fbpx

Căutare

Share this article

Casele au şi ele un caracter, asemenea nouă, oamenilor. Unora le stă mai bine în alb, altora în haine colorate de vară. Oricât ne-ar deranja haosul urban din jurul nostru, recunosc că suntem norocoşi că măcar o scurtă perioadă din an natura se ocupă să aducă o unitate străzilor noastre şi să ne facă să ne simţim personaje dintr-o poveste magică cu mult alb pufos.

Nu-i aşa că în zilele în care ninge parcă toată lumea nu se mai grăbeşte? Cu toţii aşteaptă răbdători să ajungem acasă, să ne facem un ceai cald şi să privim fie oraşul îmbrăcat în plapuma albă, fie propria curte într-o ipostază unică. De multe ori, chiar dacă am făcut vizite pe şantier în toiul verii am observat anumite colţuri din casă care ar merita amenajate tocmai pentru acele momente frumoase ale iernii. Chiar recent am propus unor beneficiari să realizăm pentru o terasă mare posibilitatea de închidere pe timpul friguros, să construim un şemineu şi să amenajăm spaţiul astfel încât iarna să se poată sta acolo pentru a privi cum se aşterne ninsoarea peste pădure. Îmi imaginez Ajunul Crăciunului acolo pe terasă, lumina focului care completează iluminatul ambiental şi luminiţele bradului, totul pe fundalul unui peisaj de vis, alb, completat de recunoştinţa de a fi împreună cu familia pentru încă un an petrecut frumos.

Revin asupra şemineului care mi se pare un element de contrast dar şi de armonie pentru un peisaj cu zăpadă. De multe ori observ locuinţe unde şemineul este tratat ca un televizor. În aceste cazuri atunci când stai la şemineu, de multe ori eşti cu spatele spre peisajul exterior. Părerea mea este că focul  are o influenţă benefică, ancestrală asupra noastră. Oamenii se strâng în jurul focului din cele mai vechi timpuri. Fac repede un exerciţiu de imaginaţie, îmi închipui că stau lângă un şemineu cu o cană mare de ciocolată caldă şi privesc afară unde spaţiul colorat devine din ce în ce mai unitar, mai alb. Eventual sunt învelit cu o pătură moale şi stau cu picioarele pe un covor pufos.

De multe ori ne considerăm ceva mai puţin norocoşi dacă locuim într-un bloc şi ar fi aproape imposibil să ne punem un şemineu cu lemne. Pentru aceste situaţii recomand folosirea şemineurilor cu bioethanol. Aceste şeminee sunt create pentru a oferi o flacără ambientală. Nu au nevoie de evacuare, iar combustibilul este uşor de manevrat. Şemineele cu bioethanol pot fi de multe ori încastrate în mobilier de o manieră modernă. Dar bineînţeles că şemineul cu lemne rămâne totuşi varianta ideală. Prefer să folosesc variantele cu focar închis pentru proiectele mele – sunt mai sigure mai ales pentru familiile care au copii. Pentru această variantă nu există riscul de incendiu, focul tot timpul este închis într-o încăpere specială, iar privitorul se bucură de experienţă privind printr-o sticlă clară.

Toate cele de mai sus fiind spuse, vă urez momente călduroase şi memorabile într-o iarnă perfectă ce aduce sentimentul de sărbători mai aproape de noi.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO