fbpx

Căutare

Share this article

Dacă v-a plăcut Marele Gatsby, atunci sigur o să vă placă să citiţi romanul Marele Gorsky, semnat de Vesna Goldsworthy.  Romanul autoarei de origine sârbă (stabilită la Londra) a fost nominalizat, în 2015, la Bailey’s Women Prize for Fiction şi este un bestseller în Marea Britanie şi în alte 15 ţări.

Marele Gorsky ne poartă prin Londra secolului XXI, acolo unde îl vom cunoaşte pe Nikola, un librar care îşi petrece fiecare zi printre cărţile din librăria Finch’s, aflată în vechiul cartier Chelsea.

Aici apare într-o după-amiază londoneză ploioasă, Gorsky, un oligarh rus fermecător, care îi propune lui Nikola „o mare afacere”. Pentru o sumă enormă de bani librarul trebuie să-i alcătuiască oligarhului o bibliotecă personală impresionantă.

Roman Borisovici Gorsky îi cere lui Nikola să adune o colecţie plină de gust de titluri din literatura rusă, pe care intenţionează să o ofere marii sale iubiri de altădată, Natalia, regăsită la Londra. Pasiunea oligarhului pentru frumoasa acum măritată cu un englez e mai mare chiar decât averea sa inestimabilă, iar Nikola se va trezi târât el însuşi într-o lume a opulenţei, lăcomiei, sexului şi crimei, în timp ce încearcă să-l ajute pe Gorsky să-şi recapete dragostea pierdută.

„Gorsky, personajul central al romanului, le datorează la fel de mult celebrilor iubiţi din literatura rusă, ca Oneghin, Vronski şi Jivago, ca şi lui Gatsby. Povestea mea e, de fapt, o poveste de iubire cu cărţi”, spune autoarea Vesna Goldsworthy despre personajul său.

Romanul Marele Gorsky, de Vesna Goldsworthy, a fost publicat în 2017 la Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei şi se găseşte în librării la preţul de 27 lei.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO