Căutare

Share this article

Actorul francez Jean-Paul Belmondo, devenit celebru cu rolul din filmul „Cu sufletul la gură/ A bout de souffle”, de Jean-Luc Godard, şi regizorul Jerzy Skolimowski, un pionier al Noului Val din cinematografia poloneză, vor primi Leul de Aur pentru întreaga carieră la cea de-a 73-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia, informează revista Variety, citată de News.ro.

Jean-Paul Belmondo, despre care organizatorii Mostrei spun că reprezintă „o legendă a cinematografiei franceze şi internaţionale”, a participat pentru prima dată la Veneţia în 1965 cu un alt film regizat de Godard, intitulat „Pierrot le Fou”, care a fost fluierat de spectatorii italieni, înainte de a fi apreciat de critici şi de a deveni un film clasic.

Jean-Paul Belmondo. Foto: Hepta.

Belmondo, sinonim al expresiei „French cool”, este cunoscut, de asemenea, pentru rolurile din filmele franceze cu gangsteri, precum „Classe tous risques” (1960), de Claude Sautet, şi „Borsalino” (1970), de Jacques Deray. Printre celelalte titluri sonore din filmografia starului francez se află pelicule precum „Panică în oraş/ Peur sur la ville” (1975), de Henri Verneuil şi două filme regizate de celebrul Claude Lelouch – romanţa în stil hollywoodian „Un bărbat care îmi place/ Un homme qui me plaît” (1969) şi drama „Viaţa unui copil răsfăţat/ Itinéraire d’un enfant gâté” (1988). Belmondo a jucat şi rolul unui membru al Legiunii Franceze într-un film din seria „James Bond”, thrillerul „Casino Royale” din 1967.

Jerzy Skolimowski reprezintă o prezenţă obişnuită la Veneţia, unde mai multe dintre filmele sale au fost proiectate în celebrul cinematograf Lido, începând cu drama „Deep End” (1970) şi continuând până în perioada recentă, cu filmul „Essential Killing”, în care Vincent Gallo joacă rolul unui insurgent taliban, în 2010. Cineastul polonez a făcut parte şi din juriul competiţiei oficiale de la Veneţia în anul 2001.

 

Jerzy Skolimowski este considerat „copilul teribil” al Noului Val din cinema-ul din Europa de Est, pe care el însuşi l-a iniţiat în anii 1960. „Jerzy Skolimowski şi Roman Polanski sunt cei doi cineaşti care au contribuit cel mai mult la renaşterea cinematografiei poloneze”, afirmă organizatorii Mostrei.

Încălcând tradiţia, organizatorii Festivalului de Film de la Veneţia au decis ca în acest an să acorde doi Lei de Aur pentru întreaga carieră şi au anunţat că în anii următorii vor proceda în acest fel. Un Leu de Aur onorific va fi atribuit fie unui regizor, fie unui producător, iar celălalt va fi atribuit unui actor.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO