Hub-uri culturale în Bucureşti: unde mergem la evenimente când vine toamna - LIFE.ro
Mergi la conținut

Hub-uri culturale în Bucureşti: unde mergem la evenimente când vine toamna

A trecut deja vremea evenimentelor outdoor. Şi nu doar pentru că se anunţă furtuni şi coduri meteorologice (mai mult sau mai puţin reale). Cultura se mută „în casă” de îndată ce vine toamna. Sunt spaţii şi instituţii cu vechime cărora le trecem pragul în sezonul rece, de la Teatrul Naţional, până la muzee şi spaţii expoziţionale. Dar toamna se fac remarcate câteva spaţii neconvenţionale care preiau o parte din „atmosfera de festival estival”. Sunt cluburi sau baruri care se comportă ca adevărate hub-uri culturale, care aduc şi o porţie de cultură – fie teatru, concert, proiecţii sau festival –, dar şi un cocktail rece în pahar sau un meniu a la carte. Voi le frecventaţi?
Share this article

A trecut deja vremea evenimentelor outdoor. Şi nu doar pentru că se anunţă furtuni şi coduri meteorologice (mai mult sau mai puţin reale). Cultura se mută „în casă” de îndată ce vine toamna. Sunt spaţii şi instituţii cu vechime cărora le trecem pragul în sezonul rece, de la Teatrul Naţional, până la muzee şi spaţii expoziţionale. Dar toamna se fac remarcate câteva spaţii neconvenţionale care preiau o parte din „atmosfera de festival estival”. Sunt cluburi sau baruri care se comportă ca adevărate hub-uri culturale, care aduc şi o porţie de cultură – fie teatru, concert, proiecţii sau festival –, dar şi un cocktail rece în pahar sau un meniu a la carte. Voi le frecventaţi?

Palatul Universul

Barul Apollo111

O clădire cu poveste legată de ziarul omonim şi de elita intelectuală a vremii nu avea cum să nu renască peste ani (şi bine au făcut cei care au restaurat şi reanimat clădirea). Până acum s-au făcut remarcate în această clădire mai multe entităţi creative care dau palatului renumele de locaţie „hot”: Teatrul Apollo111 şi barul acestuia, cafeneaua Beans&Dots, spaţiul Mezanin, barul FIX me a drink, Salonul de Proiecte şi studioul de dans Linotip.

Teatrul Apollo111

Teatrul Apollo111 se află la subsolul clădirii şi aduce scenei de teatru bucureştene un suflu viu. Viziunea actorului Bogdan Dumitrache (şi a celorlalţi implicaţi în proiect) este de a crea „mini-stagiuni” dedicate unei singure piese, aşa că viziunea şi regizorul o dată la câteva luni. Nici barul teatrului nu trebuie ocolit. 

Iar dacă vreţi să degustaţi şi alte licori, mai urcaţi şi la Beans&Dots. Cafeneaua aduce aminte de atmosfera berlineză, specifică astăzi şi locurilor neconvenţionale din Bucureşti. Tot aici se află şi un spaţiu de lucru – Talent Garden.

Mezanin este gândit ca spaţiu de evenimente – culturale, antreprenoriale sau de entertainment. Puteţi vedea aici, până pe 28 septembrie, „FLOW – o expoziţie de desene directe şi implicate”

Palatul Universul se află pe strada Actor Ion Brezoianu 23-25Detalii pe apollo111.ro, beansanddots.ro, Mezanin, Fix me a drink, Linotip, salonuldeproiecte.ro.

Control Club

Control Club

Clubul vecin cu Palatul Universul are o reputaţie câştigată de-a lungul anilor. Concerte, DJ sets, lansări, festivaluri adună tinerii în Control de 9 ani (care se aniversează zilele acestea). Pe timp de vară terasa este neîncăpătoare. La fel de plin e şi la evenimentele indoor, care ţin până târziu în noapte. De curând aici se desfăşoară şi concerte Jazz Nouveau, în colaborare cu Twin Arts. Aşadar puteţi asculta aici, pe lângă indie, alternativ, punk şi muzicieni care aduc pe scenele lumii noi curente în jazz.

În următoarea perioadă îi veţi putea vedea în Control pe Beak> live, B.Traits, Moderna (23 septembrie), The Paradise Bangkok Molam International Band (30 septembrie), The Notwist (5 octombrie). Nu rataţi concertul Fink din 7 octombrie şi nici concertul Kinga Glyk, la Jazz Nouveau. De încercat şi meniul de la etaj – despre meniul gastronomic de la Alt Shift, vorbim!

Club Control se află pe strada Constantin Mille 4. Detalii pe control-club.ro.

Point

Point se află foarte aproape de Piaţa Lahovari şi este, încă de la început, un art-hub declarat. Aici funcţionează un teatru cu producţii independente, au loc expoziţii, târguri, evenimente culturale, iar pentru a petrece o simplă după amiază aici ar fi bine să devii „membru” sau să te recomande cineva. Locul emană prospeţime culturală şi ingeniozitate, aşa că vă recomandăm să nu îl ocoliţi. Veţi putea vedea aici în următoarea perioadă „O mie de motive”, un on eman show cu Florin Piersic jr. (26 septembrie) sau piesa „Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half” (19 octombrie) sau spectacolul „Sculptures” semnat de coregraful, performerul, compozitorul şi artistul vizual Ivo Dimchev (7 octombrie). Nici meniul de băuturi şi mâncare nu e de ocolit!

Point se află pe Strada General Eremia Grigorescu 10. Detalii pe pagina oficială

Green Hours

Green Hours

Când vorbim despre Green Hours, deja vorbim despre un reper pentru ceea ce înseamnă hub cultural. Este locul unde s-au pus în scenă primele spectacole de teatru independent, este scenă pentru jazz şi loc de refugiu pentru iubitorii de „boemă”. Când vorbim despre Green Hours, trebuie să vorbim neapărat despre Teatrul Luni de la Green Hours, dar şi despre Green Hours Jazz Cafe – sunt două entităţi culturale sub aceeaşi umbrelă. Ambele au scena deschisă pentru artişti la început, pentru actori tineri „cu forţă” şi regizori inovatori, dar şi pentru muzicieni cunoscuţi, de la noi sau din străinătate (aici se desfăşoară în fiecare an Green Hours Jazz Fest).

Până la finalul acestei luni îi puteţi vedea în concert la Green pe Barock Group (23 septembrie), Heion and The Echo Bits (26 septembrie) sau pe Alina Botei (6 octombrie). Pe scena teatrului de la Green se vor juca în curând spectacolele: Opiniile unui clovn, după Heinrich Böll (29 septembrie), De ce fierbe copilul în mămăligă (1 octombrie) sau Homo Americanus (3 octombrie).

Green Hours se află pe Calea Victoriei 120. Detalii despre evenimente pe greenhours.ro

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora