INTERVIU Medic român întors în țară din Anglia: „Acasă, aportul meu va conta mult mai mult” - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Când a plecat de la King’s College Hospital, din Londra, colegii britanici l-au întrebat mirați de ce a ales să renunțe la un post atât de râvnit de medici din întreaga lume. Când a ajuns în România, prietenii medici de aici l-au întrebat și ei mirați de ce a decis să vină în țară. După 8 ani petrecuți în străinătate, dr. Dan Dumitrașcu-Biriș a simțit că trebuie să aducă în România experiența „de afară”. Acum, lucrează la Spitalul Premiere din Timișoara, parte din Rețeaua Regina Maria, în echipa centrului de medicină fetală coordonată de dr. Bogdan Mureșan.

La fiecare 4 ore, un medic român a plecat din țară în 2020. În total, 2.173 de medici au solicitat, în primul an de pandemie, eliberarea de certificate de conformitate care le permit să profeseze în alte țări, potrivit datelor obținute de HotNews.ro de la Ministerul Sănătății.

Citește și: Dr Cristina Bloț, medicul care a lăsat America pentru pacienții din România. Care e diferența dintre sistemele de sănătate american și românesc și cum arată obezitatea în România, din perspectiva medicului care i-a tratat pe americani?

Exodul medicilor este un fenomen constant al ultimilor ani, care a lăsat România fără câteva zeci de mii de specialiști în ultimul deceniu. Foarte puțini dintre ei aleg să se întoarcă în țară după ce au lucrat în străinătate. Cei care totuși revin, o fac pentru că vor să aducă experiența „de afară” în România.

Din 2013 și până în toamna lui 2021, când a revenit în țară, medicul Dan Dumitrașcu-Biriș a profesat într-unul dintre cele mai mari centre de medicină materno-fetală din lume: King’s College Hospital, din Londra. Cu aproape 5.000 de nașteri pe an, King’s College Hospital este cea mai mare maternitate din sudul Londrei. Departamentul de medicină fetală al acestui spital este un centru de referință care consultă între 8.000 și 10.000 de gravide anual.

Ecografia morfofetală, cea mai importantă investigație a medicinei materno-fetale

Ce anume face specialistul în medicină materno-fetală? Aceasta este o ramură modernă, o supraspecializare a obstetricii care urmărește dezvoltarea fătului până la naștere și depistează diversele anomalii congenitale pe care le poate suferi, cât și eventualele complicații la viitoarea mamă. Medicul obstetrician supraspecializat în medicină materno-fetală, așa cum este dr. Dan Dumitrașcu-Biriș, urmărește sarcinile cu risc crescut, fie că acestea apar din cauze legate de mamă, de făt sau de o combinație între cele două. El poate diagnostica timpuriu în sarcină eventualele anomalii, prin evaluări complexe și de mare acuratețe. Cea mai importantă investigație în acest dem cea cunoscută gravidelor cu numele de ecografie morfofetală sau morfologie fetală.Continuarea articolului, AICI

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO