fbpx

Căutare

Share this article

George Emil Palade, prezentat în toate enciclopediile lumii ca „om de știință american de origine română”, este cunoscut ca specialist în domeniul biologiei celulare, laureat în 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie și medicină.

S-a născut la Iași, în 1912, într-o familie de profesori, tatăl fiind profesor de filosofie, iar mama profesoară de liceu. Locuiau pe strada Sărărie, iar micuțul a învățat prima dată la Școala nr.33 „Mihail Kogălniceanu”, pe pereții căreia se află astăzi o placă memorială cu mesajul:

„În această școală, între 1919 – 1922, și-a început drumul spre știință GEORGE EMIL PALADE, medic de origine română, născut la Iași, pe stradela Sărărie, la 19.XI.1912. Descoperirile sale reprezintă eforturile susținute în domeniul cercetării fundamentale în biologie și medicină, eforturi apreciate de Comunitatea științifică internațională, prin acordarea în 1974 a Premiului Nobel, ceea ce conferă un prestigiu strălucit științei și culturii românești”.

Studiile universitare și le face la Facultatea de Medicină a Universității din București, unde obține și titlul de doctor cu o teză asupra unor probleme de structuri histologice.


Află povestea de viață a lui Alfred Nobel – de la invenția dinamitei, la dezvoltarea Premiului Nobel


În timpul războiului, Palade a servit în Corpul Medical al Armatei Române. Întors de pe front, se căsătorește cu fiica industriașului Nicolae Malaxa, Irina Malaxa, cu care are doi copii: o fiică, Georgia Palade Van Dusen și un fiu, Philip Palade.

Toată familia pleacă în Statele Unite ale Americii, după ce lui Palade i se oferă un post de cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. Aici și-a întâlnit mentrorul, pe Albert Claude care l-a invitat să lucreze împreună cu el în departamentul de patologie celulară.

În 1974 Palade a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, împreună cu Albert Claude și Christian de Duve.

A fost ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1975. Pe 12 martie 1986, președintele Statelor Unite Ronald Reagan i-a conferit Medalia Națională pentru Știință pentru „descoperirea fundamentală” a unei serii esențiale de structuri complexe cu înaltă organizare prezente în toate celulele biologice. Iar în 1989 a fost ales membru de onoare al Academiei româno-americane de arte și științe (ARA) la Universitatea din California. Importanța sa în descoperirile științifice i-au fost recunoscute și acasă, în 2007, președintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Colan.

Vrei să citești și despre ceilalți români care au câștigat Premiul Nobel?

  1. Ioan Moraru (Premiul Nobel pentru Pace în 1985), singurul român care a câștigat Premiul Nobel, trăind în România toată viața. Cum l-a primit Ceaușescu? 
  2. Elie Wiesel (Premiul Nobel pentru Pace în 1986), evreul de origine română care a supraviețuit Holocaustului și a uimit o lume întreagă
  3. Herta Müller (Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2009), scriitoarea care nu s-a lăsat învinsă de regimul comunist
  4. Stefan Hell (Premiul Nobel în domeniul Chimiei în anul 2014), românul dintr-o familie de șvabi din Arad care a revoluționat chimia mondială
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO