Căutare

Share this article

Toyota Motor Corp a prezentat un robot de mici dimensiuni, denumit Kirobo Mini, construit pentru a funcţiona ca un companion pentru persoanele singure, într-o Japonie în care populaţia indiferent de vârstă suferă de însingurare.

Roboţelul de numai 10 centimetri este capabil să recunoască emoţiile persoanei din faţă şi săi îi vorbească, inclusiv să îi răspundă, întocmai ca un companion. Mai mult, acesta clipeşte şi vorbeşte cu o voce de bebeluş.

„Se clatină puţin, iar asta imită un bebeluş care este aşezat, dar care nu şi-a dezvoltat încă abilitatea de a-şi păstra echilibrul”, a spus Fuminori Kataoka, creatorul robotului Kirobo Mini. „Această vulnerabilitate are rolul de a stimula o conexiune emoţională”, a adăugat el.

Toyota intenţionează să comercializeze robotul Kirobo Mini cu suma de 39.800 de yeni (392 de dolari), companionul dotat cu inteligenţă artificială fiind disponibil în Japonia din ianuarie anul viitor.

Robotul va fi pus în vânzare alături de un „leagăn”, dar şi de un scaun dedicat, ca pentru bebeluşi, creat pentru a putea să fie fixat în suportul pentru pahare din automobile.

Noul robot automatizat creat de Toyota se înscrie într-o listă mai lungă tot mai mare de roboţi-companioni, precum Jibo, creat de experţii în robotică de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) pentru a semăna cu o lampă, şi Paro, un robot ce imită un pui de focă, realizat de compania japoneză Intelligent System Co Ltd în scopuri terapeutice, pentru a-şi ajuta pe pacienţii în vârstă diagnosticaţi cu demenţă.

Potrivit inginerului Fuminori Kataoka, Toyota, care investeşte puternic pentru a dezvolta un program de inteligenţă artificială ce va fi inclus într-un model viitor de automobil care se conduce singur, consideră că robotul-bebeluş Kirobo Mini reprezintă un pas înainte în direcţia construirii unor roboţi mai avansaţi, capabili să recunoască şi să reacţioneze la emoţiile umane.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO