fbpx

Căutare

Share this article
 
Dacă aveţi drum pe Calea Victoriei, intraţi în pasajul Macca şi căutaţi atelierul Allkimik – mai ales dacă sunteţi pasionaţi de fotografie. Îl veţi întâlni acolo pe Ştefan Dinu, cel care a ales de câţiva ani să se întoarcă în timp şi realizeze fotografii printr-o metodă veche, numită ambrotipie.
 
Acest mod de a realiza portrete pe sticlă a fost folosit cu precădere în secolul XIX şi devine, astăzi, din ce în ce mai popular în rândul fotografilor dornici să experimenteze şi să valorizeze „fotografia obiect”.
 
Studioul face parte dintr-un hub al pasionaţilor de fotografie, un spaţiu în care puteţi merge cu prietenii la o expoziţie de fotografie, la o proiecţie de film sau la un ceai, puteţi să consultaţi biblioteca de specialitate sau să petreceţi timp citind o carte în hamac.
 
Studioul este, însă, punctul cheie al acestui hub. Aparatul de fotografiat cu burduf folosit din atelier pare transportat din epoca străbunicii: are patină şi un farmec aparte. Poate avea chiar şi un aer intimidant – mai ales atunci când eşti aşezat pe scaun şi trebuie să stai nemişcat preţ de peste 20 de secunde. Dacă aveţi ocazia, cereţi fotografului să vă lase în „laboratorul” său obscur – acolo se întâmplă magia. Sticla pe care se realizează fotografia este tratată chiar înaintea expunerii cu halogeni de argint, iar după şedinţa foto este lăsată la uscat şi tratată cu alte substanţe pentru protecţie. Întreg procesul durează aproape 30 de minute, iar fotografia poate fi luată acasă la câteva ore după finalizarea şedinţei.
 
Ştefan Dinu. Foto: Allkimik
 
Rezultatul – portretul în sine – este de-a dreptul emoţionant: „imperfecţiunile” fotografiei pe sticlă îi conferă un farmec aparte, iar chipurile surprinse în tuşe alb-negru sunt mult mai grăitoare. Poate tocmai pentru că subiectul zăboveşte mult mai mult în faţa aparatului foto, camera reuşeşte să surprindă micro-gesturi, stări, trăsături pe care cu greu ar reuşi să le descopere prin tehnologia modernă.
 
Atelierul propune mai multe tipuri de şedinţe foto: portrete individuale, de cuplu sau chiar de nuntă care costă între 70 şi 600 de lei. Allkimik reuşeşte să facă din portretul personal un adevărat obiect de artă. Asta cu o condiţie, desigur: să aveţi răbdare şi să staţi secunde bune (complet nemişcaţi) în faţa aparatului.
 
Allkimik, Calea Victoriei 16-20 (pasaj Macca), etaj 4. (miercuri-duminică 14:00 – 22:00)
Tel: 07540.999.080; www.allkimik.ro
 
 
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO