fbpx

Căutare

Share this article

La sfârșitul perioadei de studiu, Goodall a demolat două mituri științifice legate de faptul că doar omul își poate construi uneltele și că maimuțele pe care le-a cercetat sunt vegetariene.

Adevărul este că cimpanzeii își construiesc unelte din crengi, vânează și ucid cu preferință o anumită specie de maimuțe mai mici, colobus. De altfel, agresivitatea maimuțelor cărora Goodall le-a dat nume și pe care le-a apreciat pentru comportamentul lor emotiv, afectuos, a fost una dintre concluziile amare din memoriile cercetătoarei: „Timp de zece ani, la începutul studiului, credeam că cimpanzeii din Gombe sunt adesea mai drăguți decât oamenii. și, brusc, am realizat că pot fi agresivi și brutali și că, asemeni oamenilor, au și ei partea întunecată”. Unul dintre detaliile la care se referea cercetătoarea era faptul că femelele dominante din comunități își ucid și devorează rivalele din dorința de a-și menține puterea.

Jane și cimpanzeul ei, Jubilee

Prima maimuță pe care a strâns-o în brațe a fost Jubilee, un pluș pe care tatăl ei i l-a făcut cadou, spre indignarea familiei care era de părere că jucăria era mai degrabă înspăimântătoare decât drăguță. Jubilee există și acum în locuința lui Jane din Londra.

Avea 23 de ani când a călătorit prima dată în Kenya, iar singurul ei interes pentru primate era legat cel mult de Tarzan, omul maimuță. Lucrurile aveau să se schimbe când l-a cunoscut pe antropologul Louis Leakey, omul sub îndrumarea căruia a început, trei ani mai târziu, studiul primatelor.

Jane Goodall și profesorul Louis Leakey

În 1960, Jane se mută în Tanzania însă guvernul Britanic, din considerentul  că nu se cade ca o fată de 30 de ani să călătorească singură, îi impune să meargă împreună cu mama ei. Problema avea să se rezolve de la sine trei ani mia târziu când, interesat de subiect National Geographic Channel trimite un cameraman care să surprindă viața de zi cu zi a unei femei împreună cu primatele. Cameramanul se numea Hugo Van Lawick, iar căldura relației lor din filmul Domnișoara Goodall și cimpanzeii sălbatici, care a cucerit audiența, avea să se dovedească o legătură trainică transformată într-o căsnicie, care, printre altele, avea să îi aducă un titlu de baronesă.

Jane, Hugo și fiul lor.

Primii ani ai fiului lor, Grub (Hugo Eric Louis van Lawick) au fost în Tanzania, printre primate, iar maimuțele și observarea lor au ajutat mult la creșterea lui armonioasă: ”Cred că unul dintre cele mai importante lucruri ep care le-am învățat de la maimuțe a fost legat de psihologia copilului. cu ele am realizat cât de important este pentru cel mic să fie înconjurat în primii trei ani de viață de câțiva adulți în care să aibă încredere. De altfel, primii oameni interesași de rezultatele muncii mele nu au fost nici zoologii, nici biologii, ci specialiștii în psihologia copilului”, spunea Jane într-un interviu The Guardian.

Jane și Grub, fiul ei

Jan e și Hugo aveau să divorțeze când băiatul avea 6 ani. legătura lor profesională avea să lase în urmă 140 de ore de filmare cu Jane și primatele, material care a fost transformat într-un documentar devenit celebru, în 2014, Jane. Fiul lor trăiește acum în Tanzania unde construiește bărci. Jane s-a recăsătorit la scurt timp după divorț, cu Derek Bryceson, bărbatul ce avea să o susțină necondiționat în călătoria sa de studiu.

Jane, alături de cel de-al doilea soț. Derek

 

 

 

 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO