fbpx

Căutare

Share this article

Cum a reușit o actriță în scaun rulant să joace pe unele dintre cele mai importante scene ale teatrului american? Ali Stroker a rămas paralizată de la mijloc în jos atunci când avea doar doi ani. Și cu toate astea, a devenit prima femeie cu dizabilități care a jucat pe Broadway. Iar anul acesta a câștigat Premiul Tony pentru cea mai bună actriță într-un rol principal. Și a împărțit acest succes imens cu “fiecare copil cu dezabilități, care își dorește să-și depășească limitele, care se luptă cu încercări grele”, încercând să fie o inspirație pentru aceștia să “vadă că se poate să reușești și, mai ales, că sunt reprezentați pe această scenă importantă a lumii divertismentului”.

Cum a reușit o puștoaică din New Jersey să câștige lupta cu destinul

Stroker a crescut în Ridgewood, New Jersey alături de părinții săi, Jody Schleicher și Jim Stroker, de fratele său mai mare, Jake și de sora sa mai mică, Tory. S-a născut pe 16 iunie 1987 ca orice alt copil sănătos din lume. Însă, la doar doi ani lumea ei s-a schimbat. Atunci a fost implicată într-un accident de mașină care i-a afectat coloana vertebrală. De atunci a rămas paralizată de la mijloc în jos. Și din acel moment viața sa a devenit dependentă de scaunul rulant.

Dar a continuat să viseze ca orice alt copil. Și viața i s-a schimbat din nou atunci când, la doar șapte ani, a văzut primul său spectacol de pe Broadway. Atunci a știut că acela era locul său. Nu a avut nevoie de mai multe de cele două-trei ore din seara aceea pentru a știi ce își dorește de la viitorul său.

Însă pentru un copil în scaun rulant visul acesta nu vine ușor. Nu exista atunci niciun alt actor aflat în situație similară la care să se uite, de la care să învețe cum ar putea să reușească pe Broadway. Iar locul acela nu înseamnă doar un talent uriaș actoricesc. Presupune să știi să cânți, să dansezi sau  … așa cum se spune în această lume, să umpli scena.

Și chiar și atunci când totul părea imposibil, micuța Ali a visat. A mers la Ridgewood High School, unde a participat la toate musical-urile. Și apoi a început să se pregătească în programul Summer Musical Theater Conservatory de la Paper Mill Playhouse, în Millburn, New Jersey.


Citește și: „Dizabilitatea nu e un defect”. Cum a ajuns o tânără diagnosticată cu scleroză în plăci să fie economist, psihoterapeut, dansatoare de belly dance și acum două luni, mamă


Iar, în 2009 a reușit. Ali Stroker devenea prima actriță în scaun rulant care să termine New York University Tisch Drama Department, cu o diplomă în Fine Arts.

Atunci când succesul este doar primul pas pentru a schimba lumea

Cariera sa în lumea reflectoarelor a început atunci când a devenit finalistă în al doilea sezon din “The Glee Project” și a continuat cu o prezență episodică în “Glee” (în 2013, episodul “I Do”). Apoi a jucat rolul Anna în reinterpretarea spectacolului “Spring Awakening”, la Deaf West Theatre. Iar de anul trecut face parte din musical-ul “Oklahoma!” care a început mai întâi Off-Broadway. În 2019, spectacolul său s-a mutat pe Broadway, iar Stroker a devenit prima femei în scaun rulant care să câștige un premiu Tony pentru Best Featured Actress in a Musical.

 

De când a apărut pe micul ecran (și mai apoi pe marea scenă a Broadway-ului), Stroker a încercat să vorbească despre importanța incluziunii persoanelor cu dizabilități în lumea divertismentului și nu numai. Iar pasul cel mai mare l-a făcut prin discursul său de pe scena Premiilor Tony:

Mulți oameni din industrie au felicitat-o imediat după terminarea evenimentului:

Pe de altă parte, mulți au vorbit despre faptul că Stroker a trebuit să privească prezentarea categoriei sale din culise, nu din sala ca toate celelalte actrițe nominalizate. Și asta pentru că, în cazul unei victorii, actrița nu s-ar fi putut urca pe scenă pentru că nu exista o rampă special amenajată pentru scaunul ei rulant. O problemă pe care mulți au semnalată în încercarea de a schimba acest lucru în teatrele de peste ocean.

Dar la acest eveniment foarte important, Stroker a fost vocea care ne-a vorbit despre un viitor mai bun, mai tolerant, mai adaptat nevoilor noastre, ale tuturor. Și despre copiii care trebuie să poate visa frumos, văzând că se poate. Stroker își dorește să fie o inspirație pentru aceștia și asta pentru că, povestea în Teen Vogue, atunci când era tânără se uita după modele care să arate exact ca ea, dar nu găsea. Știe cât de importantă poate fi încrederea pe care o capeți atunci când vezi că oameni ca și tine au reușit să câștige lupta cu destinul. Și își dorește ca reprezentarea tuturor să existe … pentru că toți copiii au dreptul să viseze frumos 😃

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO