Manuscrise originale de Bob Dylan şi Eric Clapton la licitaţie - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Manuscrise originale de Bob Dylan şi Eric Clapton vor fi scoase la licitaţie pe 10 decembrie, la Casa Sotheby’s din New York, alături de obiecte care au aparţinut membrilor The Beatles şi lui Elvis Presley, anunţă AFP, preluat de news.ro

Primul proiect al cântecului ”Layla”, redactat de Eric Clapton în 1970 pe o hârtie cu antetul Thunderbird Motel din Miami Beach, este estimat între 50.000 şi 70.000 de dolari. Este vorba de unul dintre titlurile unuia dintre cele mai cunoscute cântece britanice, scris pentru Pattie Harrison, în vremea aceea căsătorită cu George Harrison, membru The Beatles. Eric Clapton s-a căsătorit cu ea în 1979. Cântecul este inspirat dintr-un poem al scriitorului persan Nezami Ganjavi. 

Sotheby’s scoate la vânzare şi manuscrisul autobiografic al cântecului ”Blowin’ in the Wind” (1962) de Bob Dylan, estimat între 300.000 şi 500.000 de dolari. Piesa este unul dintre imnurile celebrului premiat cu Nobel pentru Literatură 2016, care a fost lansat în 1963. 

De asemenea, în licitaţia de sâmbătă vor fi vândute şi primul exemplar dactilografiat al piesei „This Wheel’s on Fire” (1967), pe care Sotheby’s l-a evaluat între 40.000 şi 60.000 de dolari. 

Între loturile puse în vânzare se află şi portrete ale lui Bob Dylan şi Joan Baez realizate de fiecare celuilalt în 1963, atunci când formau un cuplu. Cele şapte desene sunt estimate în total între 30.000 şi 50.000 de dolari. 

Sotheby’s propune şi obiecte şi documente care au aparţinut membrilor The Beatles, în special vesta purtată de John Lennon în filmul ”Help!” (estimată între 50.000 şi 70.000 de dolari), dar şi ale lui Elvis, printre care un inel cu diamante, estimat între 7.000 şi 9.000 de dolari. 

Bob Dylan a fost premiat pe 10 octombrie cu Nobelul pentru Literatură. Muzicianul are statutul unei legende. Influenţa lui asupra muzicii contemporane este profundă, iar el este obiectul unui flux constant de ”literatură secundară”, reprezentând sursa de inspiraţie principală pentru numeroşi scriitori. Prin versurile sale, publicate în volume sau transpuse pe muzică, Bob Dylan a marcat cultura americană în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Majoritatea compoziţiilor sale au devenit embleme ale mişcărilor anti-război şi pentru drepturile civile la scară mondială.

Eric Clapton, născut pe 30 martie 1945, este singurul muzician inclus de trei ori în Rock and Roll Hall of Fame: ca artist solo şi ca membru al formaţiilor Yardbirs şi Cream. A fost clasat pe locul al patrulea în topul Gibson 50 al celor mai buni chitarişti din lume. După ce a părăsit trupa Yardbirds, la mijlocul anilor 60, s-a alăturat lui John Mayall & the Bluesbreakers, iar în 1966, împreună cu Ginger Baker (tobe) şi Jack Bruce (bas), a format trupa Cream, care s-a destrămat după doi ani. Eric Clapton, supranumit ”Slowhand”,  a colaborat apoi cu muzicieni precum Steve Winwood, George Harrison, JJ Cale şi BB King. A câştigat, până în prezent, 18 premii Grammy.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO