Căutare

Share this article

Cea de-a treia ediţie a UrbanEye Film Festival are loc la Cinema Elvira Popescu şi Cinemateca Eforie din Bucureşti începând de astăzi şi până duminică. Festivalul va aduce pe ecrane documentare premiate, care abordează în moduri diferite teme legate de mediul construit, modelarea acestuia şi de oamenii care îl locuiesc, informează organizatorii, citaţi de News.ro.

Filmele din UrbanEye 2016 abordează patru mari teme: Memorie, Acasă, Apa şi Portrete de Arhitecţi. Lor li se alătură discuţii şi dezbateri cu profesionişti din discipline diferite, care vor face legătura dintre subiectele filmului şi contextul local. Printre cei care vor participa la discuţii se numără arhitecţii Teodor Frolu şi Şerban Sturdza şi regizorii Dragoş Lumpan şi Romulus Balazs.

În ultimul secol, distrugerea culturală a avut rezultate catastrofale pe întreg globul, iar acest război împotriva culturii nu a ajuns la final. În Siria şi Irak, „leagănele civilizaţiei”, mii de ani de cultură sunt distruşi chiar acum, iar prin distrugerea patrimoniului se distruge şi memoria acestor locuri, se arată în descrierea publicată pe site-ul festivalului şi citată de News.ro. Ştergerea memoriei duce apoi la ştergerea identităţii. „The Destruction of Memory”, care va fi proiectat la Cinema Elvire Popesco, cartografiează distrugerile culturale din ultimii zeci de ani, dar şi legislaţia generată de aceste conflicte. Filmul este bazat pe cartea cu acelaşi titlu, scrisă de Robert Bevan.

Festivalul include şi competiţia UrbanEye: filme inspirate de realităţile arhitectural-urbane din România vor concura pentru premiul UrbanEye alături de pelicule din Polonia, Anglia, Franţa, România şi Finlanda. Premiul UrbanEye va fi acordat sâmbătă, la Cinema Elvire Popesco.

Proiectul UrbanEye a fost iniţiat în 2014 ca platformă de discuţie despre oraş prin intermediul filmului, dedicată nu doar profesioniştilor din domeniu, ci oricărui locuitor interesat de oraşul în care trăieşte. Festivalul de film UrbanEye este un proiect al asociaţiei ARTA în dialog. A treia ediţie a festivalului este un Proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural Bucureşti – Oraşul in-vizibil şi co-finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România din timbrul arhitecturii.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO