La ce seriale să ne uităm pentru a înţelege puţin lumea politică de astăzi? - LIFE.ro
Mergi la conținut

La ce seriale să ne uităm pentru a înţelege puţin lumea politică de astăzi?

În ultima vreme ajungem din ce în ce mai des să ne întrebăm cum am ajuns în această situaţie politică şi dacă mai putem face ceva pentru a o schimba. Şi cu toate luptele noastre, întrebarea de ce se întâmplă lucrurile astea rămâne. Poate serialele ne vor ajuta să obţinem câteva răspunsuri. La ce seriale să ne uităm pentru a înţelege puţin lumea politică de astăzi (de la noi şi de peste tot)?
Share this article

În ultima vreme ajungem din ce în ce mai des să ne întrebăm cum am ajuns în această situaţie politică şi dacă mai putem face ceva pentru a o schimba. Căutăm lucruri pentru a pleca din România, neînţelegând de ce se întâmplă lucrurile acestea, tocmai la noi şi tocmai la nici 28 de ani de când am ieşit de sub un regim totalitar. Nedreptăţile, nesiguranţele, atrocităţile din vremea lui Ceauşescu sunt încă o amintire prea proaspătă în mintea multora dintre cei care astăzi se tem ca trecutul să nu fie prezent. Iar noi, cei care nu am trăit nicio zi sub acel regim sperăm ca luptele pe care le ducem să aibă sorţi de izbândă. 

Şi cu toate luptele noastre, întrebarea de ce se întâmplă lucrurile astea rămâne. Poate serialele ne vor ajuta să obţinem câteva răspunsuri. La ce seriale să ne uităm pentru a înţelege puţin lumea politică de astăzi (de la noi şi de peste tot)?

Political Animals

Am ales să vorbim despre acest serial în primul rând pentru numele său: pare atât de potrivit pentru lumea politică. Serialul vorbeşte despre povestea unei foste prime doamne (Sigourney Weaver) care candidează pentru funcţia de Preşedinte. Pierzând nominalizarea, aceasta este desemnată Secretat de Stat de către candidatul rival. Extrem de familiar subiectul, nu este aşa? Poate pentru că serialul a apărut prin 2012, la patru ani după ce Hillary Clinton trăise exact aceeaşi experienţă. 

În Political Animals, însă, Elaine Barrish (Weaver) divorţează de soţul său, dar apropierea de realitatea familiei Clinton este foarte mare. În serial Barrish încearcă să găsească un echilibru între crizele internaţionale pe care ar trebui să le rezolve şi problemele familiare provocate de cei doi băieţi (unul dintre ei jucat de Sebastian Stan), fostul soţ (Ciarán Hinds) şi mama sa cu viziuni liberale (Ellen Burstyn). Şi niciunele nu sunt uşoare. 

Din nefericire mini seria produsă de Greg Berlanti a avut doar şase episoade. De atunci Berlanti şi-a îndreptat atenţia către producţiile cu super eroi. Însă, la cât de multe lucruri se întâmplă în lume, mai ales după alegerile din 2016, ne-am dori ca Berlanti să se întoarcă şi la subiecte … mai actuale. 

Madam Secretary

Şi continuăm pe acelaşi fir narativ cu femeile în prim planul acţiunii politice … poate, poate, o să înţelegem şi noi ce înseamnă să fii femeie cu putere (şi cunoştinţe) în această lume. Madam Secretary este unul dintre cele mai solide şi mai curajoase producţii de televiziune care tratează subiectul politicii. Un mix extrem de interesant între problemele internaţionale şi cele domestice (evident, de peste ocean). Iar Tea Leoni este incredibilă în rolul său de Secretar de Stat (da, da, tot modelul Hillary este şi aici). 

Putem să ne uităm la serial pentru a vedea cum ar trebui rezolvate probleme precum discriminările sau LGBT (apropo şi Sara Ramirez, ex Grey’s Anatomy, joacă în serial). Vă spun de pe acum … nu se vorbeşte despre referendumuri. 

Scandal

Şi rămânem din nou la modelul Hillary şi la femeile puternice în rolurile principale. De data aceasta, însă, Scandal ne duce nu doar în clişeele poveştii familiei Clinton, ci şi în spatele acţiunilor politicienilor. Pentru a le înţelege motivaţiile este suficient să o vedem la treabă pe Olivia Pope (Kerry Washington) împreună cu gladiatorii săi. Consultant politic, Pope şi echipa sa pot rezolva toate problemele cu care se confruntă personajele din această lume complicată a politicii. Ca un maestru păpuşar, Pope reuşeşte să manipuleze orice situaţie pentru a ieşi învingătoare.

Însă serialul nu este doar despre putere sau manipulare, este despre interesele oamenilor (sau a unor grupuri) din spatele politicienilor. Uitându-ne la Scandal, poate vom înţelege şi de ce se întâmplă anumite lucruri în România. 

House of Cards

Lăsând la o parte toate discuţiile din jurul lui Kevin Spacey (a cărui implicare în #metoo ne-a făcut să uităm şi ce actor minunat este/a fost), House of Cards este unul dintre cele mai interesante şi mai captivante seriale ale ultimului deceniu. La fel ca în Scandal, aici putem vedea foarte bine interesele meschine, uneori machiavelice (sau chiar criminale) ale oamenilor din politică. Şi din nou spun, uitându-ne la acest serial, am putea înţelege de ce discutăm astăzi despre anumite schimbări de legi sau de ce vedem anumiţi oameni politici în diferite funcţii. 

O să credeţi uneori că este mult prea mult şi că ce se întâmplă în serial depăşeşte realitatea. Ce bine ar fi să fie aşa. Dar nu prea cred. Serialul ne arată că oamenii politici sunt în stare să facă orice pentru a-şi atinge obiectivele (de cele mai multe ori personale … din nou spun, seamănă foarte mult cu ce se întâmplă pe la noi, nu?). 

The Good Wife & The Good Fight 

Şi după tot ce am văzut până acum, am înţeles că politica este ca o luptă la categoria grea din care, probabil, toată lumea iese bătută. Chiar şi învingătorii. Tocmai de aceea, am ales aceste două seriale care vorbesc exact despre repercusiunile acţiunilor unor oameni politici. 

În The Good Wife vedem ce înseamnă suferinţă şi, probabil, ce înseamnă loialitate. Atunci când eşti om politic, toate mişcările pe care le faci pot avea urmări. Iar de cele mai multe ori, aşa cum vedem în serial, familia ta este cea care suferă la final. Aici Alicia Florrick (Julianna Marguiles) este tărâtă într-un scandal sexual (tot pe modelul Hillary) şi încearcă să îşi revină. 

Pe de altă parte, în The Good Fight (unul dintre cele mai curajoase seriale ale momentului) se vorbeşte despre urmările pe care le are o guvernare (evident, a lui Donald Trump) care se bazează pe principii greşite. Lipsa de toleranţă promovată de personajele politice, duce la violenţă. Iar lista de scrupule ale aceloraşi oameni, duce la crime. Din nou spun, foarte asemănător cu ce se întâmplă la noi.  

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora