Madridul pe repede-înainte. Ce poţi face în 24 de ore în capitala Spaniei - LIFE.ro
Mergi la conținut

Madridul pe repede-înainte. Ce poţi face în 24 de ore în capitala Spaniei

Mâncăm fast-food, trăim fast-forward, ne îmbrăcăm fast-fashion, cu alte cuvinte trăim pe repede-înainte şi cu aceeaşi repeziciune consumăm şi vacanţe. Cu ajutorul biletelor ieftine oferite de companiile low-cost sau smart-flying ajungem cu avionul în unele destinaţii europene mai repede decât din Bucureşti pe Valea Prahovei. Deci, avantaj noi sau poate nu?!
Share this article

Mâncăm fast-food, trăim fast-forward, ne îmbrăcăm fast-fashion, cu alte cuvinte trăim pe repede-înainte şi cu aceeaşi repeziciune consumăm şi vacanţe. Cu ajutorul biletelor ieftine oferite de companiile low-cost sau smart-flying ajungem cu avionul în unele destinaţii europene mai repede decât din Bucureşti pe Valea Prahovei. Deci, avantaj noi sau poate nu?!

Pe când bunicii sau părinţii noştri visau o viaţă întreagă să ajungă în unele capitale europene, noi ne permitem acum „luxul” de a strâmba din nas sau de a cataloga unele destinaţii ca fiind… total neinteresante!

Primind aceste referinţe am ajuns să îmi petrec ziua de naştere (sau cele 35 de primăveri) în Madrid, un oraş descris de unele cunoştinţe că fiind „banal sau urâţel”. Şi totuşi, ţinând cont că în Bucureşti ningea ca în Cronicile din Narnia, cele 17 grade Celsius din Madridul însorit au făcut ca această destinaţie să pară cât se poate de exotică!

Am avut la dispoziţie 24 de ore pentru a descoperi highlight-urile oraşului, aşa că am început cu o plimbare prin centrul istoric, trecând prin Plaza San Mayor şi oprindu-mă la Mercado St. Miguel.

Foto: Adrian Posteucă

În această Boqueria madrilenă, m-am răsfăţat cu o porţie generoasă de stridii, crab cu salată de alge, vin roşu, Cava, garoafe şi urări de „La mulţi ani!”, primite pe telefonul mobil. Am fost invitată chiar şi la un casting pentru săruturi, chiar în centrul Madridului, dar am spus „pas” şi m-am îndreptat către catedrala de la Alamudena.

Construită în 1897 pe rămăşiţele unei foste moschee arabe, dărâmate de Alfonso al IV-lea, aceasta a fost finalizată abia în 1993 şi dedicată Papei Ioan Paul al II-lea. Totodată, a fost şi locul unde Regele Felipe al VI-lea a luat-o de soţie pe Letizia Ortiz Rocasolano. Chiar alături de catedrală se află Palacio Real, reşedinţa oficială a familiei regale spaniole. Ridicat pe ruinele fortăreţei musulmane Alcazar, acesta datează din 1738 şi are peste 3400 de camere ce găzduiesc lucrări de artă de Velasquez, Goya şi Caravaggio, armuri, porţelanuri şi argintărie, precum şi singurul cvintet de coarde din lume, realizat de Stradivarius.

Foto: Adrian Posteucă

Uşor „dezamăgită” că nu am zărit niciun membru al familiei regale, despre care am aflat că preferă ca reşedinţă Palatul Zarzuela, aflat în afară Madridului, m-am îndreptat către Puerta del Sol, apoi către Fuente de la Diosa Cibeles, ce a devenit simbolul fanilor echipei de fotbal Real Madrid. Cu alte cuvinte, după o victorie a echipei de fotbal, fanii nu ezită să înfăşoare statuile din marmură cu fulare colorate şi să îşi facă selfie-uri cu zeiţa Cybela sau leii ce trag carul alegoric, sculptaţi în 1782.

La doi paşi se află Parque del Buen Retiro sau fostele grădini ale familiei regale spaniole, care au fost transformate în grădini publice înfrumuseţate de monumente, sculpturi şi un lac liniştit, pe care te poţi plimba romantic cu barca.

De aici, poţi face o oprire la Muzeul Prado, ce găzduieşte şapte mii de picturi, o mie de sculpturi şi peste opt mii de desene, având la baza Colecţia de artă a Casei Regale Spaniole şi care conţine lucrări de artă realizate de Titian, El Greco, Rubens sau Hieronymus Bosch.

Pentru că nu aveam foarte mult timp la dispoziţie, eu am preferat însă să vizitez muzeul Thysen-Bornemisza, aflat în Palacio de Villahermosa, care găzduieşte cea mai frumoasă colecţie privată de artă din lume, achiziţionată de-a lungul a vieţii a două generaţii din familia Thyssen-Bornemisza. Pe lângă lucrări de artă celebre, realizate de Picasso, Degas, Van Gogh, Monet sau Roy Lichestein, muzeul te „ademeneşte” în această perioadă cu două expoziţii de excepţie: una dedicată lucrărilor de artă impresioniste ale lui Renoir, iar alta bijuteriilor Bvlgari.

Intitulată „Bvlgari şi Roma”, această expoziţie include 140 de bijuterii spectaculoase, ce au aparţinut baronesei Thyssen, una dintre fondatoarele muzeului, celebrei actriţe Elizabeth Taylor şi Annei Magnani. În plus, expoziţia interactivă foloseşte proiecţii, aplicaţii pentru smartphone, experienţe multisenzoriale, care îţi evocă virtual arhitectura, istoria şi atmosfera Romei, sursă de inspiraţie a casei de bijuterii Bvlgari. Expoziţia s-a prelungit până pe 3 martie, aşa că mai ai timp să o vizitezi. Eu deja caut oferte de zbor pentru Madrid, căci se pare că 24 de ore nu mi-au fost de ajuns pentru a savura măreţia capitalei Spaniei pe îndelete (şi fără idei preconcepute!).

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora