Lucrări muzicale noi, proiecţii multimedia şi un forum al compozitorilor la Festivalul „George Enescu” 2017 - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cea de-a 23-a ediţie a Festivalului „George Enescu” va avea loc în perioada 2 – 24 septembrie 2017 şi îi va avea între invitaţi pe tenorul Jonas Kaufmann şi pianistul Lang Lang. Abonamentele vor fi puse în vânzare pe 5 decembrie, în timp ce biletele individuale vor putea fi cumpărate începând cu 16 februarie 2017, anunţă organizatorii, citaţi de News.ro.

Tema ediţiei din 2017 a festivalului este „lumina”, cea care permite publicului să descopere perspective noi şi să găsească sensuri noi.

Peste 80 de evenimente şi mai multe de 3.000 de artişti vor face parte din evenimentul care se va desfăşura la Bucureşti şi în alte şapte oraşe din România – Iaşi, Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Bacău, Ploieşti şi Sibiu.

În Capitală vor avea loc 75 de concerte, iar în cele şapte oraşe, alte 12. „Concertele sunt bătute în cuie”, a spus Mihai Constantinescu, directorul evenimentului, la conferinţa de presă care a avut loc marţi. El a adăugat că festivalul este unul al românilor, nu doar al bucureştenilor.

În plus, 74 de artişti sunt invitaţi în premieră la festival, unde vor participa 12 orchestre străine şi 7 româneşti şi vor fi prezentate publicului 54 de lucrări muzicale noi. De asemenea, patru opere în concert fac parte din programul festivalului.

Festivalul se va deschide cu opera „Oedipe” a lui George Enescu, în interpretarea London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski – director artistic al festivalului.

Am fost rugat să preiau postul de director artistic al festivalului după ce prezenţa mea alături de London Philharmonic Orchestra a fost confirmată. Aşadar, pentru mine, evenimentul principal al ediţiei 2017 este interpretarea noastră a operei «Oedipe» de Enescu, care este una dintre cele mai importante opere ale secolului XX, pe care nu am mai dirijat-o până acum. Din acest motiv, să dirijez această lucrare în ţara natală a compozitorului este ceva foarte emoţionant”, a declarat Vladimir Jurowski într-o videoconferinţă.

Sunt încântat că, pe lângă vizitele importante ale artiştilor invitaţi, va fi un program extins dedicat muzicii secolului XXI. Vor avea loc mai multe evenimente în afara concertelor – simpozioane, mese rotunde, discuţii, lecturi, expoziţii. Sper ca, prin ajutorul tehnologiei moderne, să aducem muzica secolului acesta mai aproape de public”, a mai spus directorul artistic al festivalului.

Jurowski a vorbit în cadrul aceleiaşi conferinţe şi despre muzica lui George Enescu. „Enescu este mai mult decât cele două Rapsodii Române. Asta încercăm să realizăm”, a mai afirmat dirijorul. „Enescu, pentru mine, este un mod unic de a amesteca influenţe – germane, franceze – şi, în acelaşi timp, el este o sursă unică de material focloric. Este un drum unic, ce nu trebuie urmat în sens direct”.

Un număr de 37 de lucrări compuse de George Enescu vor fi prezentate pe scena ediţiei 2017, iar două dintre acestea vor fi interpretate în premieră.

Această ediţie se va remarca prin proiecţiile multimedia ale unor concerte precum „Mathis der Maler”, director multimedia Carmen Lidia Vidu, şi „Damnaţiunea lui Faust”, director multimedia Petrikă Ionescu.

Tot anul viitor va fi organizat Forumul Internaţional al Compozitorilor, coordonat de Dan Dediu, la care vor participa 31 dintre cei mai influenţi compozitori contemporani. Publicul va putea participa, timp de zece zile, la Sala Radio, la seria „Muzica Secolului 21” – creaţii contemporane în interpetări inedite.

Între compozitorii care, timp de şase zile, vor participa la dezbateri pe teme de actualitate muzicală, se numără Magnus Lindberg (Finlanda), James MacMillan (Marea Britanie), Adrian Pop (România) şi Thierry Huillet (Franţa), iar Rodion Shchedrin – ”patriarhul muzicii ruse”, cum l-a numit Dan Dediu, va susţine un talk-show cu public.

Vor fi prezenţi şi compozitori de muzică de film. Va fi cumva de la «Marele blond» la «Batman forever»”, a mai spus Dediu. El a adăugat că, dacă proiectul ar reuşi „mai mult de 75%”, ar fi un mare succes.

O expoziţie interactivă despre matematică şi muzică – „Imaginary” – va fi deschisă pe toată perioada festivalului. Expoziţia cuprinde sculpturi 3D, instalaţii care vor ilustra felul în care matematica poate crea unele dintre cele mai frumoase forme de artă.

Pe 5 decembrie, vor fi puse în vânzare 250 de abonamente pentru Ateneul Român şi 1.000 de abonamente pentru Sala Palatului, dintre care 300 sunt dedicate pensionarilor. Preţurile abonamentelor pornesc de la 900 de lei (pensionari, elevi, studenţi) şi ajung la 2.800 de lei, pentru 23 de concerte din seria ”Mari Orchestre ale Lumii”. Pentru ”Concerte şi recitaluri camerale” – 22 de evenimente la Ateneu şi 7 concerte la Sala Auditorium – preţurile sunt de 2.100 şi 2.700 de lei. Pentru toate concertele din seria ”By Midnight”, de la Ateneul Român – 13 evenimente – preţurile sunt de 1.200 şi 1.600 de lei, iar pentru toate cele 10 concertele din seria ”Muzica Secolului 21” (Sala Radio), de 200 şi 300 de lei.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora