fbpx

Căutare

Share this article

Când Julien Fellowes a scris Downton Abbey, serialul fenomen care a fermecat telespectatori din 250 de ţări pe parcursul a şase sezoane, a avut în minte, ca inspiraţie, Castelul Highclere. Proprietatea prietenilor săi, Contele şi Contesa de Carnarvon, castelul se află în Hampshire, la 100 de kilometri distanţă de Londra.

Ca multe alte domenii de aceeaşi amploare, şi Highclere a trecut în vremurile moderne prin clipe grele. În 2009, când producătorii serialului au prezentat Contelui Carnarvon proiectul Downton Abbey, Highclere avea nevoie urgenta de reparaţii.

La o primă estimare, era vorba de lucrări în valoare de 12 milioane de lire sterline pentru întreg domeniul, din care 1.8 milioane trebuiau pentru reparaţii urgente numai pentru castel.

Numai parterul şi primul etaj erau utilizabile, cel puţin 50 de camere fiind nelocuibile, iar înşişi Contele şi Contesa locuiau într-o construcţie mult mai modestă, pe domeniu.

Downton Abbey a fost, după cum însăşi Contesa de Carnarvon a declarat într-un interviu, «covorul fermecat» de care aveau atâta nevoie.

Dacă în trecut aceste domenii produceau suficient cât să se întreţină, dar şi să ofere proprietarilor lor un stil de viaţă mai mult decât luxos, după Primul Război Mondial situaţia s-a inversat, devenind din ce în ce mai acută în zilele noastre.

Pentru moştenitorii marilor castele provocarea uriaşă este strângerea de fonduri pentru a putea întreţine domeniile şi pentru a le feri de ruina totală.

Highclere a avut noroc. Turiştii «Downton» sunt un fenomen în creştere. Site-ul VisitBritain estimează că aproape 30% din vizitatorii străini includ acum castele şi domenii istorice în itinerariile lor.

Deschiderea Highclere către public timp de 60-70 de zile pe an a permis Lorzilor Carnarvon să ofere castelului cosmetizarea de care avea atâta nevoie.

Pe lângă turul clasic Downton Abbey, castelul oferă o expoziţie egipteană interesantă, dedicată celui de-al 5-lea Conte de Carnarvon, arheologul care a descoperit Mormântul lui Tuthankamon.

Lord Carnarvon a reuşit să creeze în perioada interbelică una dintre cele mai extraordinare colecţii de artefacte egiptene din lume, cu articole descoperite de el însuşi sau cumpărate din Egipt. La moartea sa, în 1923, văduva sa a vândut aceasta colecţie Muzeului Metropolitan din New York, ca să poată plăti din datorii.

Prin comparaţie cu lucrările trimise la New York, ceea ce a rămas la Highclere poate părea lipsit de importanţă. E vorba de piese care au fost înghesuite în dulapuri şi redescoperite de familie abia în 1987.

Însă British Museum şi Newbury Museum au acceptat să redea Lorzilor Carnarvon piese pe care familia le împrumutase acestor muzee, astfel încât vizitatorii pot admira în Camera de antichităţi găzduită în pivniţele castelului, busturi, vase, bijuterii şi chiar şi sarcofagul unei nobile egiptence dispărute acum 3.500 de ani. Însă Highclere nu este numai un muzeu. Lordul şi Lady de Carnarvon au profitat cu cea mai mare eleganţă de mâna întinsă de Downton Abbey şi au redat castelului suflul pe care îl avea odinioară.

De-a lungul anului, în funcţie de sezon, aici se organizează numeroase evenimente. Deci dacă vă tentează să beţi ceaiul pe canapelele roşii de catifea ale lui Lady Grantham, să ştiţi că următorul 5 o’clock tea a la Downton se organizează cu ocazia Sfântului Valentin.

Dacă însă vreţi să aşteptaţi primăvara ca să vă puteţi bucura şi de superbele grădini prin care se plimbau personajele dumneavoastră favorite, în luna mai, Highclere organizează o întreagă săptămână literară, cu ore de lectură şi tururi ale castelului.

În acest an mai sunt prevăzute, între altele, un picnic urmat de un concert, un Garden Party englezesc şi un eveniment muzical caritabil care va aduna fonduri pentru Siria.

Biletele nu sunt ieftine la aceste evenimente, dar se vând cu o viteza incredibilă, aşa că grăbiţi-vă! Highclere vă aşteaptă şi vă poate chiar găzdui peste noapte pe domeniu, în London Lodge proaspăt restaurată de proprietari.

Pentru detalii şi rezervări vizitaţi www.highclerecastle.co.uk

 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO