În China a apărut Hantavirus, un alt virus mult mai puternic decât COVID-19: a omorât deja un om - LIFE.ro
Mergi la conținut

În China a apărut Hantavirus, un alt virus mult mai puternic decât COVID-19: a omorât deja un om

Spre deosebire de COVID-19 care a înregistrat peste 420,000 de cazuri și peste 19,000 de decese în toată lumea, Hantavirus pare să fie foarte rar. Dar ce este? Cum se manifestă? Și chiar nu trebuie să ne fie teamă?
Share this article

În provincia Yunnan, un bărbat a murit într-un autobuz din orașul chinezesc Shandong în timp ce mergea spre serviciu. După simptome s-a crezut că suferea de COVID-19, însă testele au arătat că acesta era pozitiv pentru un altul. Este vorba despre Hantavirus, virus răspândit de şobolani, cu o rată de mortalitate între 35 – 50%. Alături de el, au fost testați încă 32 de oameni din același autobuz. Experţii ne asigură, însă, că nu avem de ce să ne panicăm și că nu este un virus nou.

Mai mult decât atât, spre deosebire de COVID-19 care a înregistrat peste 420,000 de cazuri și peste 19,000 decese în toată lumea, Hantavirus pare să fie foarte rar. Dar ce este? Cum se manifestă? Și chiar nu trebuie să ne fie teamă?

De ce este atât de periculos?

Deşi Hantavirus este rar, acesta are o rată a decesului de 38%, conform Centrelor americane pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC). Problema este că „nu există niciun tratament specific, vindecare sau vaccin pentru infecţia cu Hantavirus”, așa cum avertizează CDC. Mai mult decât atât, aceștia susțin că pacienţii au de multe ori nevoie de îngrijiri pentru a-i ajuta în perioada de suferinţă respiratorie severă.

Hantavirusul se găseşte la rozătoare, precum şoarecii şi şobolanii. Și poate fi luat prin contact cu excrementele infectate ale acestora – urină şi salivă, precum și prin muşcătura acestora. CDC susține că toate cazurile care au fost înregistrate în America nu au fost cu transmitere de la om la om. Cu toate acestea, au existat cazuri în Chile și Argentina (în 1996 a fost înregistrat oficial un caz în Argentina) în care virusul a fost luat prin contact uman, însă acesta era un anumit tip de Hantavirus, numit Andes.

Problema cu acest virus este că diagnosticul poate fi foarte greu de stabilit, în special pentru că simptomele de la începutul bolii se aseamănă foarte mult cu ale altor viruşi mai populari, precum gripa sau acum COVID-19. Tocmai de aceea, în China s-a crezut că omul care a murit în autobuzul din Shandong avea COVID-19. 

Care sunt simptomele și cât de asemănător este cu virusul COVID-19?

 „Am simțit că am o centură în jurul pieptului”, declara un pacient care a suferit de Hantavirus. Așa cum spunea, simptomele sunt foarte asemănătoare cu cele prezente la pacienţii care se luptă cu Covid-19: probleme grave cu respiraţia, tuse, dureri de cap şi febră.

În situațiile mai grave, Hantavirusul poate duce la sindromul pulmonar Hantavirus (HPS), o afecţiune care infectează inima, plămânii şi alte organe prin slăbirea vaselor de sânge şi determinarea scurgerii acestora. Când virusul infectează inima, se reduce capacitatea organului de a circula sânge prin organism. Acest lucru provoacă tensiunea arterială scăzută în mod critic şi o lipsă de oxigen în întregul corp, ceea ce poate duce rapid la insuficienţa şi moartea organului. Virusul este fatal între 35 şi 50% din cazuri, spre deosebire de COVID-19 care are o rată de mortalitate mult mai mică – sub 10% (în funcție de zonă).

Mituri şi adevăruri despre răspândirea și tratamentul Covid 19

Hantavirus nu este nici pe departe un virus de care să ne temem

Conform datelor oferite de CDC între 1993 și 2017 au fost înregistrate doar 728 de cazuri în toată America. Asta în contextul în care, din ianuarie de când a fost înregistrat primul caz de coronavirus, peste ocean au fost semnalate peste 46,800 de victime.

De asemenea, publicația chinezească Southern Metropolis Daily, susține că în provincia Yunnan au fost înregistrate în perioada 2015-2019 1,231 de cazuri de Hantavirus. Deci nici nu se compara cu COVID-19 care a dus la peste 81,600 de victime doar în China, provocând peste 3,285 de morți. În plus, acum mai bine de 20 de ani, China spune că a creat un vaccin împotriva lui.

Mai mult decât atât, doctorul suedez Sumaiya Shaikh a scris pe Twitter că „#Hantavirus a apărut pentru prima dată în anii 1950 în războiul americano-coreean din Coreea. Se răspândeşte de la şobolani sau şoareci dacă oamenii le ingerează lichidele din corp, iar transmiterea om-om este rară. Vă rugăm să nu vă panicaţi, decât dacă intenţionaţi să mâncaţi şobolani“.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora