“Fondatorul” - un film despre omul care a transformat McDonald-ul, un simplu stand de hamburgeri la origini, într-o franciză gigantică - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Dacă vă plac filmele biografice, „Fondatorul”, al lui John Lee Hancock, vă va „pica” cum nu se poate mai bine. Şi asta pentru că pelicula îl aduce în prim plan pe Ray Kroc, omul care a reuşit să transforme McDonald, o banală afacere cu hamburgeri din sudul Californiei într-unul dintre cele mai tari brand-uri din lume.

Ambiţie, perseverenţă şi un pic de duritate sunt atuurile de care Ray Kroc (Michael Keaton), un agent de vânzări alcoolic din Illinois, a profitat din plin pentru a face din McDonald – fondat pe la 1940 de fraţii Mac şi Dick McDonald ca restaurant de „barbecue” şi devenit, ulterior, stand de hamburgeri – un imperiu de miliarde de dolari.

Mulţumiţi cu primul restaurant McDonald înfiinţat de Kroc (ce le-a adus sute de dolari încă din ziua inaugurării), fraţii (Nick Offerman şi John Carroll Lynch) nici nu visau la extindere. „Făceţi-o pentru America!”, le-ar fi spus atunci Kroc, care a întrezărit potenţialul acelui sistem rapid de preparare a măncării. Ei nu au făcut-o, în schimb a făcut-o Kroc aducând nenumărate schimbări inovative sistemului de servire fast food şi trasformând McDonald-ul într-o franciză colosală (el a cumpărat de altfel, în 1961, marca de restaurante cu 2,7 milioane de dolari, conform news.ro).


Având la bază cartea jurnalistei Lisa Napoli, „Ray & Joan: The Man Who Made the McDonald’s Fortune”, filmul este o lecţie despre curaj şi viziune, despre perseverenţă şi despre crearea unui brand.

Dacă vreţi să-l vedeţi pe Michael Keaton într-un rol de zile mari, mergeţi la cinema începând cu 27 ianuarie, când va avea loc premiera românescă.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO