Căutare

Share this article

Luna octombrie a fost cea mai slabă pentru exporturile elveţiene de ceasuri, cu o scădere de 16%, cel mai mare declin din ultimii 7 ani, după cum anunţă Bloomberg, citat de News.ro. O explicaţie este dezinteresul pe pieţele tradiţionale pentru mărcile Rolex şi Omega.  

În primele 10 luni ale acestui an exporturile elveţiene de ceasuri au coborât cu 11%. În plus, Federaţia Industriei Elveţeien de Ceasuri a anunţat într-un comunicat citat de publicaţiile de mai sus că vânzările au ajuns la 1,68 de miliarde de franci elveţieni, adică cu 16% mai scăzute decât în luna precedentă, ceea ce pune în pericol locurile de muncă din domeniu. Informaţia este confirmată de declaraţiile sindicatului de profil care anunţa că grupul Richemont intenţionează să desfiinţeze peste 200 de locuri de muncă la mărci precum Vacheron Constantin.

Declinul este o consecinţă a faptului că din 15 pieţe importante pentru ceasurile elveţiene, 13 au înregistrat o evoluţie negativă în octombrie. Livrările în Hong Kong, cea mai mare piaţă, au scăzut cu 22%, după un declin de 40% în septembrie. În SUA, exporturile de ceasuri au coborât cu 17%. Ţările care şi-au păstrat interesul pentru ceasurile elveţiene au fost Marea Britanie, unde livrările de ceasuri ale Elveţiei au urcat cu 9%, favorizate de deprecierea lirei sterline, şi China, unde au crescut cu 2,8%, ambele consemnând al patrulea avans lunar.

Veştile negative despre această industrie s-au văzut şi pe bursă, acţiunile Swatch şi Richemont fiind în scădere.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO