Căutare

Share this article

Pe 27 mai, se va juca, la Teatrul Excelsior din Bucureşti, ”Marea ruşine”, o piesă de teatru despre sclavia romilor, scrisă şi regizată de artista romă Alina Şerban. Iniţiatoarea teatrului politic rom din Romania, începand cu anul 2009 (este reprezentativă piesa feministă autobiografică „Declar pe propria răspundere”, din 2011), Alina Şerban spune povestea unei tinere masterande de etnie roma care îi propune coordonatorului disertaţiei de masterat tema sclaviei romilor.

Cum ne asumăm o identitate? Cum alegem să ne spunem povestea? Ce rol ne asumăm în schimbarea unor istorii? Sunt întrebări la care spectacolul Alinei Şerban ne provoacă să căutăm răspunsuri dar şi să răsfoim o filă mai puţin cunoscută a istoriei României. Una care ţine mai mult de conştiinţă şi de ruşine: ”o ruşine istorică faţă de un trecut neasumat, ruşine personală faţă de propria identitate şi rusinea de a ne solidariza cu persoane de etnie romă din viaţa noastră”.

Spectacolul aduce astfel în discuţie teme importante, poate nediscutate până acum, despre comunitatea romă dar şi despre cum ne raportăm noi la ea, scopul fiind, pe de o parte acela de a familiariza publicul larg cu cultura romă, iar pe de altă parte de a familiariza publicul rom cu producţii de teatru percutante.

Piesa – din a cărei disctribuţie fac parte Alina Şerban, Oana Rusu, Elena Duminica, Sorin Sandu, Radu Ciobanasu – a fost realizată cu sprijinul Companiei de teatru Untold Stories/Poveşti nespuse şi al Centrului Naţional de Cultura a Romilor-Romano Kher. A avut premiera (ca spectacol lectură) în 2016, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la dezrobirea romilor, ulterior fiind inclusă în repertoriul Teatrului Excelsior din Bucureşti, fiind pentru prima dată când o astfel de piesă intră în repertoriul permanent al unei instituţii culturale de stat.

„România poate deveni pionierul reabilitării imaginii despre romi în spaţiul internaţional”, spunea de curând Adrian Găzdaru, Directorul Teatrului Excelsior, pentru care „Marea Ruşine reprezintă ”un prilej minunat pentru promovarea culturii rome de către instituţiile româneşti”.

Ca şi până acum, intrarea la reprezentaţia din 27 mai (ora 19.00) este liberă iar după spectacol urmează o serie de întrebări şi răspunsuri, cu participarea actorilor.

Alina Şerban este absolventă de UNATC şi Royal Academy of Dramatic Art (RADA) la Londra, a jucat în ”Scris/Nescris” (2017), singurul scurtmetraj din Romania nominalizat la European Film Awards, iar acum interpretează primul ei rol principal în lungmetrajul ”Singură la nunta mea/ Seule à mon mariage”, coproducţie Belgia-România, care a fost selectată în programul ACID (Association pour le Cinéma Indépendant et sa Diffusion).

 

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO