Fondatorul Skullcandy, geniul inovator ce avea nevoie de o soluție pentru a asculta muzică pe snowboard - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Cei care îl cunosc spun despre fondatorul Skullcandy, Rick Alden că poate fi perfect caracterizat drept un perturbator al gândurilor liniștite și un invidivid extrem de imprevizibil. Pentru cei care nu știu, Skullcandy este una dintre cele mai importante companii americane producătoare de căști audio, cea care stă la masa inovatorilor din domeniu.

Fondatorul Skullcandy, Rick Alden mai este cunoscut drept geniul nebun ce a crezut tot timpul în rafinament și inovație. El a vrut să creeze un produs care să nu fie deținut de utilizator, ci mai degrabă să-l dețină pe utilizator.

Cine este fondatorul Skullcandy? Și cum trece de la spot la căști?

Rick Alden s-a născut pe data de 4 iulie 1964, în Baltimore, Maryland. Încă de mic i-a plăcut snowboardul și se gândea să urmeze o carieră sportivă. A intrat la Universitatea din Colorado și, în timp ce era la facultate, a fondat prima sa companie, National Snowboard Inc (NSI), împreună cu colegul său, Jim Gardner, în 1986. Compania era o firmă de gestionare a evenimentelor pentru consumatorii de snowboard la nivel național.

Mai târziu, a mutat sediul INS la Denver și a migrat la Universitatea din Denver, unde a obținut o diplomă de licență în științe politice.

După facultate se pare că nu-l atrăgea nici meseria pentru care s-a pregătit, dar nici altceva. Gândul său era la snowboard. Astfel că, următoarea companie a sa a fost Device Manufacturisng pe care a creat-o alături de un alt prieten de-al său, un veteran în lumea snowboard-ului. Această firmă producea sistemele de legate pentru placa de snowboard.

foto: shutterstock

La sfârșitul anilor ’90, snowboardingul devenea din ce în ce mai popular în rândul tinerilor, iar Rick însuși era un snowboarder foarte activ.

Lui Rick Alden îi mai plăcea ceva foarte mult:  îi plăcea să asculte muzică tare în timp ce făcea snowboarding și știa că și altora le place să facă la fel. Dar căștile groase nu i-au oferit niciodată experiența la care se aștepta. Acest lucru l-a determinat pe Rick să se gândească la o nouă idee de afaceri, adică la o companie care ar produce căști, în special pentru snowboarderi și skateboarderi.

În 2003, Rick a fondat Skullcandy și a început să fabrice căști pentru snowboarderi. Skullcandy a lansat primul său produs, Skullcandy Portable LINK Consumer Electronic Show (CES) la Las Vegas în 2003.

Fondatorul Skullcandy și succesul neașteptat

După lansare, a început să comercializeze toate produsele Skullcandy direct în magazinele de snowboard și skateboarding. La început, proprietarii de magazine sportive l-au privit cu scepticism și mulți chiar l-au refuzat. Rick s-a oferit să cumpere el însuți căștile dacă nu s-ar fi găsit clienți pentru ele, însă surpriza a venit puțin mai târziu când acest produs inovator a pătruns în conștiința publicului și a fost extrem de cerut.

Câțiva ani mai târziu, fondatorul Skullcandy a venit cu o nouă idee inovatoare. I-a propus proprietarului Giro, cea mai mare companie de căști de protecție pentru snowboarderi, să pună difuzoare Skullcandy în căști și să scrie pe acestea „Powered by Skullcandy”.

În 2007, Rick a încercat marea cu degetul. A abordat Best Buy, Target și Circuit City pentru a-și prezenta produsele, gândindu-se că nu are nimic de pierdut. Nu s-a gândit nici că toate cele trei companii vor fi impresionate de ideile lui și că vor face comenzi imediate.

Rick nu s-a așteptat niciodată să fie ales de toți cei trei și nu a avut suficientă expertiză pentru a finaliza comenzile la timp. Dar a avut suficientă inteligență pentru a căuta soluții. Astfel a vizitat China pentru a găsi modalități de creștere a producției și a onorat comenzile.

În 2008, deja compania și-a lansat toate produsele în magazinele de vânzare cu amănuntul. Plictisit de căștile vechi, Rick a început să fabrice căști tot mai colorate, apelând la un  designer ce înțelege consumatorii Skullcandy.

În ediția din decembrie a aceluiași an, a revistei Forbes, căștile Skullcandy au fost prezentate  ca fiind „cele mai tari căști de urechi din lume”.

În 2011, compania a achiziționat o altă companie producătoare de căști, Astro Studios

În 2016, Skullcandy a fost achiziționată de Mill Road Capital pentru suma de 196,9 milioane de dolari, la 6,35 dolari pe acțiune.

Rick Alden a primit brevetele pentru inventarea tehnologiei care integrează telefoane mobile și playere de muzică, cunoscută sub numele de LINK, și proiectarea tamburului Orvis Batternkill Large Arbor Fly Fishing.

Revista Inc l-a clasat pe Alden pe locul 31 în „Premiul Inc 5000” pentru faptul că a reușit să crească compania Skullcandy în numai 3 ani, de la un business mic, la unul extrem de valoros. De asemenea, a fost numit „Antreprenorul Anului în 2009”.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO