Căutare

Share this article

O expoziţie cu o serie de fotografii moderniste din colecţia lui Elton John, pe care artistul a început-o după ce şi-a încheiat programul de reabilitare, numind-o noua sa ”dependenţă” este vernisată azi în noua clădire a galeriei Tate Modern din Londra, Switch House, informează bbc.com preluat de news.ro

Între fotografiile incluse în expoziţie se numără portrete, imagini cu natură moartă şi fotografii realizate prin tehnici experimentale, din anii 1920 până în anii 1950.

Elton John consideră că fotografia este una dintre cele mai importante şi progresive forme ale artei din secolul al XX-lea, iar cele 25 de imagini provenite din colecţia sa sunt realizate de Man Ray, unul dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi artişti ai dadaismului şi suprarealismului. El a stabilit un record mondial cu o fotografie vândută la licitaţie, pentru care a plătit 125.000 de lire sterline. El a început să cumpere fotografii după ce a încheiat procesul de reabilitare şi a învins dependenţa de droguri, în anul 1990.

”Este o dependenţă mult mai sănătoasă să cumperi fotografii, aşa că am schimbat (dependenţa, n.r.)”, a scris Elton John în catalogul expoziţiei. Artistul deţine 8.000 de fotografii în colecţia sa personală, care datează din 1910 până în prezent.

Una dintre fotografiile preferate ale lui Elton John incluse în expoziţie este ”Migrant Mother”, realizată în timpul Marii Depresiuni din Statele Unite ale Americii. ”Iubesc faptul că fotografia este atât de frumoasă şi, totuşi, situaţia pe care o prezintă este atât de îngrozitoare. Întotdeauna am numit-o «Mona Lisa» fotografiilor. Chipul ei este atât de elegant şi demn şi, totuşi, trece prin unul dintre cele mai îngrozitoare momente, luptând să îşi hrănească şi să îşi îmbrace copiii”, a spus el.

O altă fotografie expusă este ”Noire et Blanche positive” (1926), pe care artistul o păstrează în dormitorul său. ”Locul ei este deasupra patului meu în Atlanta. Aşa că dacă va cădea şi mă va omorî, cel puţin pot spune că am fost omorât de o fotografie făcută de Man Ray”, a glumit Elton John. Nicholas Serota, directorul galeriei Tate, a spus că a numit expoziţia ”The Radical Eye” pentru a le amintit tuturor cât de originale sunt fotografiile de pionierat din anii 1920, 1930 şi 1940.

Expoziţia va putea fi văzută până pe 7 mai 2017.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO