Căutare

Share this article

Brandul Nintendo este cunoscut în lumea întreagă în special pentru jocurile video și pentru popularele francize Super Mario și Pokemon, însă mai puțin se știe despre fondatorul lui și ideea de la care a pornit acest nume. Și foarte puțini știu că rădăcinile companiei se trag din Japonia secolului al XIX-lea.

Deși nu văzuse în viața lui și nu știa nimic despre jocurile video, fondatorul Nintendo, Fusajiro Yamauchi este responsabil pentru revoluționarea industriei gamingului în întreaga lume, într-un mod pe care nu și l-a imaginat vreodată.

Cine este fondatorul Nintendo?

Fusajiro Yamauchi, născut pe data de 22 noiembrie 1859, era un artist și antreprenor ce locuia în orașul japonez Kyoto, în secolul al XIX-lea.

Fusajiro Yamauchi

În perioada aceea jocurile de cărți erau interzise în Japonia de mai bine de 250 de ani, cu scopul de a combate pariurile ilegale. Cu toate acestea, un joc numit Hanafuda, ce folosea ilustrații în locul cifrelor pentru joc, a fost dezvoltat ca modalitate alternativă pentru jocurile de cărți ilegale.

Guvernul japonez și-a relaxat restricțiile, dar Hanafuda (care înseamnă „cărți de flori”) nu a devenit popular imediat.

În 1889, Yamauchi a început un mic business prin care producea seturi de cărți Hanafuda ce aveau opere de artă unice pictate pe scoarța copacilor mitsu-mata. A deschis un magazin ce purta numele Nintendo Koppai pentru a-și vinde cărțile sale personalizate. Numele a fost curând scurtat la Nintendo, cuvânt ce înseamnă „lasă norocul cerului”.

Cărțile Hanafuda pictate de la Nintendo au devenit extrem de populare, iar Yamauchi a fost nevoit să angajeze oameni care să-l ajute să le producă. Până în 1907, cărțile Nintendo erau așa de populare încât a fost nevoie de o producție în masă. Apoi, Nintendo a început să creeze și cărți de joc în stilul vestic și astfel a devenit cel mai mare producător de cărți de joc din Japonia.

Faimoasele cărți de joc ale lui Yamauchi

Cum reușește fondatorul Nintendo să construiască cea mai mare companie de jocuri din Japonia?

În următorii 40 de ani, micul business al lui Yamauchi se extinde într-o corporație importantă la care se adaugă o bibliotecă cu cărți de joc originale Nintendo. În 1929, la vârsta de 70 de ani, Yamauchi se retrage, lăsând compania în mâinile ginerelui său, Sekyrio Kaneda care toată viața s-a considerat fiul adoptiv al familiei soției lui, motiv pentru care și-a schimbat numele în Sekyrio Yamauchi. După moartea sa, în 1949, compania a ajuns pe mâna nepotului lui, Hiroshi Yamauchi.

Însă Fusajiro Jamauky nu a știut niciodată că acea companie pe care el a creat-o se va fi extins și va fi pătruns pe un teren nou, cel al jocurilor video, patru decenii mai târziu.

Cum ajunge Nintendo la jocurile video?

Mergând pe repede înainte până în anii ’80, timp în care Nintendo s-a mutat de la cărți de joc la jucării, ajungem la era jocurilor electronice.

Game Boy, jocul care a făcut istorie

Consola Atari 2600 a eșuat din cauza multitudinii de jocuri de proastă calitate, ceea ce a dus la prăbușirea jocurilor video din 1983. Nintendo a văzut un vid pe piață și a lansat Nintendo Entertainment System în 1985. Astfel a ajuns să domine piața americană a jocurilor video lansând sistemul de jocuri de mână Game Boy în 1989 împreună cu jocul său celebru de mare succes, Tetris. Până în 2006, compania a lansat Nintendo Wii care a acaparat rapid piața și a devenit primul sistem de video gaming pentru acasă ce s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare într-un singur an.

Azi Nintendo este o companie tot mai puternică, lucru certificat de lansarea Switch în 2017, după aproape 130 de ani de când fondatorul Nintendo a pus primele cărămizi ale acestui business.

Nintendo Swich, consola care a revoluționat gamingul de azi
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO