Căutare

Share this article

Istoria costumului de baie începe cu câteva sute de ani în urmă când oamenii nu purtau de fapt nimic atunci când mergeau la scăldat.

Astăzi, când vorbim despre costume de baie, avem opțiuni și stiluri nelimitate din care să alegem. Există costumele de baie minimaliste, cele retro, bikini triunghiulari foarte zgârciți cu materialul folosit, plus orice îți poți imagina derivând din aceste modele. Dar nu a fost așa mereu.

Întorcându-ne pe la jumătatea anilor 1800, femeile purtau ceva ce numai costum de baie nu putea fi numit. Erau de fapt niște rochii ce le acopereau tot corpul și care limitau complet activitatea înotului. Îmbrăcată în acest „costum de baie” puteai doar să te înmoi puțin în apă, nimic altceva. Abia în perioada primului Război mondial s-a inventat prima ținută ce semăna oarecum cu un costum de baie dintr-o singură piesă, însă, din cauza compoziției materialului din lână, acesta cădea după ce se uda. Abia prin anii ’60 – 70’ au apărut acei bikini supraelastici pe care doar Brigitte Bardot sau Christie Brinkley îi etalau fără probleme, din postura lor de bombe sexi.

Dar ca să închidem cercul, trebuie să-i mulțumim lui Taylor Swift care a reintrodus moda retro a costumelor de baie în anii 1950.

Istoria costumului de baie de la 1800

Acea rochie ce acoperea întreg corpul era folosită doar pentru a defila, sau cum se spune pe la țară, „să arăți că ai”, nicidecum să înoți. Pentru ca picioarele să fie tot timpul acoperite, fustele erau încărcate cu praf de plumb, iar pe dedesubt, se purtau ciorapi.

Foto: Shutterstock

Costumul de baie la 1900

În această epocă, costumele de baie au evoluat puțin. A devenit foarte popular acel costum care era de fapt tot o rochie, dar până la genunchi, picioarele fiind în continuare acoperite cu ciorapi. Poliția patrula pe plajă ca nu cumva femeile să poarte rochii mai scurte decât cele general acceptate.

Foto: Shutterstock

Costumul de baie la 1920

După primul Război mondial, au apărut costumele de baie dintr-o bucată. Dar nu semănau deloc cu ce purtăm noi astăzi. Erau fabricate dintr-un material de lână, acopereau coapsele și odată ce se udau, picau inestetic pe corp.

Foto: Shutterstock

1940

Al doilea Război mondial impune raționalizarea materialelor de consum, iar femeile încep să idolatrizeze siluetele clepsidră, lucru ce aduce mai multă eleganță în costumele de baie. Apar astfel costumele de baie din două piese, din materiale ce se întind pe piele sub formă de sutiene generoase, și slip cu talie înaltă.

Foto: Shutterstock

Istoria costumului de baie la 1960

Deși în 1946 au fost inventați bikini, acest model nu a ajuns popular decât la jumătatea anilor 1960, când a fost acompaniat de un sutien mai moale și cu bretele mai subțiri. Nimeni nu prezenta mai bine acest model de costum de baie al anilor 1960 decât Brigitte Bardot.

1980

Perioada anilor 1980 aduce o nouă fixație în modă, aceea pentru corpurile zvelte, atletice. Stilul sportiv intră în vogă și atinge apogeul la sfârșitul decadei când costumul de baie dintr-o bucată, roșu, din Baywatch pare să devină ținuta de vis a oricărei femei.

Foto: Shutterstock

Costumul de baie la 1990

Moda costumelor de baie se împarte în două tabere în această decadă a obsedaților de design: stilul glamour ostentativ, cu mult auriu și satin și stilul minimalist, observat la costumul de baie Hermes purtat de Naomi Campbell.

Moda anilor 2000

Împrumutând detalii din deceniile trecute, moda anilor 2000 aduce costume de baie ce se pot combina în foarte multe feluri, de la bikini mai decoltați sau cu talie înaltă, la sutiene cu forme triunghiulare și până la costume de baie dintr-o singură piesă, cu aspecte retro. Anii 2000 reprezintă perioada în care s-au făcut cele mai multe combinații împrumutate din stilurile anilor trecuți.

Foto: Shutterstock
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO