Gât înțepenit - ce remedii există și când mergem la medic? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Gât înțepenit - ce remedii există și când mergem la medic?

Dacă durerea a fost provocată de o poziție nefirească în timpul somnului, de orele lungi petrecute pe scaun, la birou sau de o activitate prea solicitantă fizic poți aștepta ca mușchii să se relaxeze, dar asta poate dura și câteva zile sau poți încerca câteva mișcări care să te ajute la detensionarea acestora.
Share this article

Puțini sunt cei care au norocul să nu cunoască durerea provocată de un gât înțepenit. Fie că te trezești dimineața în această stare sau că faci o mișcare greșită și rămâi imobil, afecțiunea cunoscută și sub denumirea de torticolis este la fel de neplăcută și îți poate încurca serios planurile. De obicei lucrurile arată cam la fel: durerea este atât de puternică încât te împiedică să miști gâtul și de aici se transferă și la umeri și, uneori, la brațe. Prin urmare, ajungi în imposibilitatea de a conduce, de a căra lucruri sau chiar de a-ți efectua sarcinile zilnice la muncă, dacă jobul implică și activitate fizică.

Dacă durerea a fost provocată de o poziție nefirească în timpul somnului, de orele lungi petrecute pe scaun, la birou sau de o activitate prea solicitantă fizic poți aștepta ca mușchii să se relaxeze, dar asta poate dura și câteva zile sau poți încerca câteva mișcări care să te ajute la detensionarea acestora.

Ce remedii există pentru a rezolva problemele cauzate de un gât înțepenit

Căldura este poate cel mai la îndemână remediu la care poți apela în astfel de situații. Un duș cald, un prosop încălzit sau o pernă electrică pe zona afectată pot ajuta la relaxarea musculaturii și pot face ca durerea să scadă în intensitate.

Sarea amară (sarea Epsom) adăugată în cada plină cu apă caldă ajută la reducerea inflamațiilor și calmează durerea. Stai cel puțin 20 de minute în apa în care ai dizolvat 1-2 cești cu această sare și organismul va beneficia de o infuzie excelentă cu magneziu, mineral recunoscut pentru beneficiile pe care le aduce mușchilor și celulelor osoase.

Masajul este o altă soluție care poate facilita recuperarea în cazul unui gât înțepenit. Ideal este să apelezi la ajutorul unui profesionist, care știe exact ce mișcări și ce presiune trebuie să aducă asupra zonei afectate astfel încât lucrurile să evolueze cât mai rapid în direcția dorită. Cum însă nu este mereu la îndemână să ajungi sau să chemi un maseur la domiciliu, poți încerca să masezi ușor zona afectată cu o cremă antiinflamatorie.

Exercițiile ușoare de stretching pot fi de mare ajutor în accelerarea recuperării. Indicat este să apelezi la ajutorul unui kinetoterapeut care să îți explice foarte clar ce mișcări poți face și ce anume este contraindicat. Dacă nu ai cum să ajungi la un specialist, am cerut noi sfatul unuia și am adunat o listă cu exerciții ușoare, pe care le poți încerca acasă chiar şi cu un gât înţepenit.

 • Stai drept, cu picioarele ușor depărtate și du foarte ușor bărbia la piept, după care revii la poziția inițială. Repetă această mișcare de 10 ori.
 • Din aceeași poziție – drept și cu picioarele depărtate – lasă acum ușor capul pe spate și readu-l în poziție dreaptă. Repetă exercițiul de 10 ori.
 • Aceeași poziție, doar că acum rotești ușor capul spre partea stângă de 10 ori, apoi spre dreapta tot de atâtea ori.
 • Rotește capul alternativ, stânga-dreapta, de câte 10 ori.

Când mergem la medic în cazul în care avem de-a face cu gât înțepenit

În cele mai multe cazuri cei care suferă de gât înțepenit scapă de rigiditate și durere și își pot relua activitățile de zi cu zi în câteva zile. Există însă și situații care trebuie să te pună pe gânduri și să mergi cât mai repede la medic. În primul rând, dacă durerile persistă de mai mult de o săptămână, e important să ceri ajutorul unui specialist. Există însă simptome care ar trebui să te trimită urgent la doctor, indiferent de cât timp ai rămas cu gâtul înțepenit:

 • Febră, dureri de cap, stare generalizată de slăbiciune sau somnolență, tuse
 • Stare de greață și vărsături
 • Dificultăți respiratorii
 • Dificultăți de coordonare, aici putând fi vorba de senzație de amețeală, probleme de mers sau chiar dificultăți la scriere
 • Pierderea bruscă în greutate

Afecțiunile medicale grave care au printre simptome pe cel de gât înțepenit

Meningita este o infecție bacteriană ce face ca măduva spinării și creierul să se inflameze este una dintre bolile grave care se pot manifesta și în acest fel. Dacă ai febră și dureri de cap este indicat să mergi de urgență la medic. De asemenea, simptome care trebuie să te trimită rapid la control sunt greața, sensibilitatea crescută la lumină, confuzia.

Într-o astfel de afecțiune lucrurile evoluează extraordinar de rapid, iar tratamentul efectuat cât mai devreme poate fi salvator. În cazurile în care nu se intervine la timp se poate ajunge la pierderea auzului, leziuni ale creierului, probleme ale mersului, insuficiență renală sau moartea pacientului.

Printre afecțiunile grave care pot cauza anchilozarea și durerile la nivelul gâtului mai sunt și alte tipuri de infecții, tumorile cerebrale, afecțiuni ale coloanei cervicale precum hernia cervicală de disc, boala degenerativă a discurilor cervicale sau osteoartrita cervicală. Sigur că acestea nu sunt singurele afecțiuni care pot cauza prezența unui gât înțepenit, dar nici nu trebuie să ne facem la prima amorțeală scenarii sinistre.

Măsuri de prevenție ca să nu te trezești cu un gât înțepenit

Nu ne putem feri de toate în viață, dar prevenția este o cale bună de a evita multe dintre problemele de sănătate cu care ne confruntăm de-a lungul timpului. Și în cazul gâtului înțepenit există câteva lucruri pe care le putem face ca să nu ajungem să suferim de această problemă.

 • Învață cum poți să ai o postură în situațiile des întâlnite: la birou, când te apleci, când ridici un obiect greu, când dormi. O întâlnire cu un kinetoterapeut îți poate arăta câte greșeli posturale faci într-o singură zi, dar te și învață cum să le corectezi astfel încât să nu ajungi să suferi din aceste cauze.
 • Practică exerciții de întărire a musculaturii gâtului. Cu cât aceștia sunt mai puternici și mai flexibili, cu atât mai ușor pot susține și suporta eventualele mișcări bruște.
 • O pernă ergonomică poate fi și ea de ajutor în acest sens pentru că te obligă la o poziție corectă în timpul somnului. De asemenea, dacă nu ești adeptul unei astfel de metode, specialiștii spun că o mișcare foarte bună pe care o poți face în această direcție este să renunți la pernă definitiv.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora