Les Films de Cannes à Bucarest: filme de neratat în acest week-end - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Astăzi începe ce-a de-a 7-a ediţie a unuia dintre cele mai apreciate evenimente cinematografice ale toamnei. Din 14 octombrie, timp de zece zile veţi avea ocazia să vedeţi în Bucureşti premierele filmelor de la Cannes. Proiecţiile de anul acesta au loc la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României.

În această seară are loc deschiderea oficială a festivalului, de la ora 18:30, la CinemaPRO. În deschidere va rula filmul Toni Erdmann, în prezenţa regizoarei Maren Ade, care va sta de vorbă cu publicul la finalul proiecţiei. Comedia filmată aproape integral la Bucureşti a făcut vâlvă în presa internaţională după Festivalul de la Cannes, a câştigat Premiul criticii – FIPRESCI, şi va reprezenta Germania la Gala Oscar 2017. Regizoarea Maren Ade este prezentă la festival şi cu un alt titlu – Everyone Else/ Alle Anderen (2009), film distins cu Marele Premiu al Juriului şi Ursul de argint pentru interpretare (Birgit Minichmayr) la Berlin.

Mania Akbari în „Ten”, regia Abbas Kiarostami

Tot în acest week-end artista Mania Akbari, va fi prezentă la proiecţiile filmelor lui Abbas Kiarostami. În secţiunea Tribut Abbas Kiarostami vor fi proiectate câteva dintre filmele remarcabile ale regizorului iranian: Close-Up (1990), Through the Olive Trees (1994), Le Goût de la cerise/ Taste of Cherry (Palme d’Or, Cannes 1997) şi Ten (2002).

Sâmbătă, 15 octombrie, este Ziua de Aur la CinemaPRO. Într-o singură zi vor rula – în premieră – filmele recompensate cu cele mai importante trei trofee ale anului în marile festivaluri. The Woman Who Left, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia dă startul la ora 13:30 cu, urmează (de la 18:00) Fire at Sea (r. Gianfranco Rosi), documentarul distins cu Ursul de Aur la Berlin. Seara, de la ora 21:15, va fi proiectat filmul laureat cu Palme d’Or, I Daniel Blake (r. Ken Loach).

I Daniel Blake, regia Ken Loach

Regizorul finlandez Juho Kuosmanen, marele câştigător al secţiunii Un Certain Regard la Cannes cu The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, va fi prezent duminică, de la 18:30, la proiecţia filmului său de la Cinema Elvire Popesco. Filmul său de debut, inspirat de o poveste reală, este propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

Tot în week-end, încep proiecţiile din Focus Olivier Assayas, marele invitat al ediţiei din acest a Les Films de Cannes à Bucarest: Demonlover, L’Heure d’été, L’Eau froide. Renumitul regizor francez va susţine un masterclass cu intrare liberă la UNATC pe 21 octombrie, de la ora 11:00, moderat de  criticul de film Michał Oleszczyk (Rogerebert.com). Un masterclass cu intrare liberă va susţine şi regizorul francez Alain Guiraudie (Rester Vertical, L’Inconnu du lac), pe 18 octombrie, ora 11:00, la Sala de cinema a UNATC. Moderator va fi criticul de film Pascal Mérigeau (Nouvel Observateur).

Printre titlurile programate în primul week-end de festival se află şi Juste la fin du monde al lui Xavier Dolan (Marele Premiu), American Honey (r. Andrea Arnold, Premiul Juriului), Ma’Rosa (Premiul de interpretare feminină – Jaclyn Jose), Elle (r. Paul Verhoeven), propunerea Franţei la Oscar, Fixeur, noul film al lui Adrian Sitaru, şi pelicula Şi va fi…. Aceasta este o co-producţie a studiourilor Buftea şi a Delta Film (Moscova), regizată de cineastul basarabean Valeriu Jereghi, filmată de Vivi Drăgan Vasile şi proiectată în Un Certain Regard la Cannes, în 1993. O parte din echipă va fi prezentă la proiecţia de duminică, 16 octombrie, ora 14:00, la Cinema Muzeul Ţăranului.

Festivalul Les Films de Cannes merge şi în ţară: Les Films de Cannes à Cluj-Napoca  are loc între 14 şi 16 octombrie, Ediţia de Timişoara  între 21 şi 22 octombrie, iar Ediţia de Iaşi  va avea loc între 28 şi 29 octombrie. Programul complet poate fi găsit pe filmedefestival.ro.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO