fbpx

Căutare

Share this article

În primăvara anului 2016, foarte puțini oameni din orășelul american El Paso auziseră de un puști în vârstă de 17 ani pe nume Khalid Donnel Robinson.

Derulând pe repede înainte până la finalul anului 2017 toți americanii și doarte mulți oameni din lumea întreagă îl știau pe cel care se numea simplu Khalid pentru talentele sale muzicale de excepție.

Khalid
Khalid. Foto: Rolling Stones

Cine este Khalid?

Khalid este un cântăreț și compozitor american, care a ajuns faimos cu single-ul său de debut „Location”, ce a urcat pe locul 16 în topul „US Billboard Hot 100”. Albumul său de studio de debut „American Teen”, care a fost numit în mod conștient pentru a combate opiniile stereotipe despre „comportamentul potrivit al tinerilor americani”, a avut la fel de mare succes și a ajuns pe locul 4 în topul albumelor „US Billboard 200”.

Crescut de o mamă singură, care a lucrat în armată, s-a mutat dintr-un loc în altul și pictează adesea tablouri dureroase ale singurătății adolescentine, precum și ale iubirii, prin cântecele sale. În timp ce vorbește despre relații fragile, Khalid face referiri generoase la tehnologie – telefoane mobile, albume foto, GPS, aplicații de share riding – și uneori la marijuana.

Khalid
Khalid în copilărie. Foto: Capitalxtra.com

Potrivit declarațiilor lui, deși a scris cântece despre prietenii săi care au avut gânduri sinucigașe, el nu a simțit același lucru, dar a vrut de multe ori să „dispară”.

Deși s-a simțit dezrădăcinat pe tot parcursul copilăriei și adolescenței, și-a găsit un sentiment de apartenență după ce s-a mutat în El Paso, Texas. Muzica sa a fost influențată de artiști precum Kendrick Lamar, A$AP Rocky, Father John Misty, Frank Ocean, Grizzly Bear, Chance the Rapper, Lorde, India, Arie și James Blake, însă el consideră că mama lui este cea mai mare inspirație a sa muzicală.

Copilăria și adolescența lui Khalid

Khalid Donnel Robinson s-a născut pe 11 februarie 1998 în Fort Stewart, Georgia și a fost crescut de mama sa, Linda Wolfe, care a lucrat în armată ca tehnician de aprovizionare timp de peste 10 ani. Datorită slujbei ei, au fost nevoiți să se mute frecvent când era mic și au trăit în locuri precum Fort Campbell în Kentucky, Fort Drum în Watertown, New York și în Heidelberg, Germania timp de șase ani.

Părinții săi s-au despărțit când era foarte mic, iar când era în clasa a doua, locuind în Germania cu mama sa, tatăl său a fost ucis după ce a fost lovit de o mașină. Mama lui s-a retras ulterior din armată la Fort Bliss din El Paso, Texas, ca sergent de prima clasă.

Khalid
Khalid în copilărie, alături de mama sa. Foto: Rolling Stones

Mama lui, care dorea să fie cântăreață de R&B încă din anii 1990, a cântat cu o trupă a armatei americane, asta după ce s-a alăturat armatei din cauza problemelor de familie. Fiind așa pasionată de muzică, adeseori, în copilăria și adolescența lui Khalid, îi plăcea să cânte împreună cu el, în duet. Acest lucru i-a trezit lui Khalid interesul pentru muzică și l-a determinat să vizioneze videoclipuri pe YouTube cu cântăreți celebri precum Fleetwood Mac, Adele, Bill Withers, Aaliyah și Părintele John Misty pentru a le învăța stilul.

După ce s-a întors din Germania, familia s-a mutat la New York, unde a cântat în musicaluri la școală, jucându-l pe Cornelius în „Hello, Dolly” și Seaweed în „Hairspray”. Talentul său muzical i-a adus popularitate, dar l-a făcut și o țintă a bullyingului.

Khalid a urmat ultimul an de liceu la Americas High School din El Paso, Texas. Inițial s-a gândit să devină profesor de muzică, dar a început să scrie și să înregistreze cântece în liceu și le-a încărcat pe pagina lui Soundcloud.

Începutul carierei lui Khalid și cunoașterea gloriei

Unele dintre primele melodii pe care Khalid le-a încărcat pe internet au fost „Saved” și „Stuck On You”. Dornic să scoată o altă melodie înainte de bal, a reușit să-l contacteze pe producătorul Syk Sense și a primit o invitație de a lucra cu el într-un studio din Atlanta.

A lucrat mai întâi în Atlanta și apoi înapoi în El Paso și a lansat „Location”, care în cele din urmă va deveni un single revoluționar ce-i va aducde mai multe certificări de platină de la RIAA. Piesa a ajuns până pe locul 20 în topul Billboard „Mainstream R&B/Hip-Hop Airplay” în 2016 și în Top 10 „Billboard Hot R&B Songs” pe 21 ianuarie 2017.

A apărut pe single-ul „Electric” al Alinei Baraz, lansat în ianuarie 2016. În luna decembrie a celuiași an, a colaborat cu duo-ul din Brooklyn, Brasstracks, la piesa „Whirlwind” din seria Yours Truly și Adidas Originals Songs from Scratch, care a fost ascultată de peste 700.000 de ori pe SoundCloud.

În ianuarie și februarie 2017, a plecat în turneul său de debut, „Location Tour”, acoperind 21 de orașe din SUA, precum și Canada și Europa. A vândut toate biletele din cele 25 de locații ale turneului, inclusiv Tricky Falls din El Paso, cu o capacitate de 1.500 de persoane.

După încheierea turneului, Khalid și-a lansat albumul de studio de debut „American Teen”, pe 3 martie 2017. Susținut de single-uri precum „Location” și „Young Dumb & Broke”, albumul a debutat pe locul 9 în „Billboard 200” și a ajuns pe locul 4 în august și, de asemenea, pe primul loc în topul albumelor R&B.

Khalid
Khalid și mama sa. Foto: KisselPaso

Prima sa apariție televizată a fost la „The Tonight Show Starring Jimmy Fallon” pe 15 martie 2017 și a interpretat piesa „Location”, susținută de „The Roots”. Una dintre melodiile sale, „Angels”, a fost prezentată în episodul „Don’t Stop Me Now” din serialul ABC „Grey’s Anatomy” pe 27 aprilie 2017.

El și-a început al doilea turneu „American Teen Tour” în 25 de orașe, pe 12 iulie 2017. În luna septembrie din acel an, s-a alăturat lui Lorde, artista care l-a influențat puternic, pentru a cânta în deschiderea turneului ei prin Marea Britanie.

Ultimul album

În vara acestui an, Khalid a anunțat lansarea celui de-al treilea album al său, „Everything Is Changing”.

Noul album urmează să fie lansat la sfârșitul anului și vine la doi ani după „Free Spirit”, ce a fost lansat în 2019. Khalid spune că acest al treilea album este despre găsirea „unui scop și a unui sentiment de sine într-o lume în care totul este conectat digital, dar deconectat emoțional”.

Khalid
Khalid în concert. Foto: The Jakarta Post

Khalid a subliniat că a fost „inspirat de felul în care m-am simțit în timpul pandemiei și de bilanțul emoțional pe care l-a avut carantina asupra mea și a prietenilor mei”.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO