fbpx

Căutare

Share this article

Caleb Davis Bradham, fondatorul Pepsi-Cola, farmacist și inovator, s-a născut la Chinquapin, comitatul Duplin, în Statele Unite ale Americii. Tatăl său purta numele Geoge Washington, iar mama sa, Julia McCann Bradham. Fondatorul Pepsi era descendentul unei familii cu origini scoțiene și irlandeze, dar și americane, stră-stră-bunicul lui, John McCann, fiind ofițer în armata lui George Washington.

Pasionat de științe, a încercat mai multe universități înainte de a fi admis la Universitatea North Carolina în 1886. După trei ani a renunțat și la această facultate pentru a urma cursurile de medicină la University of Maryland. Înainte de absolvire, toate economiile lui s-au terminat și, nemaiavând bani, s-a întors acasă unde a acceptat un post de profesor la Vance Academy, în New Bern, o școală privată condusă de Appleton și Augusta Oaksmith.

Fondatorul Pepsi și pasiunea pentru medicină

Caleb Bradham nu a renunțat niciodată la interesul său pentru medicină astfel că după doi ani de profesorat s-a reîntors la Maryland unde s-a înscris la Colegiul pentru farmaciști. După terminarea cursurilor a cumpărat o farmacie în New Bern, căreia i-a pus numele „Bradham’s Pharmacy” și care a devenit locul în care s-a născut povestea Pepsi-Cola.

În 1902, în anul în care s-a căsătorit cu Sarah Credle, o tânără din New Bern, i-a predat farmacia unui asistent al său, pentru a avea timpul necesar să transforme Pepsi-Cola într-un business de succes. Pe data de 23 septembrie a înregistrat marca Pepsi-Cola la registrul mărcilor și de aici a început totul. Anul 1902 este cea mai timpurie dată documentată în istoria companiei. Oficiul de Patente al SUA a acceptat marca și a înregistrat-o pe data de 16 iunie 1903. În luna aprilie a aceluiași an, marca a fost înregistrată și la Oficiul secretarului de stat din Carolina de Nord.

Cum a devenit Pepsi-Cola un business de succes și care a fost viziunea lui Caleb Bradham, fondatorul ei

Bradham a fondat prima companie Pepsi-Cola în decembrie 1902 și a început să funcționeze sub legile statului Carolina de Nord. Povestea începe din camera din spate a farmaciei și a ajuns imediat un succes local. Bradham a amestecat siropurile sale, a ambalat produsul și în foarte scurt timp a început să aibă vânzări impresionante. Era o persoană foarte populară în oraș, dar, mai mult decât atât un vânzător foarte talentat, motiv pentru care nu a trecut mult timp până ce băutura sa a devenit cunoscută la nivel național.

Fondatorul Pepsi a deschis o rețea de franciză astfel că, până la finalul anului 1910 erau cel puțin 300 de puncte de îmbuteliere răspândite în 24 de state. După primul Război Mondial a continuat să prospere, dar apoi, în ciuda luptei sale, creșterea și scăderea pieței de zahăr a dus la eșecul companiei sale construite în ultimii 20 de ani.

La momentul respectiv tehnologia de îmbuteliere nu fusese perfectată, iar Bradham știa foarte puține lucruri despre marketing și publicitate. S-a spus că „a avut un business modern în deceniul greșit; era cu o treime de secol înaintea timpului său”.

Viața personală a celui care a fost fondatorul Pepsi

Deși afacerea lui părea să se încline într-un sens negativ, acest lucru nu i-a monopolizat viața lui Bradham. Până în 1930 compania devine falită și se retrage de pe piață, iar fondatorul pepsi primește titlul de „Recorder Emeritus”. Mai târziu vinde marca și întreaga afacere celui care avea să transforme Pepsi în ceea ce este azi.

Caleb Bradham a fost ofițer bancar și președinte de onoare al unei căi ferate de stat. A fost unul dintre fondatorii Miliției Navale din Carolina de Nord, cu sediul la New Bern; mai târziu a devenit Rezervația Navală. Când s-a retras, a făcut acest lucru cu gradul de amiral posterior.

Bradham a fost totdeauna interesat să susțină Școala de Farmacie din cadrul universității North Carolina. În 1901 el a oferit premiul Bradham studentului care a obținut cele mai bune rezultate în anii de studiu, premiu ce a fost oferit până în 1930.

Era mare pasionat de navigație, pescuit și vânătoare și era considerat unul dintre cei mai buni. A fost membru al bisericii presbiteriene și democrat convins toată viața.

Bradham a avut trei copii.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO