potrivit.  El a reușit să combine cea mai bună calitate cu raportul calitate-preț, folosind metodele de producție de serie rațională învățate în Elveția. Cu această strategie, Ernst Leitz a reușit să stimuleze producția și astfel să crească în mod durabil vânzările. Acest lucru i-a oferit un avantaj clar asupra concurenței într-un stadiu incipient, rămânând în același timp în contact strâns cu utilizatorii din universități și din industrie.

Fondatorul Leica. Expansiunea producției

Ernst Leitz s-a orientat spre alte domenii ale opticii începând cu 1880. Fiul său cel mare Ludwig Leitz (1867–1898) s-a dedicat cu succes unor domenii precum micro și macro fotografia, micro proiecție și microtomiei. În 1880 a apărut pe piață prima cameră orizontală mare de la Leitz. În 1881 a fost creat primul microtom pentru a facilita prepararea specimenului.

Din 1889 a existat aparatul de desen și proiecție Edinger. Ernst Leitz a avut de la început o legătură strânsă cu fotografia. Încă din 1894, compania oferea tipul de obiectiv duplex pentru diferite distanțe focale. Au urmat alte lentile pentru micro și macro fotografie, cum ar fi B. Summar și Periplan.

Prima cameră de mână („Momentul”) a apărut în jurul anului 1900. Proiectoarele pentru diapozitive de format mare au fost realizate în jurul anului 1900 și au devenit precursorii epidiascoapelor care au fost folosite ulterior în întreaga lume.

În 1910, primul proiector de cinema pentru proiecții de filme a provocat senzație. În cele din urmă, în 1913, a apărut originalul Leica, de al cărui succes fondatorul său nu a mai apucat să se bucure. Din 1907, Leitz a construit și binocluri.

Fondatorul Leica: Un succes nemăsurabil în Germania și în întreaga lume

Leitz a recunoscut încă de la început că piața internă era insuficientă pentru produse optice de înaltă calitate și produse de inginerie de precizie. Încă din anii 1880, cu ajutorul fiului său Ludwig Leitz, numărul sucursalelor și agențiilor din Germania și din străinătate a fost extins din ce în ce mai mult.

Moartea timpurie a lui Ludwig Leitz în 1898 a fost un moment de cotitură dureros pentru familie, dar și pentru companie. Lucrarea pe care fratele o începuse a fost continuată de cel de-al doilea fiu, Ernst (1871–1956), care s-a alăturat companiei ca ucenic în 1889 și a devenit partener al acesteia în 1906.

Fondatorul Leica: implicările în mișcările socio-politice ale vremii

Pe lângă marile sale succese în fabricarea instrumentelor optice și în managementul companiei, ar trebui subliniată umanitatea lui Ernst Leitz, pe care a combinat-o cu un angajament social ridicat. Ușa lui era deschisă pentru toată lumea. „Acordul său de sprijinire a angajaților care au nevoie sau nu pot lucra” în 1885, precum și fondul pentru invalizi, văduve și orfani creat în 1899, care de-a lungul anilor a fost extins într-un fond de pensii, au fost exemplare și au asigurat existența angajaților mult mai mult și mai bine decât ar fi asigurat asigurările legale ale securității sociale de stat.

Ziua de muncă de opt ore introdusă în 1906, precum și salariile ridicate ale angajaților săi, l-au făcut o figură excepțională în rândul antreprenorilor din timpul său.

„Leitzienii” aveau o poziție specială respectată cu mult dincolo de granițele lui Wetzlar. Influențat de casa sa din Baden și de casa părinților săi, Ernst Leitz s-a dedicat liberalismului progresist de la o vârstă fragedă.

A fost cofondator al asociației liberale din Wetzlar. Pentru scurt timp a fost membru al Partidului Popular Liberal din Wetzlar și, împreună cu fiul său Ernst, a fost unul dintre fondatorii Partidului Democrat German din Wetzlar în 1918.

Între 1897 și 1902 Ernst Leitz a fost membru al consiliului orașului și a fost, de asemenea, membru al adunării raionale. El a făcut donații generoase pentru înființarea unei creșe pentru copiii adoptivi și pentru proiectarea căminului pentru copii din Wetzlar, precum și pentru înfrumusețarea peisajului urban.

Ernst Leitz II

Fondatorul Leica. Angajații au contribuit la succesul companiei

Ernst Leitz și soția sa Anna au arătat, de asemenea, o mare abilitate în selectarea angajaților lor de frunte. Leitz a stăpânit arta de a delega sarcini importante din timp, transferând responsabilitatea persoanelor care ar trebui să-și justifice încrederea prin performanțe remarcabile. În 1887, a găsit un contabil și finanțator de încredere în elvețianul Max Günthert, care, numit semnatar autorizat în 1899, a jucat un rol semnificativ în expansiunea companiei, tot în afara Europei. El i-a deschis calea lui Henri Dumur, un nepot al lui Ernst Leitz, care s-a alăturat companiei în 1903 la vârsta de 18 ani și urma să rămână strâns legat de ea timp de 60 de ani.

Dumur a preluat departamentul comercial al lui Günthert încă din 1915. Cu ajutorul numeroaselor sale călătorii în străinătate, inclusiv în America de Nord și de Sud, a reușit să reînvie relațiile de afaceri care au fost întrerupte în timpul războiului și să reînnoiască organizațiile de vânzări.

Punând compania pe o bază financiară solidă, Dumur a asigurat rate de creștere pentru Leitz într-un moment în care majoritatea celorlalte companii germane sufereau de consecințele prăbușirii economice după 1918.

Fondatorul Leica: ultimii ani

Cu toate acestea, Ernst Leitz nu mai putea să se bucure de succesul companiei. În 1908 își pierduse deja credincioasa tovarășă și soție, Anna. Se spune că sfârșitul primului război mondial, prăbușirea națională, dar și tulburările provocate de cei care se întorceau din război, chiar și în propria companie, i-au frânt din nou inima.

În sudul Germaniei și Elveției, a vizitat încă o dată locurile copilăriei și ale tinereții sale. A murit la Solothurn la 10 iulie 1920 la vârsta de 77 de ani.

Cu opera vieții sale, Ernst Leitz a creat baza pe care fiul său ar putea construi. Prin decizia sa de a produce în masă aparatul foto Leica de 35 mm, Ernst Leitz II urma să schimbe lumea fotografiei. Cu aceasta, tatăl și fiul Leitz au scris istoria economică germană.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora