Lindsey Vonn- una dintre cele mai inspiraționale povești din lumea sportului. Diagnosticul cumplit, renașterea din cenușă și aurul olimpic - LIFE.ro
Mergi la conținut

Sportivii sunt idolatrizați nu numai pentru rezistența fizică și forța lor, ci și pentru perseverența și rezistența mentală. Stilul lor de viață este total diferit de cel al oamenilor obișnuiți. Dietele stricte, orele lungi de antrenament și timpul petrecut departe de familie sunt unele dintre cele mai frecvente sacrificii pe care trebuie să le facă sportivii de top. Pe lângă acestea, există unii sportivi care trebuie să depășească și altfel de provocări, mult mai grele. Iată o poveste de viață, despre suișuri și coborâșuri, despre ambiție și determinare, renaștere din cenușă! 

Cine este Lindsey Vonn? Copilăria și începuturile în sport

Lindsey Vonn este o atletă campioană mondială, de trei ori medaliată la Jocurile Olimpice și cea mai decorată schioare din istorie. La doar 7 ani, Vonn a știut că vrea să devină schioare. La 9 ani, ea și-a anunțat familia că va ajunge într-o zi la Jocurile Olimpice. Născută la data de 18 octombrie 1984, în St. Paul, Minnesota, Lindsey Vonn a devenit una dintre cele mai bune schioare din lume. Crescută în Minnesota împreună cu cei patru frați ai săi, Vonn și-a început ascensiunea spre celebritatea sportivă încă de când era copil, când tatăl ei, fostul schior de competiție Alan Kildow, a pus-o pentru prima dată pe schiuri.

Vonn s-a antrenat la nivel local cu antrenorul Erich Sailer înainte de a se muta la Vail, Colorado, la sfârșitul anilor 1990. În 1999, tânăra de 14 ani a intrat în istorie când a câștigat slalomul la Trofeo Topolino din Italia, devenind prima americancă ce a obținut această onoare.

Vonn a excelat în calitate de concurentă la juniori în următorii câțiva ani și a fost numită în echipa SUA pentru Jocurile Olimpice din 2002 de la Salt Lake City, Utah. În anul următor, ea a câștigat o medalie de argint la Campionatul Mondial de juniori.

Lindsey Vonn a renăscut din cenușă

Vonn este cunoscută pentru sacrificiile fizice și emoționale pe care le-a făcut în drumul ei spre culmile succesului. De-a lungul carierei sale, ea și-a rupt ligamentul încrucișat anterior, și-a fracturat brațul, și-a rupt meniscul și a suferit multiple contuzii. În ciuda acestor provocări, ea și-a dat întotdeauna timp să se recupereze și să-și revină. A fost blândă cu ea și a știut că într-o bună zi se va urca din nou pe schiuri. 

Cu mentalitatea de învingătoare, în 2008, Lindsey a cucerit primul din cele patru campionate generale ale Cupei Mondiale, la care a adăugat titluri la coborâre, Super G și combinată pentru a depăși recordul de 62 de victorii în Cupa Mondială al lui Annemarie Moser-Pröll. 

Doi ani mai târziu, sportiva a obținut o medalie de aur la coborâre la Jocurile Olimpice de iarnă din 2010. A ratat Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, din cauza multiplelor accidentări, dar a revenit spectaculos, obținând în cele din urmă o medalie de bronz la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018 de la PyeongChang, Coreea de Sud. Ea s-a retras în februarie 2019 cu 82 de victorii în Cupa Mondială din carieră.

Povești motivaționale ale sportivilor: Și-a îndeplinit visul de-o viață

În 2010, Vonn a avut șansa de a-și împlini visul de-o viață, câștigând o medalie de aur la coborâre și una de bronz la Super G la Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver, Canada. De asemenea, Vonn a continuat să domine și în afara Jocurilor Olimpice, câștigând trei titluri consecutive în proba de combinat, între 2010 și 2012, precum și al patrulea său campionat general, în 2012.

Citește și: Un nume sinonim cu victoria: Kobe Bryant, băiatul unui fost sportiv NBA care a copilărit în Italia și a cucerit o lume întreagă prin mișcările de pe terenul de baschet. Cum a reușit Mamba?

Obligată să stea pe tușă. Diagnostic cumplit

Data de 5 februarie 2013 rămâne una memorabilă în cel mai urât sens pentru marea sportivă. Atunci Vonn a suferit o căzătură îngrozitoare la Campionatele Mondiale din Austria. Diagnosticată cu rupturi ale ligamentelor încrucișate ale mușchiului încrucișat anterior și ale ligamentului lateral al genunchiului și cu o fractură a platoului tibial lateral, ea a suferit o intervenție chirurgicală de reconstrucție a genunchiului și a început o lungă perioadă de recuperare. Întoarsă pe pârtie la o tabără de antrenament în august, totul părea să fie bine, Vonn declarând că genunchiul drept accidentat se simțea la fel de bine ca și cel stâng. Cu toatea astea, în timpul antrenamentelor din noiembrie, sportiva și-a agravat situația, chiar înainte de a reveni într-o competiție mult așteptată. 

Două săptămâni mai târziu, Vonn s-a retras de la competiția de coborâre din Cupa Mondială de la Val d’lsere, Franța, după ce și-a luxat piciorul. Această entorsă, pe lângă ruptura de ligament încrucișat anterior, a obligat-o să anunțe că nu va concura la Jocurile Olimpice de iarnă din 2014. Din nefericire, seria accidentărilor a continuat pentru sportivă. Vonn a suferit o altă accidentare în noiembrie 2018, ceea ce a dus la șase săptămâni de reabilitare. Deși era în suferință, ea a încercat să concureze la un eveniment în Italia în ianuarie 2019, iar mai apoi a anunțat că se va retrage după Campionatele Mondiale din februarie.

Vonn a suferit o nouă căzătură dură în prima sa probă de la Campionatul Mondial, Super G, dar și-a revenit la timp pentru a obține bronzul la coborâre, ultima sa cursă din carieră. Această performanță a transformat-o în prima schioare care a obținut o medalie la șase Campionate Mondiale distincte și a terminat cu un record impresionant de 82 de victorii în Cupa Mondială.

Povești motivaționale ale sportivilor: Ce a făcut-o pe Lindsey Vonn să nu renunțe 

Retrasă din activitate, sportiva a vorbit despre momentele grele și despre cum a reușit să le depășească. Schioarea a mărturisit că cea mai mare motivație a ei a venit de la cea care i-a dat viață. Mama schioarei Lindsey Vonn a suferit un accident vascular cerebral la naștere. Cu toate astea a reușit să-și păstreze întotdeauna optimismul și încrederea.

„Știi, mama șchiopăta din cauza accidentului vascular cerebral. Și nu a putut niciodată să meargă cu bicicleta, să alerge sau să schieze cu mine. Și așa că mă gândesc că eu pot să revin după accidentările mele, iar mama mea nu poate, așa că este un privilegiu pentru mine să pot munci din greu și să revin. Și pur și simplu, nu știu, faptul că am avut această perspectivă a schimbat modul în care am abordat rănile și modul în care abordez problemele”, a declarat sportiva pentru pbs.org.

Cu acest mindset, Vonn a obținut cea de-a 63-a victorie în Cupa Mondială, depășind-o pe austriaca Annemarie Moser-Pröll cu cele mai multe victorii obținute de o femeie, lăsându-l în față doar pe suedezul Ingemar Stenmark, cu un număr de 86 de victorii.

Sursa foto: People.com

Mesaj emoționant de retragere 

„Întotdeauna mi-am depășit limitele și asta m-a ajutat să am succes, dar am avut și câteva accidentări spectaculoase. Nu am vrut ca povestea mea să fie despre accidentări (…) Întotdeauna am spus: ‘Nu renunța niciodată’, așa că tuturor copiilor și fanilor care mi-au trimis mesaje de încurajare le spun că nu renunț, ci doar încep un nou capitol. Nu vă pierdeți speranța în visele voastre, continuați să luptați pentru ceea ce iubiți și, dacă dați mereu tot ce aveți mai bun, veți fi fericiți indiferent de rezultat”, a fost mesajul prin care Lindsey Vonn și-a anunțat retragerea din sport.

Sursa foto: Depositphotos.com

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora