Căutare

Share this article

Se spune că poţi învăţa lucruri noi în fiecare zi şi de la cine mai bine dacă nu de la oamenii care au făcut istorie, fiecare în domeniul său? Pe de o parte, Van Gogh este recunoscut datorită lucrărilor sale care au avut o influenţă profundă asupra artei secolului al XIX-lea, prin culorile lor vii şi impactul emoţional, dar şi prin faptul că a lucrat foarte mult timp fără o ureche. Pe de alte parte, Steve Jobs ne-a adus produsele Apple pe care le folosim astăzi, dar a fost recunoscut şi datorită ţinutelor sale simple – veşnicul tricou negru. 

Doi oameni care au avut un impact semnificativ asupra domeniilor în care au lucrat, dar şi a generaţiilor care le-au urmat. Şi atunci, de ce să nu învăţăm şi astăzi de la ei?

Lecţia primită de la Vincent Van Gogh

“Great things are done by a series of small things brought together” (Lucrurile mari sunt făcute dintr-o serie de lucruri mărunte aduse împreună) — Vincent Van Gogh

Citat de mai sus ne ajută să fim mai productivi, să putem muncim la intensitate maximă o perioadă mai mare de timp şi să acceptăm şi lucrurile mărunte pe care trebuie să le facem, deşi nu ne fac mare plăcere. Mai mult decât atât, Van Gogh ne învaţă că pentru a atinge obiective măreţe poate ar fi să le împărţim în task-uri mai mici pe care să le putem realiza mai uşor. Este uşor să procrastinezi mai ales atunci când ştii că lucru pe care urmează să îl faci este foarte mare sau solicitant. Însă, atunci când îl divizezi în acţiuni de 10-15 minute o să îţi fie mai uşor să le îndeplineşti. 

De asemenea, la fel de important: lucrurile mici pe care le faci trebuie să aibă un obiectiv comun. Atunci când vei avea un obiectiv important foarte bine fixat, îţi va fi mai uşor să vezi care sunt lucrurile cu adevărat importante pe care trebuie să le faci. 

Şi dacă tot vorbim despre Van Gogh, vă las mai jos câteva lucruri pe care poate nu le ştiaţi despre marele pictor olandez: 

Lecţia primită de la Steve Jobs

“If you really look closely, most overnight successes took a long time” (Dacă te uiţi de aproape, orice succes care pare să apară peste noapte a avut nevoie de foarte mult timp) — Steve Jobs

Vedem de foarte multe ori oameni care pare că au atins succesul peste noastre. De cele mai multe ori ne rezumăm doar să ne convingem că au fost doar nişte oameni cu foarte mult noroc. Găsim explicaţii de orice fel pentru asta, doar să nu vedem munca enormă depusă. Succesul nu vine niciodată peste noapte. De cele mai multe ori înseamnă muncă, stres, presiune, sacrificii. Aşa că, e o vorbă simplă după care ar fi bine să te ghidezi … dacă nu ai atins încă succesul, nu-i nimic, continuă. 

Vrei să citești în fiecare zi câte o poveste inspirațională?

Şi dacă tot vorbim despre Steve Jobs, să îl ascultăm într-o discuţie cu studenţii de la Massachusetts Institute of Technology, în 1992 (vizionar cum a fost, avem sigur foarte multe lucruri de învăţat din această întâlnire):

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO