Căutare

Share this article

Coreea de Sud este recunoscută nu doar ca jumătatea democrată şi capitalistă a peninsulei din Estul Asiei, dar şi ca una dintre cei 4 tigri asiatici. În aproape o jumătate de secol, Coreea de Sud a ajuns una dintre cele 12 mari economii ale lumii, plecând de la statutul uneia dintre cele mai sărace ţări de pe glob. A lăsat agricultura în urmă şi a pariat pe tehnologie şi inovaţie, ajungând statul care are cel mai mare procent din PIB dedicat sistemului de cercetare şi dezvoltare. Samsung, Hyundai, Kia şi LG sunt doar câteva dintre companiile de aici care au cucerit lumea, iar astăzi vorbim despre fondatorul LG, cel considerat părintele industriei de electronice din Coreea de Sud.

Fondatorul LG, de la mici afaceri la faliment

La 20 ani, la scurt timp după ce terminat liceul în Seul, Koo In-Hwoi s-a întors în Jisu, oraşul natal aflat la 132 de kilometri în Sud, unde şi-a dovedit rapid stofa de afacerist. A început să facă comerţ cu orice simţea că cere piaţa, a preluat conducerea cooperativei de afaceri din localitate, iar un an mai târziu prelua conducerea filialei din Jisu a ziarului Dong-A Ilbo. În 1931 deschidea împreună cu fratele său mai mic, Koo Chul-Hwoi, un magazin în Jinju, un oraş din aceeaşi regiune, iar decizia asta ar fi putut să-i aducă finalul vieţii ca om de afaceri. A suferit pierderi financiare imense, dar Koo In-Hwoi a refuzat să se lase învins. A pus casa familiei gaj şi a luat împrumuturi care să îl ajute să se pună iar pe picioare, ceea ce a şi făcut.

Foto: koreatimes.co.kr

Fondatorul LG, între lumea afacerilor şi lupta pentru independenţa Coreei

Fondatorul LG nu a fost însă interesat doar de dezvoltarea afacerilor. În 1941 a contribuit substanţial cu fonduri destinate Guvernului provizoriu de la Shanghai prin intermediul unui luptător pentru independenţă. În ciuda riscului imens la care se supunea, Koo In-Hwoi nu a ezitat nicio clipă. Văzuse acelaşi exemplu cu ani în urmă, la tatăl său, care îi donase sume importante lui Kim Koo, lider al mişcării pentru independenţa Coreei faţă de Imperiul Japonez. Odată cu recâştigarea independenţei Coreei, Koo In-Hwoi s-a concentrat pe dezvoltarea afacerilor sale. Și-a mutat sediul la Busan și a început importul de cărbune. Compania sa a fost prima din țară ce a primit aprobarea comercială din partea Guvernului, foarte probabil şi datorită ajutorului financiar acordat.

Foto: newsworld.co.kr

Fondatorul LG, de la o cremă de faţă la un imperiu în industria chimică şi electronică

La sfatul mai tânărului său frate, fondatorul LG decide să intre în producția de cosmetice. Acesta a fost momentul în care se năștea, în fapt, grupul LG. Bazele Lak Hui Chemical Industrial Corporation au fost puse în 1947. Crema de față Lucky dispărea aproape instantaneu de pe rafturile magazinelor în ciuda prețului ridicat. Dar, desi vânzările continuau să crească, mulți dintre clienți ajungeau să returneze produsul din cauza capacului care se deteriora. Koo In-Hwoi a găsit repede soluția: avea să înlocuiască capacul cu unul de plastic, doar că materialul nu era unul des întâlnit sau folosit în Coreea de Sud. Așa că în septembrie 1952 fondatorul LG deschidea o fabrică de materiale plastice în Busan și începea să producă perii din plastic, un alt produs ce avea să cucerească populația. În numai 2 luni era nevoit să aducă mașinării noi ca să poată crește producția. În același timp a început să fabrice produse noi, precum periuțele de dinți și ligheanele din plastic, iar compania a crescut de la an la an.

În 1958 Koo In-Hwoi pune bazele Goldstar, companie ce avea să devină mai târziu LG Electronics. Un an mai târziu primul radio coreean intra în producție de masă. A urmat producția de telefoane, ventilatoare electrice, aere conditionate, televizoare și frigidere. Tot el a produs pentru prima dată în Coreea pastă de dinți, săpun și detergent, toate vândute sub brandul primei creme de față, Lucky. Între timp a devenit președintele ziarului Busan Internațional și al Federației Industriilor Coreene.

Koo In-Hwoi, 1961, foto: koreajoongangdaily.joins.com

În același an, 1958, cele două companii, Lak Hui (Lucky) și Goldstar fuzionează și formează Lucky Goldstar. 37 de ani mai târziu, în 1995 compania și-a modificat numele în LG Group și, păstrând inițialele consacrate, a venit și cu sloganul care a făcut istorie: ”Life`s Good” (Viaţa e bună). În prezent LG Group este un conglomerat ce acoperă 3 ramuri din industrie: electronice – LG Electronics şi LG Display, telecomunicaţii – LG Telecom şi industria chimică – LG Chem.

Fondatorul LG, Koo In-Hwoi a fost inclus în Hall of Fame al produselor electronice de consum şi este considerat un pionier al antreprenoriatului datorită curajului cu care a explorat industrii atât de diferite. După moartea lui în 1969 compania a fost preluată, pe rând, de urmaşii fondatorului LG şi este acum al doilea conglomerat din Coreea de Sud, cu aproape 200.000 de angajaţi şi venituri de peste 100 de miliarde de dolari.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO