fbpx

Căutare

Share this article

Povestea vieții lui Jack Ma, fondatorul Alibaba, pare mai degrabă un roman cu accente dramatice, dar cu final fericit. A crescut în China comunistă, a picat examenul de intrare la Facultate de două ori, a fost respins la zeci de joburi, înainte de a da lovitura cu compania sa, Alibaba. Împreună cu 17 prieteni de încredere și bogați, Jack Ma a înființat în 1999 cea mai mare platformă de comerț electronic din China, estimată astăzi la 160 de miliarde de dolari. Alibaba l-a transformat dintr-un modest profesor de engleză și traducător într-un miliardar.

Cum a ajuns Jack Ma de la un profesor care câștiga 12 dolari pe oră la cel mai bogat om din China

A crescut într-o familie fără mari posibilități financiare

Jack Ma, pe numele său real, Ma Yun, s-a născut pe 15 octombrie 1964 în Hangzhou, China, într-o perioadă în care țara sa era mult mai izolată de restul lumii. Într-un asemenea context, cel mai bogat om al momentului în China a crescut într-o familie modestă, fără mari posibilități.

După vizita din 1972 a președintelui american Richard Nixon, orașul Hangzhou a început să atragă tuștii ca un magnet. Adolescentul Ma Yun se trezea cu noaptea în cap pentru a merge la cel mai mare hotel din oraș, unde le oferea vizitatorilor străini un traseu turistic. În schimbul experienței, cerea “lecții” de limbă engleză. Așa s-a ales și cu numele de “Jack”, pe care i l-a oferit un turist cu care s-a împrietenit.

sursa foto: HEPTA

A intrat la Facultate din a treia încercare

Fără bani sau prieteni influenți, Ma și-a dat seama că singura sa șansă să reușească în viața rămâne educația. După liceu, s-a înscris la facultate, dar a picat de două ori examenul. A reușit de abia din a treia încercare să intre la Institutul Pedagogic din Hangzhou. A absolvit în 1988, după care a bifat o mulțime de interviuri de angajare. A fost respins de la aproximativ 20 de joburi, inclusiv la KFC, înainte să fie angajat ca profesor de engleză. Câștiga 12 dolari pe oră la Universitatea din oraș.

Cum i-a venit ideea sa înființeze Alibaba

Nu avea absolut nicio experiența cu computerele, însă a rămas captivat după ce a folosit pentru prima oară internetul, într-o delegație în Statele Unite în 1995. Începuse de curând un business cu traduceri și vizita în America o făcuse cu scopul de a ajuta o firmă chineză să recupereze o sumă de bani. “Legenda” spune că primul cuvânt căutat de Mo pe internet a fost “bere” și că a fost surprins să vadă că niciun brand chinezesc nu apare în căutare. Acela a fost momentul în care s-a hotărât să întîințeze o companie de comerț online pe piața din China.

Deși primele două încercări au eșuat, patru ani mai târziu, în 1999 i-a adunat în apartamentul său pe 17 dintre cei mai buni prieteni ai lui și i-a convins să intestească în proiectul ce avea să devină Alibaba Group. Investiția inițială a fost de circa 25 de milioane de dolari. Site-ul le oferea producătorilor șansa să își expună produsele acolo și cumpărătorilor să le achizționeze direct de pe site.

În curând, serviciul a început să atragă clienți din întreaga lume. Până în octombrie 1999, compania reușea să își “scoată” investiția inițială.

sursa foto: HEPTA

Alibaba – o afacere de succes

În 2005, Yahoo a investit un miliard de dolari în Alibaba în schimbul a 40 la sută din acțiunile companiei. A fost o afacere mega profitabilă pentru Alibaba, care în acel moment încerca să întreacă eBay pe piața din China.

Ma s-a retras din funcția de CEO al Alibaba Group în 2013, rămânând doar director executiv.

Ma este cunoscut de angajații Alibaba ca fiinf un tip simpatic, căruia îi place distracția. Compania organizează anual concursuri de talent, iar Ma este un adevărat entertainer. La unul dintre evenimentele companiei, a venit îmbrăcat în punker pentru a face show în fața a 20.000 de angajați.

sursa foto: HEPTA

Alibaba, una dintre cele mai profitabile companii din lume

În 2014, compania Alibaba a devenit una dintre cele mai profitabile din lume,  după ce a reuşit să atragă 21,8 miliarde de dolari în oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) derulată pe bursa de la New York. Estimată la 160 de miliarde de dolari, Alibaba l-a transformat pe Jack Ma în cel mai bogat om din China, dar nu numai, după cele mai recente estimări Forbes.

În ciuda succesului, Jack Ma reușește să își țină viața personală departe de mass media. Acesta s-a căsătorit în anii ‘80 cu Zhang Ying, o profesoară pe care a cunoscut-o în timp ce erau amândoi elevi. Împreună au doi copii, o fată și un băiat.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO