Căutare

Share this article

Anii ’70-’80 sunt poate cei mai reprezentativi pentru ideea de „disco”. Muzica, coafurile cu volum, mânecile bufante, machiajul extravagant, culorile şi, desigur, discobolul, acestea sunt elementele care îmi amintesc de acei ani.

Cei care şi-au trăit tinereţea în acele vremuri îşi aduc bine aminte cum era la Disco BTT şi cum se distra „tineretul” atunci. Acum, veţi putea retrăi acei ani prin intermediul expoziţiei „DISCO BTT – Discotecile Comuniste”, de la Palatul Ştirbei din Bucureşti. Este prima expoziţie multimedia din România dedicată perioadei discotecilor comuniste şi este organizată de Asociaţia Culturală Control N, în perioada 21 octombrie – 11 noiembrie 2017, între orele 18:00 – 20:00 (în timpul săptămânii) şi 18:00 – 22:00, sâmbăta şi duminica, în incinta Palatului Ştirbei din Bucureşti (Calea Victoriei nr. 107). Da, aşa este, programul de vizitare respectă modelul orarului de funcţionare al discotecilor din perioada comunistă. Nu aveai cum să rămâi în oraş mai târziu de ora 22:00! Intrarea este liberă.

Expoziţia îşi propune să redea, cu ajutorul unor multiple mijloace vizuale, o parte din istoria recentă a României, despre care nu există în prezent o documentaţie foarte clară, ea rămânând doar în memoria generaţiilor care au trăit-o: perioada anilor ’70-‘80.

Expoziţia DISCO BTT imaginează un traseu senzorial prin mai multe camere, concepute fiecare pe baza unei realităţi din acele vremuri. Spaţiul expoziţional e format din 8 încăperi pe care vizitatorul le parcurge, ghidat scenografic. Fiecare încăpere reprezintă un capitol important în formarea unei imagini de ansamblu asupra a ceea ce a însemnat această perioadă din istoria comunistă.

Nu veţi avea nevoie de ghid şi veţi putea să prelungiţi „distracţia” în oricare din încăperile expoziţiei cât veţi dori. Expoziţia e construită cu ajutorul diverselor elemente audio-vizuale, combinate pentru a reda o emoţie concretă: muzică, proiecţii video, fotografii, decor, obiecte de recuzită, tipărituri, interviuri. Veţi descoperi şi alte elemente surpriză de-a lungul traseului.

Conceptul expoziţiei DISCO BTT îi aparţine regizoarei Iulia Rugină, cunoscută pentru filmele sale Breaking News (lansat în cinematografele din România în această toamnă, pe 29 septembrie), Love Building (2013) şi Alt Love Building (2014).

„DISCO BTT e o călătorie. Pentru cei care au trăit perioada, e o reconectare cu lucruri şi senzaţii pe care nu le-au mai întâlnit de mult. Pentru cei ce nu erau încă născuţi cât să poată dansa vreodată în vreo discotecă studenţească, e o lume nouă în care păşesc concret, din cameră în cameră, ca şi cum ar fi acolo, acum 40 de ani”, spune regizoarea.  

Consultanţa privind organizarea expoziţiei a fost asigurată de Sorin Lupaşcu, celebru DJ în perioada discotecilor BTT.  Scenografia e semnată de Andreea Popa, scenograf de film cu experienţa a peste 20 de filme de lung metraj şi colaborări cu regizori precum Claude Lelouche, Joel Schumacher, Cristi Puiu, Cristian Nemescu sau Nae Caranfil.

Mai multe detalii despre această expoziţie găsiţi pe controln.ro şi pe pagina de Facebook a evenimentului

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO