„International Wine Contest Bucharest” 2017, reper pe harta mondială a vinului - LIFE.ro
Mergi la conținut

„International Wine Contest Bucharest” 2017, reper pe harta mondială a vinului

Orice piaţă civilizată a vinului are nevoie de un concurs sau de mai multe concursuri de vin, naţionale sau internaţionale, pentru că acestea reuşesc să stabilească nişte repere clare, atât de necesare consumatorilor, cât şi actorilor ce activează în această piaţă.
Share this article

Într-o epocă a tehnologiei, în care informaţia se află la indexul utilizatorului de mobil, poate că medaliile câştigate în concursuri şi aplicate pe sticla de vin nu mai influenţează decizia de cumpărare a consumatorilor aşa cum o făceau odată. Cu toate acestea, orice piaţă civilizată a vinului are nevoie de un concurs sau de mai multe concursuri de vin, naţionale sau internaţionale, pentru că acestea reuşesc să stabilească nişte repere clare, atât de necesare consumatorilor, cât şi actorilor ce activează în această piaţă.

În perioada 25-28 mai, la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti s-a desfăşurat cea de-a XIV-a ediţie a celui mai mare concurs internaţional de vinuri din Europa de Est, „International Wine Contest Bucharest” 2017. Anul acesta, IWCB 2017 a reuşit să aducă în faţa juraţilor degustători 1684 de probe, vinuri provenite din peste 26 de ţări, inclusiv România. Această competiţie s-a desfăşurat sub patronajul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV) şi a Federaţiei Internaţionale a Marilor Concursuri de Vinuri (VINOFED), cu sprijinul Federaţiei Internaţionale a Scriitorilor şi Jurnaliştilor de vin (FIJEV) şi a Primăriei Capitalei.

Pentru prima dată în istoria acestui concurs, probele provenite din afara României (956 de vinuri, adică 57,3% din probe) au depăşit numărul de vinuri înscrise de producătorii români (719 probe, adică 42,7% din probe). Cea mai mare pondere a probelor înscrise în concurs a fost cea a vinurilor liniştite (1570), dintre acestea 44,1% fiind vinuri albe, 11,6%, roze şi 44,3% au fost vinuri roşii. De asemenea, în competiţie au ai fost înscrise şi 89 de vinuri efervescente şi 25 de distilate de origine vitivinicolă. În conformitate ce regulamentele VINOFED, ce prevăd ca juriul să fie format în majoritate din specialişti străini, ediţia de anul acesta a IWCB s-a bucurat de participarea a 33 de degustători străini, din 22 de ţări şi a 24 de juraţi din România, specialişti proveniţi din toate sectoarele lumii vinului: degustători autorizaţi, vinificatori, membri ai mediului academic, cursanţi WSET level 3, jurnalişti, somelieri.

Rigorile unui concurs internaţional

Probele intrate în concurs au fost clasificate în serii, în mai multe categorii: vinuri albe non-aromatice, vinuri roze non-aromatice, vinuri roşii non-aromatice, vinuri aromatice, vinuri spumante, vinuri licoroase, vinuri speciale şi alte băuturi spirtoase de origine viticolă. Identitatea vinurilor analizate în cadrul concursului a fost secretă până la finalul zilei de concurs. Degustările pentru toate seriile s-au realizat în orb, garantându-se un anonimat total al probelor, singurele indicii prezentate juraţilor fiind anul de recoltă şi categoria de vin. Vinurile degustate au fost evaluate pe tablete electronice – IWCB este primul concurs de mare dimensiune din lume care a apelat la high-tech pentru notarea vinurilor – urmărindu-se fişa de degustare propusă de Organizaţia Internaţională Vitivinicolă. Serviciul vinurilor a fost asigurat de către somelierii din Organizaţia Somelierilor din România (OSR 2011), degustările desfăşurându-se după toate rigorile impuse de un astfel de eveniment.

Punctajele finale pentru fiecare probă au fost realizate prin eliminarea extremelor (nota cea mai mică şi nota cea mai mare dintre cele acordate de către membrii comisiei de jurizare) şi prin efectuarea mediei aritmetice a notelor rămase. Jurizarea s-a realizat cu ajutorul a opt comisii a câte şapte persoane, decizia de a mări numărul de juraţi pe fiecare comisie fiind luată pentru o mai bună acurateţe a notării. Vinurile cu punctaj între 82 şi 84,9 vor primi „medalii de argint”, cele cu punctaje între 85 şi 91,9 puncte, „medalii de aur”, iar vinurile ale căror punctaje vor depăşi 92 puncte vor fi distinse cu „mari medalii de aur”. De asemenea, conform regulamentelor VINOFED, numărul de medalii acordate nu poate depăşi 30% din numărul de probe înscrise în concurs.

IWCB – ambasador al vinului românesc

Cu ediţia de anul acesta, IWCB a reuşit să demonstreze că dezideratul de a deveni una dintre competiţiile de referinţă din lume nu este unul utopic. Deja superioară, din punct de vedere al numărului de probe şi al numărului de juraţi, unor concursuri cu tradiţie la nivel internaţional, această competiţie îşi urmează creşterea organică anuală, fiind singurul concurs la nivel mondial în cadrul căruia probele sunt înscrise gratuit.

Importanţa acestei competiţii pentru vinul românesc constă nu numai în faptul că ea reuşeşte, prin ierarhiile create şi prin medaliile acordate, să creeze un sistem de referinţă calitativ pentru consumatori, dar oferă şi un mecanism de raportare cât mai obiectivă la piaţă, la îndemâna oricărui producător. Un concurs de vinuri este relevant pentru piaţă şi consumator atunci când numărul de vinuri înscrise este unul care reuşeşte să reflecte imaginea sectorului în sine. Inclusiv la acest capitol IWCB a reuşit să treacă dincolo de graniţe, raportarea în cadrul acestui concurs făcându-se de această dată la nivel internaţional. Diversitatea şi multitudinea de gusturi şi opinii a juraţilor prezenţi în concurs, fiecare în parte fiind reprezentant al pieţei din care provine, fac ca vinurile analizate să fie judecate de asemenea dintr-o perspectivă internaţională.

În aceeaşi măsură, tocmai caracterul internaţional face din IWCB un bun ambasador pentru vinul românesc şi pentru România. Prin intermediul acestui concurs, specialiştii invitaţi, unii dintre ei jurnalişti de renume şi lideri de opinie în mediile din care provin, ajung să intre în contact atât cu vinurile şi soiurile autohtone, dar şi cu bucătăria, cultura şi arhitectura autohtonă.

Rezultatele „International Wine Contest Bucharest” 2017 vor fi făcute publice pe data de 2 iunie 2017, pe site-ul IWCB.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora