fbpx

Căutare

Share this article

Filmul „Foxtrot” deschide cea de-a 17-a ediţie TIFF. Festivalul Internaţional de Film Transilvania (25 mai – 3 iunie) subliniază puterea extraordinară a cinemaului de a spune poveşti curajoase şi de a depăşi graniţele culturale de pretutindeni printr-o proiecţie-eveniment în cadrul Galei de Deschidere, programată vineri, 25 mai, în Piaţa Unirii din Cluj Napoca. Premiera de gală va avea loc în prezenţa regizorului israelian Samuel Maoz, despre filmul căruia publicaţia LA Times scria că este un „studiu temerar despre durere şi ce-nseamnă să pierzi pe cineva apropiat”.

Foxtrot” e un film în trei părţi care invită la introspecţie, transformând un subiect foarte sensibil pe plan local într-o puternică metaforă universală despre război. Controversata poveste inspirată de conflictul israeliano-palestinian a fost distinsă cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia şi a câştigat nu mai puţin de 8 trofee Ophir la „Oscarurile israeliene”.

Filmul spune povestea unei familii destrămate în urma dispariţiei tragice a fiului plecat la război. Momentele de comedie neagră, episoadele cu soldaţi israelieni plictisiţi de misiunea lor în mijlocul deşertului şi secvenţele care îi surprind muşamalizând moartea unor tineri palestinieni au scandalizat Guvernul Israelian. Oficialii statului au aplaudat decizia Academiei Americane de Film de a nu include titlul pe lista scurtă a nominalizărilor pentru Cel mai bun film străin. Revolta a continuat până la boicotarea evenimentului de deschidere a Festivalului de Film Israelian din Paris, în cadrul căruia a fost inclusă proiecţia cu Foxtrot.

Cineastul Samuel Maoz şi-a câştigat renumele internaţional încă de la debutul în lungmetraj cu Lebanon (2009), care a fost prima producţie israeliană premiată cu Leul de Aur la Veneţia. În 2010, Lebanon a fost prezentat şi la TIFF, când Maoz s-a aflat pentru prima dată la Cluj ca membru al juriului internaţional, şi a fost ulterior distribuit pe ecrane de Transilvania Film.

Samuel Maoz va fi la Gala de deschidere TIFF.17 alături de o parte din echipa filmului, prezenţa acestora fiind doar una dintre surprizele pregătite de organizatori pentru miile de spectatori din Piaţa Unirii. Foxtrot va fi distribuit în România începând din iunie, tot de Transilvania Film. Biletele pentru gală sunt deja disponibile pe tiff.eventbook.ro. Detalii despre festival găsiţi pe tiff.ro 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO