fbpx

Căutare

Share this article

Când vine vorba despre vinuri, vechimea contează. Şi nu doar atunci când vorbim despre timpul pe care l-a petrecut licoarea în sticle. Maturitatea se poate măsura şi în istoria cramei care îl produce şi în generaţiile care au dus mai departe un nume, un soi de vin şi, până la urmă, un brand.

Şi, dacă tot vorbim despre branduri, trebuie să spun că istoria vinului Guado al Tasso by Marchesi Antinori  începe undeva pe la 1385, atunci când Giovanni di Piero Antinori se alătură breslei producătiorilor de vinuri din Florenţa, o breaslă a cărei stemă este recunoscută până astăzi.

Dacă facem un salt peste timp, câteva secole mai târziu, vom afla că în anul 1740 vinurile Antinori erau deja un „brand”. În acea vreme, Francesco Redi, un poet renascentist, doctor şi – mai ales – „paharnic” (am putea să îl numim wine critic astăzi) al Marelui Duce Cosimo III de’Medici, lăuda vinurile casei Antinori în poemul său „Bahus în Toscana”.

Familia Antinori a rămas în breasla producătorilor de vin de peste 6 secole. Practic 26 de generaţii au trecut la conducerea cramelor care le poartă numele. Şi, indiferent de numele celui care moştenea podgoriile şi meşteşugul, acesta se ghida după aceleaşi principii: inovaţie în ton cu vremurile, fără a uita de tradiţia şi respectul pe care îl poartă pentru regiunea viticolă de unde se culegeau strugurii.

Astăzi cramele Antinori sunt conduse de către Marchizul Piero Antinori, alături de cele trei fiice ale sale: Albiera, Allegra şi Alessia. Aşa cum s-a întâmplat şi de-a lungul vremii, tradiţia, pasiunea şi o fină intuiţie au rămas aceleaşi trei principii care au adus vinurile Antinori în rândul celor mai apreciate vinuri italiene.

Podgoriile cu tradiţie ale casei sunt in Toscana şi Umbria, însă acestora s-au adăugat şi alte teritorii viticole. Podgoria Guado al Tasso se află lângă Bolgheri, în regiunea Toscanei. Cele 300 de hectare plantate cu vie se află în aşa-numitul „amfiteatru Bolgheri”, o zonă viticolă plană, înconjurată de dealuri line. Dacă la început zona Bolgheri era renumită pentru vinurile roze, astăzi este recunoscută şi premiată şi pentru excepţionalele sale vinuri roşii, numite „super toscane” şi a devenit una dintre noile „capitale” ale oenologiei.

Începând din anuln 2013, după mai bine de şase secole de excelenţă în vinificaţie, crama Marchesi Antinori şi-a deschis porţile pentru publicul larg. Astăzi puteţi vizita cramele şi podgoriile unde se nasc vinurile Antinori.

Guado Al Tasso Bolgheri Superiore (2011)

Guado Al Tasso Bolgheri Superiore, unul dintre vinurile emblematice ale acestei crame vă poate aduce gustul Toscanei mult mai aproape. Ediţia 2011 a acestui vin, un cupaj de Cabernet Sauvignon 70%, Merlot 25%, Cabernet Franc 15% şi Petit Verdot 3% se remarcă printr-un buchet cu arome fine de fructe negre şi lemn dulce. Foarte echilibrat pe palat, vinul este unul puternic şi subtil în acelaşi timp, cu o ţinută elegantă. Ca toate vinurile casei, Guado Al Tasso Bolgheri Superiore  are un bun potenţial de învechire pe termen lung şi poate satisface orgoliile oricărui colecţionar. Însă, aşa cum spuneam la început, poate cea mai importantă trăsătură a acestui este „moştenirea” sa. Renumele casei Marchesi Antinori reprezintă garanţia calităţii. Şi, dacă mai e nevoie de recomandări, e bine de ştiut că a obţinut scorul de 95 de puncte Parker/Wine Advocate.

Guado Al Tasso Bolgheri Superiore este acum disponibil şi în România. Îl puteţi cumpăra doar astăzi de pe www.unvinpezi.ro 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO