fbpx

Căutare

Share this article

Retinolul este unul dintre ingredientele mele preferate, fiindcă este o substanţă minune: este antioxidant, previne şi diminuează ridurile, redă elasticitatea pielii şi ajută la minimizarea porilor. Apoi, şi acidul salicilic este nelipsit din rutina mea de îngrijire, dar şi serumul cu niacinamide şi cel cu vitamina C. Dar pentru a te bucura de toate beneficiile acestor ingrediente, trebuie să le foloseşti corect. Iată ce substanţe poţi amesteca, pentru a avea o piele tânără şi frumoasă mai mult timp, dar şi care sunt combinaţiile de care trebuie să te fereşti.

Ingrediente cosmetice pe care nu trebuie să le combini – Retinol & AHA sau BHA

Conform sfaturilor Paulei Begoun, expert în domeniul frumuseţii şi cea care a creat linia de cosmetice Paula′s Choice, este în regulă să foloseşti în aceeaşi rutină de îngrijire retinol şi exfolianţi din gama AHA sau BHA. Totuşi, mulţi medici dermatologi nu sunt de acord cu ea. Din experienţa personală, aşa adăuga că este indicat să introduci aceste ingrediente treptat. Poţi începe cu un exfoliant, pe care să-l aplici seara, din două în două zile, timp de o săptămână. Poţi trece la o utilizare zilnică, dacă nu ai avut niciun fel de problemă, apoi introduci retinolul în rutina de îngrijire. Anumite persoane nu tolerează retinolul din prima, se pot confrunta cu ten uşor iritat sau piele descuamată. Probabil de aici a şi pornit ideea că retinolul exfoliază pielea şi de aceea nu ar trebui folosit în acelaşi timp cu un produs ce conţine AHA sau BHA. Dacă observi că ţi se descuamează tenul în urma aplicării retinolului, înseamnă că-l foloseşti prea des sau că are o concentraţie prea mare. Exfolierea normală şi corectă a tenului nu ar trebui să fie vizibilă cu ochiul liber, dacă observi porţiuni de piele uscată înseamnă că trebuie să răreşti frecvenţa aplicării produselor de tip AHA sau BHA şi să fii atentă cu ce le combini, pentru a afla exact ce nu-i prieşte pielii. Poţi folosi produse cu retinol atât seara cât şi ziua, dar ziua trebuie să aplici şi un produs cu SPF.

Niacinamide & retinol

Deşi nu este recomandat să combini un serum cu niacinamide şi unul cu vitamina C sau cu exfolianţi AHA ori BHA, este în regulă să foloseşti un produs cu niacinamide şi unul cu retinol în acelaşi timp. Terri Vinson, expert în îngrijirea pielii şi chimist la origine, cea care a lansat linia de cosmetice Synergie Skin, ne sfătuieşte să aplicăm niacinamide seara, pentru a ne bucura de toate beneficiile. Produsele ce conţin niacinamide  ajută celulele pielii să funcţioneze normal, diminuează ridurile, uniformizează tenul ajută la minimizarea porilor sau, mai pe scurt, îmbunătăţesc textura pielii.

Citeste si: Remedii naturale contra indigestiei. Sau cum poți scăpa acasă de problemele de stomac?

Ingrediente cosmetice pe care nu trebuie să le combini – Vitamina C & retinol

Deşi vitamina C este destul de „pretenţioasă”, experţii încă nu s-au pus de acord dacă această vitamină poate sau nu poate fi combinată fără probleme cu retinol. Conform unui studiu din publicaţia „Skin Pharmacology and Physiolog”, vitamina C potenţează efectele retinolului, făcându-l eficient pentru mai mult timp. Vitamina C poate fi disponibilă în mai multe forme în produsele cosmetice. Cea mai cunoscută formă, dar şi cea care s-a folosit în cele mai multe studii este acidul ascorbic sau acidul L-ascorbic. Alte forme mai des întâlnite de vitamina C sunt  fosfatul de ascorbil de sodiu, ascorbil palmitat, ascorbil fosfat de magneziu, soluţie ascorbică de glucoză şi 3-O ethyl acid ascorbic. Însă conform autoarei site-ului futurederm.com, Nicki Zevola Benvenuti, combinarea celor două ingrediente nu este o idee atât de bună. Experta explică faptul că retinolul are nevoie de un pH între 5.5 şi 6.0 pentru a fi activat şi a avea efect, în timp ce vitamina C este eficientă la un pH mai scăzut (sub 3.5). Mai mult, aceasta a cerut şi sfatul dermatologului Dr. Leslie Baumann, care afirmă că şi acidul glicolic (din gama AHA) şi cel salicilic (BHA) pot transforma retinolul într-o substanţă inactivă, astfel că nu vei beneficia de niciun efect pozitiv dacă le combini.

Totuşi, ce putem face până când experţii ajung la un numitor comun? Putem folosi anumite ingrediente dimineaţa şi altele seara, sau le putem aplica în acelaşi moment al zilei, dar la distanţă de 30 sau chiar 45 de minute, timpul necesar ca pielea să revină la pH-ul iniţial. Dacă seara acest scenariu poate fi posibil, cu condiţia să nu adormi aşteptând să treacă timpul dintre aplicări, dimineaţa este un pic mai complicat. Le poţi alterna, adică să foloseşti retinol într-o seară, AHA sau BHA în alta şi tot aşa. Totuşi, tehnologiile noi ne promit elaborarea de formule inovatoare, ce pot face ca toate aceste ingrediente benefice să fie folosite împreună, fără a se anula reciproc. Cine ar fi zis că este atât de complicat?

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO