fbpx

Căutare

Share this article

Este foarte greu să adaugi cuvinte lângă numele lui Ion Raţiu. „Om politic”, „creştin-democrat”, „lider”, „nobil”, „intelectual” – niciunul dintre acestea nu exprimă pe deplin personalitatea sa, însă toate aceste cuvinte sunt adevărate. La fel ca şi cuvintele marelui om politic: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine.”

Luna aceasta Ion Raţiu este celebrat printr-o expoziţie de fotografie la Muzeul Ţăranului Român. Şi este un prilej să ni-l aducem aminte şi să descoperim alte faţete ale personalităţii sale. Iar pentru cei tineri este un bun moment să îl cunoască.
Expoziţia de fotografie „Ion Raţiu. Un destin pentru România” organizată de Centrul Raţiu pentru Democraţie are loc între 5 şi 22 mai, la Sala Tancred Bănăţeanu de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
Vom regăsi în expoziţie imagini ale liderului politic, fotografii post-1989, până la moartea sa, în anul 2000. Scopul proiectului este acela de a evidenţia un stil unic de leadership, prin urmare majoritatea fotografiilor îl vor reprezenta fie ca lider în exil care protestează împotriva regimului Ceauşescu, fie ca deputat ales în Camera Deputaţilor din Parlamentul României.
Familia Raţiu este una dintre cele mai vechi familii nobile din Transilvania. Existenţa sa datează din timpul lui Sigismund de Luxemburg, din secolul al XIV-lea. Originea numelui de familie Raţiu (Ratz / Racz) a fost pentru prima oară atestată în localitatea Noşlac, judeţul Turda-Arieş
Ion Raţiu a rămas unul dintre cei mai reputaţi creştin-democraţi din România. Principiile sale au animat numeroase generaţii de români, deşi generaţiile tinere nu au apucat să îl cunoască, nici măcar din cărţile de istorie.
(Şi) Acestei generaţii Ion Raţiu i-ar fi spus: „Nu aduce nici o critică, nici măcar «constructivă», semenului tău care luptă. Critica ta să se afirme prin faptă: fă mai mult şi mai bine decât face el”.
Programul expoziţiei
5 mai, ora 14:00 – Conferinţa de deschidere, în prezenţa lui Indrei Raţiu, unul dintre fiii lui Ion Raţiu;
10, 12 şi 17 mai, orele 10:00 – 12:00 – Tur ghidat de către Răzvan Orăşanu, Director Executiv al Institutului de Studii Populare;
18 mai, ora 13:30 – Ion Raţiu. Un destin pentru România – conferinţă, în prezenţa lui Nicolae Raţiu, Indrei Raţiu şi Petre Răileanu, curatorul jurnalelor lui Ion Raţiu;
22 mai – Închiderea expoziţiei.
„Ion Raţiu. Un destin pentru România” – expoziţie de fotografie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Sala Tancred Bănăţeanu, între 5 – 22 mai. Accesul la eveniment este liber, cu o confirmare în prealabil, transmisă la adresa de e-mail [email protected]
 

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO