Insule secrete ale Europei - LIFE.ro
Mergi la conținut

Insule secrete ale Europei

Secret ar putea fi cam mult spus dacă te gândeşti la semnificaţia cuvântului, însă având în vedere că mulţi habar nu au de existenţa acestor minunăţii ale naturii putem spune, prin exagerare, şi aşa. Sunt insule a căror frumuseţe naturală încă freamătă sub privire, acestea fiind în cea mai mare parte neatinse de mâna omului.
Share this article

Secret ar putea fi cam mult spus dacă te gândeşti la semnificaţia cuvântului, însă având în vedere că mulţi habar nu au de existenţa acestor minunăţii ale naturii putem spune, prin exagerare, şi aşa. Sunt insule a căror frumuseţe naturală încă freamătă sub privire, acestea fiind în cea mai mare parte neatinse de mâna omului. Sunt locuri în care apa, pâmântul şi cerul crează spectacole de neînchipuit, peşterile şi golfuleţele dau unicitate peisajelor iar soarele îmbracă totul în lumini fantastice. Este imposibil ca într-un astfel de loc să nu-ţi doreşti să ajungi, măcar o dată în viaţă.

Pantelleria, Italia

Este una dintre cele mai bine păstrate insule europene, aceasta făcând parte din lanţul insulelor Egadice, cu o suprafaţă de 83 de kilometri pătraţi de coline şi vârfuri negre de obsidian. Situată în mijlocul Mării Mediterane, mai aproape de Africa decât de Europa (a 80 km de Sicilia şi 60 km de Tunisia), Pantelleria mai este numită şi ”insula vânturilor” pentru simplul fapt că aici vântul bate în tot timpul anului, chiar şi în zilele caniculare. Este un loc fascinant, cu pământul său roditor (Pentelleria este cunoscută pentru vinul cu gust special făcut din strugurii Zibibbo, un tip de strugure cultivat încă din vremuri legendare), cu casele sale interesante, numite dammuso şi construite din piatră, cu acoperiş înalt (o astfel de casă are aici şi Giorgio Armani, unde vine în fiecare vară pentru a-şi petrece o parte din va­canţă), cu grădinile atipice ”panteschi” (construcţii cilindrice, în piatră) care sunt aproximativ 500 pe insulă. Aşa că, dacă vrei să-ţi petreci vacanţa într-un loc în care să nu vezi armate de turişti, şi unde şti că pun piciorul personalităţi precum Armani, Sting sau Madonna, atunci Pantelleria este destinaţia perfectă. Dacă mai pui la socoteală şi explozia de gusturi în materie de mâncare (totul fiind preparat din produsele proaspete ale insulei), vei şti că ai ales ceea ce trebuie.

Isola la Maddalena, Sardinia
Situat în provincia Sassari, din nordul Sardiniei (Italia), acest arhipelag este un loc al liniştii şi al frumuseţii depline. Caprera (cunoscută sub numele de reşedinţa revoluţionarului italian Giuseppe Garibaldi, Razzoli, Spargi sunt insule pe care e musai să le vezi o dată ajuns aici. Între cele trei insule Razzoli, Santa Maria şi Budelli se află un loc cu totul special care se numeşte Passo degli Asinelli (Pasul Măgăruşilor), un fel de golfuleţ unde apa turcoaz este incredibil de frumoasă. De altfel, plajele primitoare şi culoarea apei sunt, alături, de condiţiile excelente de a naviga dar şi de ruinele romane spectaculoase, punctele forte ale acestor insule.

Kastellorizo, Grecia
Situată în sud-estul Mediteranei, la aproximativ 2 kilometri de coasta sudică a Turciei, această frumoasă insulă ce face parte din regiunea Rhodos, este una dintre cele mai mici şi atrăgătoare insule din Dodecanese (un grup de 15 insule greceşti mari şi 150 de insule mai mici în sud-estul Mării Egee). Un loc izolat, cu ape clare şi case în stil mediteranean, Kastellorizo a început să fie vizitat tot mai mult în ultimii ani, lucru datorat filmului recompensat cu Oscar ”Mediterraneo”, de Gabriele Salvatores, a cărui acţiune are loc pe această insulă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Île de Bendor, Franţa
Această insulă din Marea Mediterană, ce aparţine regiunii Provenţa-Alpi-Coasta de Azur (din sud-estul Franţei), a fost cumpărată prin anii 50 de către milionarul francez Paul Ricard, total nelocuită. Ricard a transformat-o în timp într-unul dintre cele mai atrăgătoare locrui de pe tărâmul franşuzesc. Pe-aici au trecut Salvador Dalí, Jean-Paul Belmondo, Melina Mercouri, această insulă mai puţin frenetică, cu ateliere de artişti, cu terenuri de tenis şi posibilităţi de a încerca tot felul de sporturi nautice, fiind şi astăzi pe placul celor cu suflet de artist.

Meganisi, Grecia
O altă insulă în care prea puţini turişti ajung este şi Meganisi, de numai 22 de km pătraţi, aflată în ruralul grecesc. Este o enigmă cum acest loc cu verdeaţă luxuriantă şi ape albastre şi verzi, cu plaje chiar mai frumoase decât cele de pe alte insule, nu este încă bătătorit de piciorul drumeţului. Aşezată între Lefkada şi coastele vestice ale Greciei continentale, insula adăposteşte plaje incredibile, ascunse în fiorduri, precum Plaja Spilia, Plaja Pasoumaki, Plaja Fanari, Plaja Mikro Limonari, dar şi curiozităţi precum peşterile de mare, aşa cum este Pestera Papanikoli, a doua ca mărime din Grecia. Arhitectura tradiţională, viaţa liniştită, golfurile pitoreşti, cu taverne şi restaurante, apa cristalină sunt doar alte câteva motive pentru care vei adora acestă insulă cu capitala la Katomeri.

Insulele Cíes, Spania
Acest arhipelag din largul coastei Pontevedra din Galicia (Spania) este un mic paradis în care vei găsi de asemenea o sumedenie de peşteri, stânci, plaje interesante şi dune de nisip. Plaja Rodas din insulele Cies a fost, spre exemplu, declarată la un moment dat de publicaţia The Guardian cea mai frumoasa plajă din lume, toate cele trei insule care alcătuiesc arhipelagul (Illa de Monteagudo, Illa do Faro şi Illa do San Martino) având palje cu nisip alb extrem de fin. Aici găseşti şi una dintre cele mai spectaculoase rezervaţii naturale: Parcul Naţional considerat ca fiind  cel mai mare tezaur turistic al Galiciei. Se spune că pe insule se află cea mai mare colonie de pescăruşi şi că fauna şi flora conţin mai mult de 200 de specii de alge şi colonii mari de corali.

Insula Vis, Croaţia
Această mică insulă croată din Marea Adriatică este locul în care a fost filmat anul trecut filmul ”Mamma Mia! Here We Go Again”. Ca să înţelegi ce anume i-a determinat pe cineaştii din spatele peiliculei să aleagă acest loc trebuie să ştii în primul rând că aici natura este aproape neatinsă, frumuseţea brută a mediului înconjurător fiind de-a dreptul ademenitoare prin jocurile de culori pe care cerul, apa şi pământul le crează aici. Apoi, că aici există tot felul de peşteri şi insuliţe vulcanice, că soarele mediteranean mângâie fiecare bucăţică de insulă, că rămăşiţele antice romane dau un farmec aparte locului. În insula Vis, ale cărei două mari aşezări sunt oraşul Vis de pe latura estică şi Komiža pe coasta de vest, se poate face scuba diving, se poate lua pulsul festivalurilor pescăreţti (insula fiind cunoscută pentru această tradiţie), se pot vizita locuri neînchipuit de frumoase precum Peştera Albastră care, iluminată de razele soarelui care pătrund în apa cristalină, crează în interior un spectacol de culori albastre-artgintii de neimaginat.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora